• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Продаж основних засобів: знос та документи
18.03.2023 підприємство продало верстат за 33 тис. грн, у т. ч. ПДВ — 5 500 грн. Первісна вартість верстата — 27 тис. грн (був придбаний без ПДВ). Його введено в експлуатацію 17.10.2022, переведено до складу НА, утримуваних для продажу, 28.02.2023, знос на 01.03.2023 — 900 грн (щомісячний знос — 450 грн). Чи нараховувати за березень знос 450 грн? У яких звітах відображати продаж ОЗ? До якого звіту і до якого повідомлення додається акт ф. №ОЗ-1?

Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного під час працевлаштування
Новоприйнятий працівник надав тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, де його визнано обмежено придатним. Документ має дві гербові печатки, підпис начальника ТЦК та стоїть штамп про взяття на облік відповідного ТЦК, дата та підпис. Чи достатньо такого документа для ведення військового обліку на підприємстві, чи все ж таки має бути військовий квиток?

Резерв відпусток в іноземному представництві
Постійне іноземне представництво, платник податку на прибуток, подає фінансовий звітність малого підприємства, а не мікропідприємства, бо є іноземним представництвом, хоча за всіма критеріями підпадає під визначення мікропідприємства і не формує резерву відпусток. Чи обов’язково створювати резерв відпусток?

Облік рекламних матеріалів, переданих як мотиваційні виплати
Постачальник надає покупцеві мотиваційні виплати у вигляді рекламних плакатів як винагороду за продаж покупцем придбаного у постачальника певного обсягу продукції. Плакати покупець розмістить на своїх торговельних точках. Як обліковувати?

Благодійна допомога фізособі: ПДФО та ВЗ
Чи має благодійна організація сплачувати ПДФО за фізичну особу, надаючи їй благодійну допомогу у вигляді харчового/гігієнічного набору? Як звітувати в такому разі?

Зменшення корисності, переоцінка будівель, пошкоджених вибухами
ТОВ не робило переоцінку ОЗ, хоча балансова вартість будівель на субрахунку 103 разів у 25 менша за ринкову. Внаслідок збройної агресії РФ будівлі пошкоджено вибухами. Можливо, слід зменшити корисність будівель чи відобразити цю подію якимось іншим чином?

До змісту номеру