• Посилання скопійовано

Суть справи

Звіт про МГК та КО: чи подавати за 2022 рік?
Проаналізуймо, які зміни вніс Закон №2970 щодо подання Звіту в розрізі країн міжнародних груп компаній та повідомлення про здійснювані ними контрольовані операції. А також з’ясуймо, чи потрібно подавати цей Звіт за 2022 рік.

Сезонні працівники
Певні роботи, які виникають на підприємствах, мають виключно сезонний характер. Наприклад, збирання урожаю овочів, фруктів тощо. Виконувати такі роботи можуть сезонні працівники. Розгляньмо особливості їх регулювання.

Заправка за талонами: що з ПДФО?
Під час перевірки підприємства ДПС встановила, що при заправці авто бензином, який було придбано за безготівковим рахунком (попередньо отримано талони від постачальника), водій не отримав фіскального чека РРО. ДПС зняла з витрат вартість списаного за актом пального та ПДВ, нарахувала на водія ПДФО та ВЗ. Чи правильно нараховувати на користувача ПДФО та ВЗ?

Рахуємо працівників
Про те, що залежно від певної кількості працівників має бути створено робочі місця для осіб з інвалідністю, роботодавці знають добре. А от як порахувати цю кількість, особливо під час війни?

Надання безкоштовної послуги фізособі
Підприємство безкоштовно надає консультаційні послуги для фізосіб (не працівники, не ФОПи, резиденти і нерезиденти). Яке оподаткування, у т. ч. ПДФО та ПДВ?

Виправляємо помилки у декларації з ПДВ
Розпочинаємо цикл статей про виправлення помилок у декларації з ПДВ. Сьогодні поговоримо про базові правила, такі як форма і строки виправлень, типи помилок у деклараціях.

Прояви дискримінації при прийнятті на посаду
ВС вказав на те, що ненадання претендентові на посаду можливості подати заяву про прийняття на роботу у прийнятний для нього спосіб, враховуючи карантинні обмеження, не є проявами дискримінації щодо нього.

Дві соцпільги в додатку 4ДФ до єдиної звітності
Працівниці за січень 2023 року нараховано зарплату в розмірі 7 150,00. Надано пільгу на двох дітей, одна з них має інвалідність. Усього утримано ПДФО у сумі 683,10 грн. Як показати в формі №4ДФ дві пільги одночасно?

Як знайти перевізника
ВС вважає, що за порушення вагових норм під час перевезення вантажів завжди відповідає перевізник, а не власник/користувач ТЗ або вантажу. Визначати перевізника слід не за техпаспортом на ТЗ, а за договорами, ТТН тощо.

Фінзвітність новоствореного ТОВ
Новостворене ТОВ у 2022 році мало дохід від реалізації 56 тис. грн, отримані аванси — 600 тис. грн, витрати — 500 тис. грн, був один директор. У 2023 році дохід перевищить 80 млн грн, кількість працівників — 2, гіг-спеціалістів — 55. За якою формою подавати фінансову звітність і чи звітувати щокварталу, якщо ТОВ веде облік за національними стандартами?

Якщо власник компанії — нерезидент
Про кінцевих бенефіціарів-нерезидентів і структуру власності треба повідомляти ДПС. Такий обов’язок запроваджено Законом №2970. Але, позаяк зміна нещодавня, Мінфін має затвердити нову форму.

Звільнення працівників, які виїхали за кордон
З початку повномасштабного вторгнення закрився об’єкт, де працювали монтажники, які написали заяви на відпуску за власний рахунок у березні 2022 р. Згодом вони виїхали з України, повертатися не збираються. Як їх звільнити та виплатити компенсацію за невикористану відпустку? Чи зараховувати до стажу всі місяці відпустки без збереження зарплати?

«Натуркоефіцієнт» до ЦПД: два варіанти, на думку ВС
ВС наголосив, що орендна плата, яка визначена у гривнях, але виплачується в натуральній формі, не може бути збільшена на коефіцієнт з метою оподаткування ПДФО. Проте можливим є й інший варіант, тож треба уважно читати договір!

Перереєстрація РРО в іншому місті
Підприємство зареєстроване в Харкові. Є РРО, який з початку війни не працював за місцем реєстрації. Підприємство переїхало до іншого міста і хоче розпочати роботу з РРО з 01.06.2023. У зв’язку з цим постала низка запитань. Які дії потрібні, щоб розпочати роботу РРО? Чи укладати новий договір з сервісним центром щодо РРО? Чи отримувати дозвіл на торгівлю? Які податки сплачувати за працівника, який працюватиме з РРО на новому місці?

До змісту номеру