• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Чи потрібно сплачувати земельний податок при передачі ділянки в оренду ЗСУ?
Державне підприємство має у постійному користуванні земельну ділянку, сплачує земельний податок. Наразі у зв’язку з військовим станом передає ділянку в оренду квартирно-експлуатаційній службі ЗСУ. Чи звільняється підприємство від сплати земельного податку на час дії оренди?

Непідтверджене бюджетне відшкодування ПДВ у бухгалтерському обліку
Після перевірки з ПДВ щодо підтвердження ПК, заявленого до бюджетного відшкодування, отримали ППР форми «В1», в якому ДПС зняла 65 050 грн — суму ПК з ПДВ, на яку не було підтвердження (чеків на пальне). Як відобразити таке ППР у бухобліку?

Розрахунковий період для оплати простою, якщо є відпустка без збереження зарплати
Працівник отримував середню зарплату відповідно до Порядку №100 за період простою. Потім працівник пішов у відпустку без збереження зарплати, і після завершення відпустки — знову період простою. Який розрахунковий період для середньої зарплати за період простою?

Подання відомостей до ТЦК новоствореним підприємством
Чи потрібно новоствореному підприємству подавати про себе відомості до ТЦК? Чи тільки подавати повідомлення про зміну облікових даних працівників?

Які ризики можуть бути при поверненні з ЄП за ставкою 2% на загальну систему?
Юрособа є платником ЄП за ставкою 2%. З 01.07.2023 переходить на загальну систему оподаткування. Які ризики потрібно врахувати у разі зміни системи оподаткування? Які можуть бути коригування фінансового результату до оподаткування? Які ризики можуть бути щодо нарахування ПЗ та отримання ПК з ПДВ з 01.07.2023?

Коли визнавати доходи в сумі компенсації відсотків за кредитом 5-7-9%?
Підприємство отримало кредит за програмою «Доступні кредити — 3-5-7-9%». Держава компенсує відсотки банку із запізненням, тому на підставі отриманої довідки з банку підприємство відображає доходи за датою фактичного отримання банком компенсації. Чи це правильно?

Списання капіталу в дооцінках, якщо ОЗ вже списано
У 1998 р. під час приватизації ЦМК згідно з актом оцінки визначено суму дооцінки залишкової вартості ОЗ, яка й дотепер обліковується на балансі підприємства на субрахунку 411. Хоча більшу частину дооцінених ОЗ протягом минулих років списано. Що робити з цим капіталом?

Накладення штрафів за порушення військового обліку
Штраф на роботодавця за кожного військовозобов’язаного працівника, щодо якого не вели військового обліку та не подавали звіту до ТЦК, накладається загалом за всі порушення чи за кожне окремо?

До змісту номеру