• Посилання скопійовано

Готівкові обмеження: що слід знати

В яких випадках діють обмеження в розрахунках готівкою? Як застосовувати обмеження при розрахунках зі звичайними та самозайнятими фізособами? Чи є обмеження на виплату зарплати або коштів для відрядження?

Відповідно до п. 6 розд. ІІ Положення №148, суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

1) між собою — у розмірі до 10 000 (десяти тисяч) грн уключно;

2) з фізособами — у розмірі до 50 000 (п’ятдесяти тисяч) грн уключно.

Платежі понад зазначені граничні суми проводяться шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки. Кількість суб’єктів господарювання та фізосіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Легко запам’ятати, що це обмеження стосується розрахунків під час готівкової оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби.

А тепер перейдімо до інших варіантів розрахунків та випадків, у яких обмеження не діють.

Зарплата виплачується готівкою без обмежень!

Готівкові обмеження у розмірі 50 000 грн не поширюються на операції з виплати заробітної плати з каси підприємства.

Внески до статутного капіталу у готівці

Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізособи з підприємством, встановлені п. 6 розд. ІІ Положення №148, поширюються на розрахунки за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, що можуть бути оцінені в грошовій формі, в тому числі на внески до статутного фонду.

Виплата дивідендів у готівці

Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізособи з підприємством, установлені п. 6 розд. ІІ Положення №148, поширюються і на виплату суб’єктами господарювання дивідендів фізособам.

Готівка для відрядження

Обмеження щодо граничної суми готівкового розрахунку не поширюється на готівкові розрахунки, пов’язані з відрядженням працівника підприємства.

Але податківці наголошують, що готівкове обмеження у розмірі 10 000 грн поширюється на придбання таким працівником товарів, робіт або послуг в одного продавця-СГ протягом дня за рахунок коштів, виданих на відрядження.

Отримання та повернення позики

Положення №148 не визначає питання поширення його норм на операції між суб’єктом господарювання та фізособами з отримання та повернення поворотної фінансової допомоги.

Тому, наприклад, податківці рекомендують звертатися для отримання роз’яснення з порушеного питання до Національного банку України як до розробника Положення №148.

Цю проблему ми розглянули в «ДК» №36/2018, коментуючи індивідуальну податкову консультацію Головного управління ДФС у Сумській області від 14.08.2018 №3531/ІПК/18-28-14-06-31 («ДК» №36/2018), і навели при цьому позицію НБУ. На його думку, обмеження суми готівкових розрахунків діє у тому числі на видачу та повернення коштів під звіт, фінансової допомоги. Відтоді іншої думки НБУ не висловлював.

Тобто виходить, що отримувати і повертати в готівковій формі фіндопомогу підприємство має з урахуванням зазначених у Положенні №148 обмежень.

Запитання — відповідь

На які види готівкових розрахунків не поширюється обмеження щодо граничних сум готівкових розрахунків?

Обмеження щодо граничних сум готівкових розрахунків не поширюються на:

1) розрахунки суб’єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами;

2) добровільні пожертвування та благодійну допомогу;

3) використання готівки, виданої на відрядження;

4) виплати, пов’язані з оплатою праці;

5) використання готівкових коштів з фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій, створеного на виконання частини третьої ст. 24 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» та частини четвертої ст. 17 розд. II Закону України «Про Державне бюро розслідувань».

Чи поширюються готівкові обмеження на розрахунки в касах банків?

Якщо ви вирішили заплатити за товари, роботи, послуги тощо за допомогою каси банку, то теж немає заборони у сумі готівки.

Адже обмеження граничної суми готівкового розрахунку 10 000 (50 000) грн не поширюється на розрахунки, які здійснюються платниками податків шляхом внесення готівки до каси банку для подальшого її переказу на рахунок отримувача.

Яка гранична сума готівкового розрахунку СГ з фізособою, яка має статус підприємця?

Базове правило таке: гранична сума розрахунків готівкою між СГ та звичайною фізособою протягом одного дня встановлена в розмірі 50 000 грн уключно. Але розрахунки між СГ обмежено в сумі 10 000 грн. І ФОП у цьому разі теж належить до СГ.

Проте у випадку з ФОПом має значення, за що проводяться розрахунки.

Якщо готівкові розрахунки СГ проводяться з фізособою, яка одночасно зареєстрована як ФОП, але те, за що платять, не пов’язане з її підприємницькою діяльністю, то на такі розрахунки теж поширюється обмеження у 50 000 грн.

Зверніть увагу: хай би якою була гранична сума, вона контролюється сукупно за день, і тут уже підстава для готівкової оплати не має значення.

Наприклад, якщо гранична сума 50 000 грн, але протягом одного дня отримати від однієї фізособи оплату за товар на суму 4 000 грн і фіндопомогу на суму 50 000 грн, то сукупно сума розрахунків — 54 000 грн, а отже, є перевищення.

Чи поширюється обмеження на розрахунки за допомогою платіжних карток?

Ні. Обмеження щодо граничної суми розрахунків не поширюється на розрахунки, які проводяться із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток).

Чи є обмеження у готівкових розрахунках з адвокатами та нотаріусами?

Якщо самозайнята особа не зареєстрована як ФОП, то на готівкові розрахунки з такою особою не поширюється обмеження у розмірі 10 000 грн. Водночас на розрахунки з такою особою поширюється обмеження у розмірі 50 000 грн.

Чи є штрафи за порушення готівкових обмежень?

На сьогодні діють лише адмінштрафи за таке порушення, проте вони немалі.

Відповідно до ст. 163-15 КУпАП порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, тягне за собою накладення штрафу на фізособу-підприємця, посадових осіб юрособи від 100 до 200 н. м. д. г. (від 1 700 до 3 400 грн).

Дія, передбачена частиною першою цієї статті, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, призведе до накладення штрафу від 500 до 1 000 н. м. д. г. (від 8 500 до 17 000 грн).

Нормативна база

  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 №8073-X.
  • Положення №148 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 №148.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру