• Посилання скопійовано

Перереєстрація РРО в іншому місті

Підприємство зареєстроване в Харкові. Є РРО, який з початку війни не працював за місцем реєстрації. Підприємство переїхало до іншого міста і хоче розпочати роботу з РРО з 01.06.2023. У зв’язку з цим постала низка запитань. Які дії потрібні, щоб розпочати роботу РРО? Чи укладати новий договір з сервісним центром щодо РРО? Чи отримувати дозвіл на торгівлю? Які податки сплачувати за працівника, який працюватиме з РРО на новому місці?

Початок роботи з РРО на новому місці

Для подання заяви за формою №1-РРО на реєстрацію РРО за новим місцем спочатку потрібно подати форму №20-ОПП за основним (попереднім) місцем обліку про закриття або зміну об’єкта оподаткування за 10 робочих днів до початку роботи за новим місцем, зазначивши:

для закриття:

а) орендованого попереднього об’єкта оподаткування — у графі 2 проставити код ознаки «6», а у графі 9 — стан об’єкта оподаткування 6 (об’єкт відчужений/повернутий власникові);

б) власного об’єкта оподаткування — у графі 2 проставити код ознаки надання інформації 3 (зміна відомостей про об’єкт оподаткування), а у графі 9 — стан об’єкта оподаткування 3 (тимчасово не експлуатується) або 5 (непридатний для експлуатації) тощо;

для відкриття нового об’єкта оподаткування — у графі 2 — код ознаки надання інформації 1 (первинне подання), а у графі 9 — стан об’єкта оподаткування 1 (будується/готується до введення в експлуатацію) або 2 (експлуатується) чи 8 (орендується).

Крім того, якщо підприємство бажає змінити юридичну адресу, воно має оновити відомості в ЄДР про зміну місцезнаходження.

Якщо підприємство не бажає змінювати юридичної адреси, воно продовжує обліковуватися за попереднім місцем обліку як основним, а нове місце провадження торговельної діяльності буде неосновним місцем обліку.

Консультують податківці

<...> У разі подання заяви за ф. №17-ОПП до контролюючого органу за неосновним місцем обліку платник податків у розділі 3 заяви може зазначити контролюючий орган, до якого подається заява, та обрати адміністративно-територіальні одиниці (за місцезнаходженням об’єктів оподаткування), які обслуговуються таким органом.

У разі подання заяви за ф. №17-ОПП до контролюючого органу за основним місцем обліку платник податків у розділі 3 заяви може зазначити всі контролюючі органи, у яких бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, та обрати адміністративно-територіальні одиниці (за місцезнаходженням об’єктів оподаткування), які обслуговуються такими органами.

Також взяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється на підставі:

повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. №20-ОПП (додаток 10 до Порядку №1588), поданого платником відповідно до розд. VIII Порядку №1588, та якщо у такому повідомленні платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відповідного об’єкта оподаткування; <...>

Роз’яснення ГУ ДПС у м. Києві від 26.04.2023

Для перереєстрації з метою використання РРО в іншій господарській одиниці суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає заяву за формою №1-РРО з позначкою «Перереєстрація» та реєстраційне посвідчення (п. 1 глава 3 розділу ІІ Порядку №547).

Договір із ЦСО

Вважаємо, що у разі реєстрації РРО за новим місцем не потрібно укладати новий договір із центром сервісного обслуговування про технічне обслуговування та ремонт цього РРО, якщо строк експлуатації цього РРО не закінчився і ЦСО продовжує працювати та виконувати свої обов’язки згідно з наявним договором.

«Дозвіл на торгівлю»

Жодних «дозволів на торгівлю» законодавством України не передбачено. Законом забороняється вимагати від суб’єктів господарювання отримання документів дозвільного характеру, які не внесені до Переліку, затвердженого Законом про дозвільну систему.

Якщо підприємство має ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном, то, як наголошують луганські податківці, у разі зміни відомостей, зазначених у виданій суб’єктові господарювання ліцензії (за винятком змін, пов’язаних з реорганізацією суб’єкта господарювання та/або зміною типу акціонерного товариства), орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб’єкта господарювання протягом трьох робочих днів видає суб’єктові господарювання ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.

Законом не передбачено призупинення дії ліцензії чи її анулювання у періоді внесення змін до такої ліцензії.

Тож у разі переоформлення ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, що пов’язане зі зміною місцезнаходження, зазначених у ліцензії, суб’єкт господарювання може здійснювати діяльність на підставі копії раніше виданої ліцензії до отримання ліцензії на новому бланку з урахуванням змін.

Податки за працівника на новому місці

Працівник, який працюватиме з РРО, отримуватиме зарплату за свою роботу. Тож роботодавець має нараховувати ЄСВ, утримувати ПДФО та ВЗ, відповідно сплачувати зазначені податки до бюджету та подавати щокварталу єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

У разі переїзду підприємства до нового адміністративного району (тобто у разі зміни юридичної адреси) єдину звітність подають за новим основним місцем обліку (п. 3 р. ІІ Порядку №4).

Платник єдиного внеску зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску (п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ).

У разі зміни місцезнаходження податки і збори сплачують за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (п. 8 ст. 45 БКУ).

У разі зміни місцезнаходження СГ — платник податків сплачує визначені законодавством податки і збори після такої реєстрації за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (пп. 10.13 розд. X Порядку №1588).

Отже, у разі зміни місцезнаходження підприємство:

— об’єднану звітність — подає за новим місцезнаходженням;

— ЄСВ — сплачує за новим місцезнаходженням;

— ПДФО та ВЗ — до закінчення поточного бюджетного року сплачує за попереднім місцезнаходженням.

Також нагадуємо: ПДФО з зарплати працівників торгової точки перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такої точки — пп. 168.4.3 ПКУ.

Нормативна база

  • БКУ — Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 №2456-VI.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон про дозвільну систему — Закон України від 06.09.2005 №2806-IV «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 №4.
  • Порядок №547 — Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 №547.
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру