• Посилання скопійовано

Що нового

Набрав чинності закон про звільнення від податків за знищену нерухомість

!  Власникам нерухомості

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 05.05.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

Передбачені цим законом пільги ми розглядали в «ДК» №17/2023.

Закон України від 11.04.2023 №3050-IX чинний з 06.05.2023


Нові довідники податкових пільг

!  Платникам податків

ДПСУ розмістила на своєму сайті нові довідники податкових пільг:

— Довідник податкових пільг №115/1, що є втратами доходів бюджету;

— Довідник інших податкових пільг №115/2.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг.

Ознайомитися з ними можна також на нашому сайті services.dtkt.ua в розділі «Довідники» — «Інше».

Довідники податкових пільг від 05.05.2023 №115/1 та №115/2 чинні з 05.05.2023


Оновлено єдину «зарплатну» звітність

!  Платникам податків

У бюлетені «Офіційний вісник України» 05.05.2023 офіційно опубліковано Наказ Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року №4», який вносить зміни до форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та додатків 1, 3, 4 ДФ та 6 до цієї форми.

Ми розглядали ці зміни докладно в «ДК» №19/2023.

Наказ Мінфіну від 02.03.2023 №113 чинний з 05.05.2023


Оновлено перелік ТОТ і територій бойових дій

!  Усім

Мінреінтеграції внесло чергові зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309.

Зміни, зокрема, стосуються Бахмутської, Соледарської та Світлодарської міських територіальних громад. До Переліку додали с. Приміське Покровської сільської територіальної громади Нікопольського району.

Нагадаємо, цей перелік не може використовуватися для одержання податкових пільг.

Накази Мінреінтеграції від 25.04.2023 р. №125
та від 28.04.2023 р. №129 чинні з 02.05.2023


Обмежено використання та обіг піротехнічних виробів

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 05.05.2023 через 6 місяців з наступного дня від цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів».

Законом, серед іншого, викладено в новій редакції статтю 24 Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», якою забороняється:

використання феєрверків (піротехнічних виробів, призначених для використання під час розважальних заходів) класів F2, F3, F4;

продаж та/або передача у будь-який спосіб феєрверків класів F2, F3, F4 (дія цього положення не поширюється на експорт піротехнічних виробів цих класів протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом);

продаж та/або передача у будь-який спосіб феєрверків класу F1 особам, які не досягли 16 років.

Продаж та/або передача у будь-який спосіб сценічних піротехнічних виробів класу T1, інших піротехнічних виробів класу P1 дозволяється лише особам, які досягли 18 років, а сценічних піротехнічних виробів класу T2, інших піротехнічних виробів класу P2 — лише особам із спеціальною підготовкою. Класифікація піротехнічних виробів та вимоги до осіб із спеціальною підготовкою встановлюються Технічним регламентом піротехнічних виробів, що затверджується Кабміном.

Також внесено зміни до законів «Про захист тварин від жорстокого поводження» і «Про систему громадського здоров’я».

Закон України від 11.04.2023 №3039-IX набирає чинності 06.11.2023


Особливості організації примусового виконання судових рішень за воєнного стану

!  Боржникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 05.05.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану».

Законом, зокрема, визначено, що під час дії воєнного стану приватний виконавець, який зупиняє свою діяльність, може заміщуватися приватним виконавцем, який здійснює свою діяльність в іншому виконавчому окрузі (крім випадків, коли офіс приватного виконавця, який здійснюватиме заміщення, розташований у територіальній громаді, що належить до територій, внесених до переліку, затвердженого Мінреінтеграції).

Під час дії воєнного стану приватний виконавець, який має на виконанні виконавчі провадження, може зупинити свою діяльність на підставі п. 1 чи 2 ч. 1 ст. 42 Закону «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», за умови вирішення питання про своє заміщення іншим приватним виконавцем. У такому разі укладення договору про заміщення приватного виконавця іншим приватним виконавцем здійснюється без погодження із стягувачем.

Такий приватний виконавець зобов’язаний повідомити Мін’юст не пізніш як за один робочий день та у той самий строк надати Мін’юсту засвідчену належним чином копію договору про його заміщення іншим приватним виконавцем. Після прийняття Мін’юстом відповідного наказу відомості про приватного виконавця, який здійснює заміщення, включаються до ІАС виконавчого провадження, а також до Єдиного реєстру приватних виконавців України.

Приватний виконавець, який здійснює заміщення, у разі отримання заяви стягувача повертає виконавчий документ стягувачу або відповідно до рішення стягувача передає його до відповідного органу ДВС або іншому приватному виконавцю не пізніше 3 робочих днів з дня отримання відповідної письмової заяви.

Також див. статтю у «ДК» №20/2023.

Закон України від 11.04.2023 №3048-IX чинний з 06.05.2023


Доповнено перелік винятків з валютного контролю

!  Суб’єктам ЗЕД

Кабмін вніс зміну до переліку товарів та (або) галузей економіки, для яких Національний банк має право встановлювати винятки та (або) особливості запровадження заходу захисту, передбаченого абзацом першим частини першої статті 13 Закону України «Про валюту і валютні операції» (додаток до розпорядження КМУ від 13.02.2019 №76).

Перелік доповнено новим пунктом — товари, роботи і послуги, за якими проведені та не завершені до 24.02.2022 операції (крім операцій, за якими граничні строки розрахунків настали до 24.02.2022) з експорту та (або) імпорту товарів за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), укладеними українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності з іноземними суб’єктами господарської діяльності з місцезнаходженням у Російській Федерації або Республіці Білорусь, які створені та діють відповідно до законодавства зазначених країн (перебіг граничних строків розрахунків за такими операціями тимчасово припиняється з 24.02.2022 на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування).

Розпорядження КМУ від 02.05.2023 №406-р чинне з 02.05.2023


Зміни в процедурі ліцензування у профтехосвіті

!  ПТНЗ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 05.05.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» щодо окремих аспектів процедури ліцензування».

Так, до ст. 19 Закону «Про професійну (професійно-технічну) освіту» додано положення, відповідно до яких підставами для переоформлення ліцензії, крім підстав, визначених Законом «Про ліцензування видів господарської діяльності», також є:

реорганізація юросіб, що мають ліцензії на провадження освітньої діяльності, шляхом злиття, приєднання або перетворення;

зміна форми власності закладу професійної (професійно-технічної) освіти;

реорганізація структурного підрозділу (філії) суб’єкта, що провадить освітню діяльність за відповідними професіями у сфері професійної (професійно-технічної) освіти;

зміна найменування чи юридичної адреси (без зміни місця провадження освітньої діяльності) закладу та/або відокремленого структурного підрозділу;

зміна назви професії (професійної назви роботи) або класу кваліфікаційного угруповання за Національним класифікатором України «Класифікатор професій», за якими здійснюються підготовка здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти та/або професійне (професійно-технічне) навчання.

Переоформлення ліцензії на провадження освітньої діяльності здійснюється без проведення процедури ліцензування на основі ліцензій відповідних юросіб.

Закон України від 10.04.2023 №3025-IX чинний з 06.05.2023


Аудит пожежної та техногенної безпеки: затверджено Порядок

!  СГ

Кабмін затвердив Порядок проведення аудиту пожежної та техногенної безпеки.

Аудит полягає в аналізі стану діяльності суб’єкта господарювання або іншої юрособи щодо відповідності вимогам законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки будинків, споруд, у тому числі об’єктів будівництва, їх комплексів та/або частин будь-якого призначення та форми власності, територій, систем (засобів) протипожежного захисту, автоматизованих систем раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення та інших систем, які не входять до їх складу, але з ними функціонально пов’язані, зовнішнього (внутрішнього) протипожежного водопостачання, вогнезахисту та блискавкозахисту.

Аудит проводиться організаціями незалежно від форми власності, які внесено до відповідного реєстру, визначеного законом.

Організація, що проводить аудит, визначається суб’єктом господарювання або іншою юрособою, щодо яких проводиться аудит (далі — суб’єкт аудиту).

Аудит проводиться відповідно до цивільно-правового договору, укладеного між організацією, що проводить аудит, та суб’єктом аудиту або уповноваженою ним особою згідно з вимогами законодавства за зверненням суб’єкта аудиту.

Аудит проводиться не пізніше 45 днів після отримання відповідного звернення суб’єкта аудиту або уповноваженої ним особи до організації, що проводить аудит, відповідно до законодавства. Строк проведення аудиту не може перевищувати 10 робочих днів.

Постанова КМУ від 02.05.2023 №436 чинна з 06.05.2023


Удосконалено порядки держреєстрації ТЗ і торгівлі ними

!  Власникам і торговцям ТЗ

Кабмін вніс зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.1998 №1388.

Зокрема, Порядок доповнено положенням, відповідно до якого за бажанням власника держреєстрація нового ТЗ може проводитися продавцем цього ТЗ (суб’єктом господарювання) на підставі заяви, поданої від імені власника, відповідно до договору купівлі-продажу із зазначенням умов на вчинення таких дій, із доданими до неї документами, необхідними для державної реєстрації нового транспортного засобу згідно із цим Порядком, та довіреністю на вчинення таких дій, яка формується засобами Єдиного держреєстру ТЗ та підписується власником в електронній або паперовій формі.

Крім цього, внесено зміни до Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, затвердженого постановою КМУ від 11.11.2009 №1200. До його п. 34 додано положення, згідно з яким, якщо ТЗ не доставлятиметься до місця його держреєстрації своїм ходом, номерний знак для разових поїздок або номерний знак «Транзит» видається його покупцеві за бажанням. У разі коли відповідно номерний знак для разових поїздок або номерний знак «Транзит» на проданий новий ТЗ не видавався, в акті огляду реалізованого ТЗ та в оформленому в електронному реєстрі акті приймання-передачі робиться відмітка «Не видавався».

Постанова КМУ від 02.05.2023 №437 набирає чинності 06.08.2023


Критерії важливості у транспорті, поштарстві, будівництві, енергоефективності

!  Підприємствам

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України затвердило Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для національної економіки у галузях транспорту, поштового зв’язку, будівництва та енергоефективності в особливий період.

Підставою для прийняття рішення про визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для національної економіки у галузях транспорту, поштового зв’язку, будівництва та енергоефективності в особливий період, є відповідність хоча б одному з 15 критеріїв.

Нагадаємо, підприємства, визнані важливими для національної економіки, можуть бронювати до 50% військовозобов’язаних працівників.

Наказ Мінінфраструктури від 24.04.2023 №303
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 10.05.2023 офіційно не опублікований


Повірка засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного стану

!  Усім

Кабмін постановвив, що позитивні результати періодичної, позачергової повірки та повірки після ремонту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, засвідчені відбитком повірочного тавра на таких засобах чи записом з відбитком повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційних документів та/або оформлені свідоцтвом про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки, строк дії яких закінчився у період воєнного і надзвичайного стану, чинні:

на територіях, тимчасово окупованих РФ, — на період воєнного і надзвичайного стану та протягом 3 місяців після його припинення чи скасування на відповідних територіях;

на територіях активних бойових дій — протягом 6 місяців з дати завершення бойових дій на таких територіях відповідно до переліку, затвердженого Мінреінтеграції;

на територіях можливих бойових дій — протягом 6 місяців з дати припинення можливості бойових дій на таких територіях відповідно до переліку.

Подання на повірку лічильників води, газу, електроенергії, теплолічильників на територіях, які включені до переліку, забезпечується:

на тимчасово окупованих РФ територіях — протягом 3 місяців після припинення чи скасування воєнного і надзвичайного стану на відповідних територіях, але не раніше дня закінчення опалювального періоду;

на територіях активних бойових дій — протягом 6 місяців з дати завершення бойових дій на таких територіях відповідно до переліку, але не раніше дня закінчення опалювального періоду;

на територіях можливих бойових дій — протягом 6 місяців з дати припинення можливості бойових дій на таких територіях відповідно до переліку, але не раніше дня закінчення опалювального періоду.

Подання на повірку лічильників води, газу, електроенергії, теплолічильників на території України, крім вищезгаданих територій, забезпечується протягом 3 місяців після закінчення опалювального періоду.

Постанова КМУ від 07.04.2023 №440 набирає чинності 04.06.2023


Скасовано заборону на експорт мазуту

!  Експортерам

Кабмін вніс зміни до додатка 1 до постанови КМУ від 27.12.2022 №1466 — обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню, встановивши обсяг квоти на експорт палива рідкого (мазуту) на рівні 540 000 т.

Розгляд заявок на одержання ліцензій на експорт палива рідкого (мазуту) здійснюється в порядку, встановленому Мінекономіки. Видача ліцензій на експорт здійснюється на підставі погоджень, що надаються Міненерго в одноденний строк без залучення суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності у порядку міжвідомчого обміну інформацією.

Видача ліцензій на експорт палива рідкого (мазуту) здійснюється на підставі заявок у межах квоти в розмірі 60 000 т щомісяця.

Постанова КМУ від 11.04.2023 №324 чинна з 12.04.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру