• Посилання скопійовано

Як оформити 16-річного працівника

Як правильно оформити на 3 місяці працівника, якому 16 років? Чи є можливим трудовий договір із неповнолітнім працівником на 3 місяці? Укласти з ним ЦПД на виконання робіт чи трудовий договір із зазначенням строку закінчення трудового договору?

Оформлення 16-річного працівника на 3 місяці за трудовим договором

Відповідно до вимог ст. 24 КЗпП трудовий договір із неповнолітнім обов’язково укладають у письмовій формі. Вік, з якого допускається прийняття дитини на роботу без згоди батьків, становить 16 років.

Перед підписанням трудового договору неповнолітній обов’язково повинен пройти медичне обстеження і надати роботодавцю медичний висновок про відсутність протипоказань для участі у трудовій діяльності. Надалі неповнолітній повинен щороку проходити обов’язковий профілактичний медичний огляд до досягнення 21‑річного віку (ст. 191 КЗпП).

Звертаємо увагу: при прийнятті на роботу для неповнолітніх не можна встановлювати випробного терміну (ст. 26 КЗпП). А ст. 190 КЗпП передбачено категорії робіт, на яких забороняється застосування праці осіб до 18 років. Згідно з вимогами ст. 51 КЗпП для неповнолітніх працівників, яким від 16 до 18 років, встановлюється скорочена тривалість робочого часу — до 36 годин на тиждень (включно).

Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці мають пільги, встановлені законодавством України (ст. 187 КЗпП).

Тож трудові відносини із 16-річною особою оформлюють аналогічно до прийняття на роботу повнолітньої особи, тобто жодних відмінностей щодо документів немає.

Строковий трудовий договір із неповнолітнім працівником

Строковий трудовий договір укладають у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами (ст. 23 КЗпП).

Обмежень щодо укладення строкових договорів із неповнолітніми законодавством не встановлено.

Тому, якщо потрібно прийняти неповнолітню особу на роботу терміном саме на три місяці, то з нею можна укласти строковий трудовий договір, а після закінчення строку трудового договору — звільнити за п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Цивільно-правовий договір із неповнолітньою особою

Повна цивільна дієздатність може бути надана фізособі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором (ч. 1 ст. 35 ЦКУ).

Тобто цивільно-правовий договір із 16-річною особою можна укладати за умови, якщо вона вже працює за трудовим договором.

Крім того, потрібно зважати на всі нюанси під час укладення цивільно-правового договору, щоб його не визнали трудовим договором. Зокрема, роботу, яку виконуватиме така особа, не повинен виконувати штатний працівник. Такій особі виплачується не заробітна плата, а винагорода за кінцевий результат роботи, який оформляють актом приймання-передачі. Така особа не повинна підпорядковуватися штатному розпису та правилам внутрішнього трудового розпорядку.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 №322-VIII.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 №435-IV.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру