• Посилання скопійовано

Що нового

Акцизні марки дорожчають

!  Виробникам та імпортерам алкоголю і тютюну

Кабмін вніс зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 №1251.

Встановлено таку плату за одиницю марки акцизного податку:

для алкогольних напоїв — 0,3537 грн (було — 0,1926 грн);

для тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, — 0,1643 грн (було — 0,091 грн).

Як пояснюють в уряді, вартість марки акцизного податку не змінювалась з 2014 року, а витрати на виробництво марок зросли.

Постанова КМУ від 07.04.2023 №303
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 12.04.2023 офіційно не опублікована


Оновлена інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ вже діє

!  Платникам ЄСВ

Як ми писали в «ДК» №14/2023, Міністерство фінансів внесло зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 №449.

11.04.2023 наказ про зміни було опубліковано в «Офіційному віснику», з цієї дати зміни набрали чинності.

Серед змін:

термінологію п. 7 розд. IV Інструкції приведено у відповідність до Закону №1105 у зв’язку з визначенням ПФУ уповноваженим органом;

перелік підстав, за яких не застосовується вимога щодо нарахування ЄСВ на зарплату (дохід), що не перевищує розміру МЗП, доповнено заробітною платою (доходами) працівників, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом;

розділи IV — VII Інструкції приведено у відповідність до п. 9-8 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ щодо платників, позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;

додатки 1 та 3 можна подавати як у паперовому, так і в електронному вигляді;

а також редакційні зміни.

Крім змін до самої Інструкції, у новій редакції викладено три додатки до неї: 1 «Заява», 4 «Типовий договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування», 5 «Типовий договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску)».

Наказ Мінфіну від 08.02.2023 №71 чинний з 11.04.2023


Повістки вручатимуть незалежно від місця військового обліку

!  Військовозобов’язаним

Кабінет Міністрів вніс зміни до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою КМУ від 23.02.2022 №154.

Відповідно до змін, тепер працівники ТЦКіСП (військкоматів) також мають право сповіщати громадян про мобілізацію (крім військовозобов’язаних та резервістів СБУ та СЗР) до:

— військової служби за призовом осіб офіцерського складу;

— військової служби за призовом осіб з-поміж резервістів у особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву);

— військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період (незалежно від місця їх перебування на військовому обліку).

Тобто якщо раніше військовозобов’язані мали відвідувати військкомат, в якому вони зареєстровані, а не той, де вони фактично перебувають, тепер військкомати можуть вручати повістки військовозобов’язаним незалежно від місця взяття їх на військовий облік. Крім того, уряд зняв із територіальних центрів комплектування завдання займатися підготовкою та веденням територіальної оборони.

Постанова КМУ від 07.04.2023 №318
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 12.04.2023 офіційно не опублікована


Інструкцію з організації примусового виконання рішень удосконалено

!  Боржникам, учасникам аукціонів

Міністерство юстиції України внесло зміни до Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 №512/5.

Уточнено, що визначення вартості майна боржника  виконавцем проводиться за ринковими цінами, що діють на день визначення вартості майна, без урахування ПДВ, з урахуванням фактичного стану майна, у строк не пізніше 10 р. д. з моменту проведення опису й арешту майна.

Водночас Інструкцію доповнено положеннями, відповідно до яких під час підготовки заявки на реалізацію арештованого майна виконавець зобов’язаний перевірити, чи зареєстрований боржник, майно якого реалізується, платником ПДВ, а у разі коли боржник, арештоване майно якого реалізується, зареєстрований платником ПДВ — перевірити ставку ПДВ, яка відповідно до ПКУ має застосовуватись при реалізації такого арештованого майна.

Результати такої перевірки зазначаються в заявці на реалізацію арештованого майна.

Також внесено зміни до Порядку реалізації арештованого майна, затвердженого наказом Мін’юсту від 29.09.2016 №2831/5.

Згідно з новим визначенням терміна «стартова ціна лота» це початкова ціна продажу лота, яка дорівнює вартості майна, що виставляється на електронний аукціон (аукціон за фіксованою ціною), визначеної відповідно до законодавства та зазначеної в заявці на реалізацію арештованого майна відділу державної виконавчої служби або приватного виконавця. У разі якщо боржник є платником ПДВ, стартова ціна зазначається з урахуванням ПДВ.

Також Порядок доповнено положеннями, відповідно до яких вартість майна, що передається на реалізацію, зазначається в заявці на реалізацію арештованого майна відділу ДВС або приватного виконавця.

У разі якщо боржник є платником ПДВ, вартість майна, що передається на реалізацію, зазначається в заявці на реалізацію арештованого майна з урахуванням ПДВ.

Установлено, що лоти, внесені до центральної бази даних системи електронних аукціонів до набрання чинності цим наказом, продовжують реалізовуватись в порядку, який діяв до дати набрання ним чинності.

Наказ Мін’юсту від 07.04.2023 №1273/5 чинний з 11.04.2023


Оновлено Звіт про площі та валові збори сільгоспкультур, плодів, ягід і винограду

!  Аграріям

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №29-сг (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду», яка вводиться у дію зі звіту за 2023 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2024 втратить чинність Наказ Держстату від 08.06.2022 №165 «Про затвердження форм державного статистичного спостереження щодо площ, валових зборів та урожайності сільськогосподарських культур» (зі змінами) у частині форми державного статистичного спостереження №29-сг (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду».

Наказ Держстату від 14.03.2023 №110 чинний з 14.03.2023


Змінено критерії важливості сільгосппідприємств

!  Сільгосппідприємствам

Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період, затверджених наказом Мінагрополітики від 21.02.2023 №223 (див. «ДК» №10/2023).

Зокрема, критерій, за яким підприємство, установа, організація повинні здійснювати оброблення угідь сільськогосподарського призначення на площі не менше 1000 гектарів для провадження сільськогосподарської діяльності або мати середню кількість застрахованих осіб-працівників не менше 50 осіб, замінено критерієм, відповідно до якого підприємство, установа, організація повинні здійснювати оброблення угідь сільськогосподарського призначення на площі не менше 1000 гектарів для провадження сільськогосподарської діяльності або мати середню кількість застрахованих осіб-працівників не менше 50 осіб або бути постачальником насіння овочевих та/або польових культур і представляти та діяти в інтересах суб’єкта прав інтелектуальної власності на сорт рослин по більш ніж 100 сортах рослин у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, та постачати насіння овочевих та/або польових культур та мати об’єми ввезення такого насіння в Україну за річний період з 01 січня 2022 року до 31 грудня 2022 року на більш ніж 40 млн грн.

Наказ Мінагрополітики від 27.03.2023 №626
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 12.04.2023 офіційно не опублікований


Удосконалено порядок прийняття рішення про надання гранту на теплиці

!  Рослинникам

Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до свого Наказу від 12.07.2022 №449 «Деякі питання реалізації Порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року №738».

Зокрема, тепер цим наказом затверджено форму заяви про скасування рішення про надання гранту для створення або розвитку тепличного господарства.

До Порядку прийняття рішення Мінагрополітики про надання гранту для створення або розвитку тепличного господарства, затвердженого зазначеним наказом, внесено зміни в частині уточнення та розширення переліку критеріїв, яким мають відповідати проєкти модульної теплиці.

Зокрема, критерій наявності водозабору та системи поливу замінено критерієм наявності системи поливу (зрошення) із зазначенням джерела водозабору.

З’явився новий критерій — садивний матеріал сортів рослин, відомості про які занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, або Реєстру патентів на сорти рослин (в разі фінансування за рахунок коштів гранту).

У формі договору про надання гранту для створення або розвитку тепличного господарства уточнено, що цей Договір може бути розірваний достроково за згодою сторін у разі якщо отримувач звернувся до Мінагрополітики відповідно до вимог п. 16 Порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства.

Наказ Мінагрополітики від 21.02.2023 №222 чинний з 07.04.2023


Нова форма Звіту про умови праці

!  Працедавцям-юрособам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) «Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці», яка вводиться у дію зі звіту за 2023 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2024 втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 №170, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 30.03.2023 №127 чинний з 30.03.2023


Оновлено форму Звіту про діяльність колективного засобу розміщення

!  Готелям

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-КЗР (річна) «Звіт про діяльність колективного засобу розміщення», яка вводиться в дію зі звіту за 2023 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2024 втратить чинність наказ Держстату від 12.05.2022 №86, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 30.03.2023 №126 чинний з 30.03.2023


Доповнено перелік товарів, які не потребують забезпечення сплати митних платежів

!  Імпортерам

Кабмін доповнив перелік окремих товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом здійснюється без надання митним органам забезпечення сплати митних платежів, затверджений постановою КМУ від 27.09.2022 №1091.

До цього переліку включено товари, опис та коди згідно з УКТЗЕД яких визначені п. 9-24 розд. XXI «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ: безпілотні літальні апарати, що класифікуються в товарній позиції 8806 згідно з УКТ ЗЕД (крім 8806 10, 8806 29 20 00, 8806 99 20 00), оптичні приціли, коліматорні приціли (коліматори), приціли нічного бачення або тепловізійні приціли, що класифікуються у товарних підкатегоріях 9013 10 90 00, 9013 80 00 00 згідно з УКТ ЗЕД, тепловізійні біноклі та монокуляри, прилади нічного бачення (біноклі та монокуляри), що класифікуються у товарних підкатегоріях 9005 10 00 00, 9005 80 00 00 згідно з УКТ ЗЕД, переносні радіостанції, що класифікуються у товарних підкатегоріях 8517 62 00 00, 8517 69 30 90, 8517 69 90 00 згідно з УКТ ЗЕД, що ввозяться на митну територію України для вільного обігу підприємствами або громадянами, у тому числі переміщуються (пересилаються) на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Водночас передбачено, що такі товари будуть виключені із цього переліку з 01.01.2024.

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.04.2023 №295 чинна з 06.04.2023


Оновлено норми виробничих втрат спирту етилового

!  Спиртовикам

Кабмін вніс зміни до норм виробничих втрат спирту етилового, у тому числі біоетанолу, затверджених постановою КМУ від 28.10.2022 №1218, виклавши у новій редакції додатки 1 — 4:

норми виробничих втрат спирту етилового під час виробництва всіх видів спирту етилового (крім ректифікованого залежно від сорту) з крохмалевмісної сировини;

норми виробничих втрат спирту етилового під час виробництва всіх видів спирту етилового (крім ректифікованого залежно від сорту) з цукровмісної сировини;

норми виробничих втрат спирту етилового під час виробництва спирту етилового ректифікованого з крохмалевмісної сировини;

норми виробничих втрат спирту етилового під час виробництва спирту етилового ректифікованого з цукровмісної сировини.

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.04.2023 №297 чинна з 07.04.2023


Перевірки право- та дієздатності під час надання електронних довірчих послуг

!  Юрособам і ФОПам

Кабмін затвердив Порядок проведення перевірки цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи чи фізичної особи — підприємця під час надання електронних довірчих послуг.

Документ визначає механізм проведення перевірки ідентифікаційних даних юрособи чи ФОПа кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг під час формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів.

Дія Порядку не поширюється на надання кваліфікованих електронних довірчих послуг у банківській системі та під час здійснення переказу коштів, а також осіб, що провадять діяльність на ринках фінансових послуг, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Нацбанк, операторів та/або учасників платіжних систем, технологічних операторів платіжних послуг.

Крім цього, внесено зміни до Порядку використання електронних довірчих послуг в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях державної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 19.09.2018 №749, та Постанови КМУ від 07.11.2018 №992 «Про затвердження вимог у сфері електронних довірчих послуг та Порядку перевірки дотримання вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг».

Текст Порядку див. «ДК» №16/2023.

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.04.2023 №298 чинна з 07.04.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру