• Посилання скопійовано

Суть справи

З арештованих рахунків — до 13 400 грн
З початку війни фізособи могли без обмежень користуватися коштами на арештованих рахунках, якщо сума стягнення не перевищувала 100 тис. грн. З 6 травня суму витрат на місяць обмежено — 13 400 грн з одного рахунку в банку.

Бухоблік сум ПДВ на послуги нерезидента
Нерезидент постачає платникові ПДВ програмну продукцію: один примірник, зазначаючи при цьому, що це товар, який постачається з наданням ліцензії, яка є складовою частиною товару. Постачання товару здійснюється через Інтернет, місце постачання — обліковий запис клієнта на публічному хмарному сервісі. Чи оподатковується ПДВ таке постачання? Як цей ПДВ відобразити в бухобліку?

Страхування в сільському господарстві
Страхування в сільському господарстві України є важливим напрямом захисту від ризиків, пов’язаних із природними катастрофами та іншими небезпеками. Страхування може охоплювати різні об’єкти, включно з врожаєм, сільгосппродукцією, майном та тваринами. Страхування може підвищити конкурентоспроможність сільгосппідприємств, воно є способом управління аграрними ризиками. Розглянемо особливості страхування, облік та оподаткування.

Строки давності зберігання первинки
З’ясуймо, як дотримуватися строків зберігання документів до перевірки, після перевірки та у разі ліквідації юрособи з урахуванням нових строків, установлених Законом №2970.

Компенсація ЄСВмалому бізнесу
Які зміни в законодавстві щодо компенсації роботодавцям витрат на сплату ЄСВ? Які відомості слід подавати до ПФУ, щоб отримати компенсацію за працевлаштування безробітних на нові робочі місця?

Податкова амортизація основних засобів
Коли нараховувати податкову амортизацію? Які її мінімальні строки? Коли нараховувати податкову амортизацію на ОЗ, передані ЗСУ? Що з амортизацією ОЗ на ТОТ або на території бойових дій?

Визнання витрат — справа СГ, а не ДПС
На думку органу ДПС, погашення заборгованості за іншу юрособу не є господарською діяльністю, а тому права на витрати за цією операцією немає. Натомість Верховний Суд вважає, що податковий орган не може робити висновки про включення або невключення витрат на підставі надуманих висновків.

Грант на переробне підприємство: облік
Підприємство отримало грант від держави згідно з Порядком №739 за схемою 50 на 50 для налагодження нових виробничих переробних потужностей, купівлі додаткових складових. Які особливості обліку й оподаткування податком на прибуток?

Реорганізація юрособи та припинення контракту
Якщо реорганізація юрособи збігається у періоді із періодом закінчення трудового договору, оновлений роботодавець має видати наказ про звільнення працівника, видати трудову книжку та провести розрахунок.

Податки з відсотків за депозитом за кордоном
ТОВ отримало виручку від нерезидента на свій банківський рахунок у Польщі. Кошти поклало на депозит на 1 місяць, отримало відсотки, з яких польський банк утримав податок. Після цього виручку повернуло на рахунок в українському банку. Як обліковувати суму утриманого податку?

Рядок про ПДВ у чеку неплатника ПДВ
ВС наголошує: літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма наведеними в чеку товарами (послугами) зазначають окремим рядком у чеку СГ, що зареєстровані як платники ПДВ.

Відшкодування витрат волонтеру за договором
Чи може штатний працівник, у тому числі керівник, зареєструватись як волонтер, а благодійна організація потім укласти з ним договір як із зареєстрованим волонтером?

Де навчають військового обліку
Чи обов’язково у 2023 році проходити навчання або підвищення кваліфікації працівникам, які ведуть військовий облік, чи можна почекати? Як визначити цих осіб? У яких закладах освіти слід проходити таке навчання? Та чи є вже програми, затверджені Генштабом МО?

До змісту номеру