• Посилання скопійовано

Грант на переробне підприємство: облік

Підприємство отримало грант від держави згідно з Порядком №739 за схемою 50 на 50 для налагодження нових виробничих переробних потужностей, купівлі додаткових складових. Які особливості обліку й оподаткування податком на прибуток?

Окремі особливості гранту за Порядком №739

Погляньмо, що каже Порядок надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств, затверджений постановою КМУ від 24.06.2022 №739.

Розмір гранту не перевищує 8 млн грн.

Гранти надаються за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні, серед іншого:

— до 50% вартості проєкту — за рахунок грантів, не менше ніж 50% — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних).

Тобто отриманий грант має покривати не більше ніж 50% вартості проєкту.

Гранти надаються для створення нових виробництв переробних підприємств або збільшення потужностей наявних виробництв переробних підприємств для покриття таких напрямів витрат, як:

— придбання основних засобів виробництва (машини та обладнання), яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання гранту (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);

— доставка та введення в експлуатацію основних засобів виробництва (верстатів, технологічного обладнання), включаючи програмне забезпечення.

Таким чином, грант за Порядком №739 надається на здійснення капітальних інвестицій.

Грант надається Мінекономіки через Ощадбанк.

Для отримання гранту через Портал Дія потрібно подати заяву. Інформація, яку має містити заява юросіб, наведена в п. 11 Порядку №739. Разом із заявою подають бізнес-план, форма якого затверджена наказом Мінекономіки від 15.07.2022 №2109.

Заяву можна подати до відділення Ощадбанку.

Ощадбанк формує перелік поданих заяв.

Мінекономіки приймає рішення про надання гранту. На підставі такого рішення Ощадбанк укладає з отримувачами договір про надання гранту і відкриває спеціальні рахунки для отримання коштів гранту.

Договором про надання гранту передбачено використання коштів гранту за цільовим призначенням, яке застережено умовами його надання, визначається бізнес-планом та має відповідати меті, визначеній у бізнес-плані.

Кошти гранту, зараховані на спеціальний рахунок, використовують таким чином. Отримувач гранту подає до відділення Ощадбанку рахунок-фактуру (рахунок, квитанцію, накладну тощо) та договір, укладений між отримувачем і постачальником (продавцем) обладнання, сировини та матеріалів тощо. На підставі цих документів Ощадбанк забезпечує проведення операції з оплати витрат, які відповідають цільовому призначенню гранту.

Обов’язковими умовами договору гранту є:

— сплата протягом трьох років з дня отримання гранту податків, зборів (обов’язкових платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до зведеного бюджету України у розмірі отриманого гранту;

— створення робочих місць та працевлаштування на них згідно з додатком до Порядку №739.

Створення робочих місць та працевлаштування на них за програмою має бути здійснено обсягом не менш як 30% не пізніше ніж через шість місяців з дати отримання гранту та решта — не пізніше ніж через дванадцять місяців з дати отримання гранту.

У разі невиконання двох обов’язкових умов договору гранту отримувач зобов’язаний повернути різницю між сумою отриманого гранту та фактично сплаченими податками, зборами (обов’язковими платежами), єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Ощадбанк здійснює моніторинг виконання умов договору гранту відповідно до умов, визначених у договорі про взаємодію, шляхом періодичних виїзних оглядів місця провадження господарської діяльності отримувача протягом трьох років з дня надання йому гранту або до повного виконання обов’язкової умови договору, якщо таке виконання відбулося раніше.

У разі невикористання гранту отримувачем протягом одного року з дати його отримання або використання гранту не в повному обсязі протягом зазначеного періоду невикористані кошти протягом трьох операційних днів після завершення зазначеного строку повертаються Ощадбанком на рахунки, звідки вони були отримані.

Бухгалтерський облік

У поняттях бухгалтерського обліку отриманий грант є коштами цільового фінансування. І, як ми з’ясували вище, його отримують на здійснення капітальних інвестицій — придбання основних засобів.

Згідно з п. 18 НП(С)БО 15, цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об’єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно до суми нарахованої амортизації цих об’єктів.

У бухгалтерському обліку отримання і використання коштів гранту (цільового фінансування) відображають так, як показано в таблиці.

Таблиця

Відображення у бухобліку отримання і використання коштів гранту (цифри умовні)


з/п
Господарська операція Кореспонденція рахунків Сума, грн
Д-т К-т
1. Отримання коштів гранту на спеціальний рахунок (грант покриває лише частину вартості ОЗ) 311 482 600 000
2. Перерахування постачальникові коштів гранту за придбання частини ОЗ 631 311 600 000
3. Відображено ПК з ПДВ, якщо отримувач є платником ПДВ і ОЗ придбаваються з ПДВ 641 644 100 000
4. На дату перерахування коштів гранту постачальникові кошти цільового фінансування віднесено до складу доходів майбутніх періодів 482 69 600 000
5. Перераховано постачальнику власні кошти за придбання ОЗ 631 311 720 000
6. Відображено ПК з ПДВ, якщо отримувач є платником ПДВ і ОЗ придбаваються з ПДВ 641 644 120 000
7. Отримано ОЗ від постачальника 152 631 1 100 000
8. Відображено розрахунки за ПДВ 644 631 220 000
9. Введено в експлуатацію ОЗ, придбаний частково за кошти гранту і частково за власні кошти 10 152 1 100 000
10. Нараховано амортизацію за перший місяць експлуатації ОЗ 23, 91 131 15 278
11. Відображено дохід від отриманого цільового фінансування — гранту (500 000 : 1 100 000 х 15 278) 69 745 6 944,55

Крім того, якщо частину коштів гранту не було використано, їх повернення відображають проведенням: Д-т 482 К-т 311.

Повернення використаних коштів гранту, якщо не виконано умов гранту: Д-т 69 К-т 311.

Податок на прибуток

Специфічних податкових різниць, пов’язаних із грантами, в ситуації, яку ми розглядаємо, немає.

Визнані доходи від отриманого гранту, витрати в сумі амортизації формують фінрезультат до оподаткування, який є об’єктом оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо отримувач — платник податку на прибуток коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то в наведеній у запитанні ситуації будуть стандартні «амортизаційні» різниці за ст. 138 ПКУ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру