• Посилання скопійовано

Що нового

Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ підкориговано

!  Платникам ЄСВ

У зв’язку з внесенням Законом №2888 змін до Закону про ЄСВ та запровадженням нових термінів Законом про платіжні послуги Міністерство фінансів внесло до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 №449, такі зміни:

1) у розділі VII «Фінансові санкції» Інструкції:

у підпункті 2 пункту 3 слова «платіжні доручення та інші розрахункові документи» замінено словами «платіжні інструкції платника»;

в абзаці другому пункту 6 слова «Законом України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» замінено словами «Законом України «Про платіжні послуги»;

2) у тексті цієї Інструкції та в додатках 17, 18 до неї після слова «банк» у всіх відмінках і числах доповнено словами «,небанківський надавач платіжних послуг» у відповідних відмінках та числах.

Наказ Мінфіну від 25.04.2023 №212
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 17.05.2023 офіційно не опублікований


Тепер можна купити авто з номерами

!  Власникам авто

Кабмін вніс зміни до своїх постанов щодо видачі посвідчень водія, закріплення номерних знаків з визначеною комбінацією цифр, переобладнання транспортних засобів та функціонування електронного кабінету водія.

Зокрема, Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою КМУ від 07.091998 №1388, доповнено положенням, відповідно до якого номерні знаки з визначеною комбінацією цифр у разі перереєстрації ТЗ, за якими вони закріплені, у зв’язку зі зміною їх власників (крім випадків, передбачених абз. 8 п. 42), за бажанням особи, яка замовила послугу з перереєстрації, можуть залишатися за такими ТЗ. Залишення номерних знаків з відповідною комбінацією цифр за ТЗ здійснюється за умови оплати особою, яка замовила послугу з перереєстрації, послуги з видачі (заміни) номерних знаків, що видаються за бажанням власників ТЗ та містять визначену комбінацію.

У Порядку переобладнання транспортних засобів, затвердженому постановою КМУ від 21.07.2010 №607, уточнено, що переобладнання ТЗ (крім переобладнання для роботи на газовому паливі), не зареєстрованого у встановленому порядку, не допускається.

Постанова КМУ від 02.05.2023 №454 чинна з 11.05.2023


Зміни в Порядку функціонування єдиного рахунку

!  Платникам податків

Кабмін вніс зміни до Порядку функціонування єдиного рахунку та виконання норм статті 35-1 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади, затвердженого постановою КМУ від 29.04.2020 №321.

Зокрема, передбачено, що для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу (заборгованості) з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, на єдиний рахунок у національній валюті зараховуються також кошти, перераховані з рахунків платника у небанківському надавачу платіжних послуг, та кошти, стягнуті з рахунків платника у небанківському надавачу платіжних послуг органами ДПС.

Постанова КМУ від 12.05.2023 №477 чинна з 17.05.2023


Скасовано ліцензування експорту більшості продуктів, крім гречки та цукру

!  Експортерам

Кабінет Міністрів вніс зміни в додаток 5 до постанови КМУ від 27.12.2022 №1466 — Перелік товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню у 2023 році. Зі списку забрали велику рогату худобу; яловичину і курятину, їстівні субпродукти з м’яса; яйця; жито; овес; просо. Залишились тільки гречка, цукор, а не з харчових продуктів — добрива: азотні, фосфорні та калійні.

Постанова КМУ від 12.05.2023 №472 чинна з 16.05.2023


Нова форма Звіту про виробництво та реалізацію промислової продукції

!  Юрособам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1П-НПП (річна) «Звіт про виробництво та реалізацію промислової продукції», яка вводиться в дію зі звіту за 2023 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2024 втратить чинність наказ Держстату від 31.05.2022 №118, яким затверджено попередню форму звіту.

Наказ Держстату від 04.05.2023 №172 чинний з 04.05.2023


Оновлено форму Звіту про відходи

!  Юрособам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-відходи (річна) «Звіт про відходи», яка вводиться в дію зі звіту за 2023 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2024 втратить чинність наказ Держстату від 10.06.2022 №176, яким затверджено попередню форму звіту.

Наказ Держстату від 02.05.2023 №167 чинний з 02.05.2023


Оновлено процедуру реєстрації обліку безробітних

!  Безробітним

Кабмін затвердив Порядок реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу.

Цей Порядок визначає процедуру реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, філією міжрегіонального/регіонального, а також обласного, Київського міського, міського, районного, міськрайонного центру зайнятості (до їх припинення) Державної служби зайнятості.

Новий Порядок уточнює низку аспектів реєстрації безробітних та ведення їх обліку під час воєнного стану.

Водночас втратили чинність постанова КМУ від 19.09.2018 №792, якою було затверджено попередній Порядок, та низка постанов, що її змінювали.

Постанова КМУ від 30.03.2023 №446 чинна з 10.05.2023


Відомості з ЄДР надаватимуть за новою процедурою

!  Усім

Міністерство юстиції затвердило Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Цей Порядок встановлює умови, підстави та процедуру надання відомостей з ЄДР, перелік додаткових відомостей, до яких надається безоплатний доступ, форму та зміст виписки, витягу з ЄДР, а також права та обов’язки суб’єктів, що є учасниками зазначеної процедури.

Відомості з ЄДР надаються у паперовій або електронній формі (крім окремо визначених випадків), що мають однакову юридичну силу, за допомогою програмного забезпечення та містять обов’язкове посилання на ЄДР.

Виписка з ЄДР для проставлення апостиля та документи, що містяться в реєстраційній справі, надаються тільки у паперовій формі, крім випадку отримання документів, що містяться в реєстраційній справі, відповідно до розд. V Порядку, що здійснюється в електронній формі.

Виписка з ЄДР для проставлення апостиля, витяг з ЄДР у паперовій формі надаються на аркушах паперу форматом А4 (210 х 297 міліметрів) без використання спеціальних бланків, проставлення підпису надавачем та/або печатки, крім виписки з ЄДР для проставлення апостиля, на якій проставляються підпис та печатка посадової особи територіального органу Мін’юсту.

Документи, що містяться в реєстраційній справі, надаються шляхом виготовлення копій таких документів у паперовій формі з проставлянням підпису та печатки надавача на кожній сторінці документа.

Водночас втрачає чинність попередній Порядок, затверджений наказом Мін’юсту від 10.06.2016 №1657/5.

Наказ Мін’юсту від 05.05.2023 №1692/5
набирає чинності через 10 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 17.05.2023 офіційно не опублікований


Дрібних виробників електроенергії допустили на роздрібний ринок

!  Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312.

Правила доповнено положеннями, відповідно до яких:

— електропостачальник має право купувати у споживача, якому він здійснює постачання електроенергії, електроенергію, вироблену генеруючою установкою та/або установкою зберігання енергії такого споживача, за вільними цінами в обсязі, що перевищує місячне споживання електроенергії таким споживачем, за договором, укладеним між ними за домовленістю сторін;

— постачальник електроенергії зобов’язаний купувати у споживача, якому електропостачальник здійснює постачання електроенергії, електроенергію, вироблену генеруючою установкою та/або установкою зберігання електроенергії, в обсязі, що перевищує місячне споживання електроенергії таким споживачем, за вільними цінами у разі укладення договору між ними за домовленістю сторін;

— споживач електроенергії має право на продаж електропостачальнику, який здійснює йому постачання електроенергії, виробленої електроенергії генеруючою установкою та/або установкою зберігання електроенергії такого споживача в обсязі, що перевищує місячне споживання електроенергії таким споживачем, за вільними цінами за договором, укладеним між ними за домовленістю сторін;

— побутовий споживач має право на:

призупинення дії договорів про постачання електроенергії постачальником універсальних послуг та про купівлю-продаж електроенергії за «зеленим» тарифом приватним домогосподарством;

продаж електропостачальнику, який здійснює йому постачання електроенергії, виробленої електроенергії генеруючою установкою та/або установкою зберігання електроенергії в обсязі, що перевищує місячне споживання електроенергії таким споживачем, за вільними цінами за договором, укладеним між ними за домовленістю сторін.

Постанова НКРЕКП від 09.05.2023 №847 чинна з 12.05.2023


Музика в салоні — тільки з дозволу пасажирів

!  Пасажирським автоперевізникам

Кабмін вніс зміни до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою КМУ від 18.02.1997 №176, згідно з якими:

водій автобуса має право не допускати до поїздки пасажирів, які створюють шум у салоні, зокрема за допомогою технічних пристроїв;

водію автобуса забороняється відтворювати в салоні автобуса музику, звуки фільмів чи інші звукові сигнали, крім інформації про поїздку (передача звуку може здійснюватися на індивідуальні навушники пасажирів, а на салон — лише під час нерегулярних перевезень за згодою всіх пасажирів);

водію таксі забороняється відтворювати в салоні музику чи інші звукові сигнали без згоди всіх пасажирів.

Постанова КМУ від 09.05.2023 №456 чинна з 11.05.2023


Зміни у повноваженнях ДСНС

!  Усім

Кабмін вніс зміни до Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою КМУ від 16.12.2015 №1052.

Зокрема, Положення доповнено нормами, згідно з якими ДСНС відповідно до покладених на неї завдань:

веде безпосередньо та через свої територіальні органи облік пожеж та їх наслідків, проводить в установленому законодавством порядку перевірку повноти і якості ведення обліку пожеж у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, на підприємствах, в установах та організаціях;

перевіряє стан дотримання вимог законодавства у сфері цивільного захисту та складає відповідні акти;

виконує функції компетентного органу у сфері діяльності, пов’язаної з об’єктами підвищеної небезпеки.

Водночас деякі повноваження в ДСНС забрали, зокрема:

реалізує в межах повноважень, передбачених законом, державну політику у сфері волонтерської діяльності щодо надання допомоги громадянам, які постраждали внаслідок стихійного лиха, екологічних, техногенних та інших катастроф, а також щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру;

здійснює впровадження та забезпечує функціонування і розвиток системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112.

Постанова КМУ від 12.05.2023 №484 чинна з 17.05.2023


Перелік критичної інфраструктури доповнено

!  СГ

Кабмін постановою від 09.05.2023 №455 вніс зміни до переліку секторів критичної інфраструктури, затвердженого постановою КМУ від 09.10.2020 №1109.

Сектор «Харчова промисловість та агропромисловий комплекс» переліку доповнено такими типами основної послуги:

виробництво ветеринарних препаратів;

експлуатація елеваторів.

Постанова КМУ від 09.05.2023 №455 чинна з 11.05.2023


Розширено перелік російських товарів, заборонених до ввезення в Україну

!  Імпортерам

Кабмін вніс зміни до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2015 №1147, доповнивши його, зокрема, такими позиціями:

нафта та нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), сирі (код 270900 згідно з УКТЗЕД);

нафта та нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), крім сирих; продукти, в іншому місці не зазначені, з вмістом 70 мас.% або більше нафти чи нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), причому ці нафтопродукти є основними складовими частинами продуктів; відпрацьовані нафтопродукти (код 2710 згідно з УКТЗЕД);

гази нафтові та інші вуглеводні в газоподібному стані (код 2711 згідно з УКТЗЕД).

Заборона ввезення зазначених товарів не поширюється на ввезення в митному режимі транзиту трубопровідним транспортом.

Крім цього, перелік доповнено такими позиціями:

паливо моторне альтернативне, в іншому місці не зазначене (код 3824999220 згідно з УКТЗЕД);

біодизель та його суміші, що не містять або містять менш як 70 мас.% нафти або нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (код 382600 згідно з УКТЗЕД).

Постанова КМУ від 09.05.2023 №459 набирає чинності 21.05.2023


Критерії важливості підприємств лісового та мисливського господарства

!  Лісівникам

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило Критерії з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі лісового та мисливського господарства в особливий період.

Підставою для прийняття рішення про визначення підприємства, яке має важливе значення для національної економіки в галузі лісового та мисливського господарства в особливий період, є відповідність водночас обом таким критеріям:

1) право постійного користування земельними ділянками лісогосподарського призначення площею не менше 500 га або середня кількість працівників не менше 15 осіб;

2) основний вид економічної діяльності за кодом КВЕД з переліку.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Міндовкілля від 04.05.2023 №295.

Наказ Міндовкілля від 17.04.2023 №232
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 17.05.2023 офіційно не опублікований


Нова форма припису про скасування наказу (розпорядження) роботодавця

!  Працедавцям

Міністерство економіки внесло зміни до свого Наказу від 27.10.2020 №2161 «Про затвердження форм документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю Державною службою України з питань праці», згідно з якими, зокрема, передбачено затвердження:

форми припису про скасування наказу (розпорядження) роботодавця або усунення порушень законодавства про працю щодо призупинення дії трудового договору;

форми попередження (форма втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану).

Водночас визнано таким, що втратив чинність, Наказ Мінекономіки від 19.05.2020 №919 «Про затвердження форми попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю».

Наказ Мінекономіки від 09.03.2023 №1243
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 17.05.2023 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру