• Посилання скопійовано

Суть справи

Харчування працівників: облік та оподаткування
Як обліковувати харчування працівників, якщо за їжу вони сплачують самостійно? А якщо підприємство платить за працівників? Які труднощі чекають на роботодавця, який вирішив годувати працівників за системою «шведський стіл»?

Відшкодування збитків через заблоковані ПН/РК
ВП ВС вважає, що у разі розблокування ПН/РК в ЄРПН платник ПДВ не може вимагати від держави відшкодування збитків, спричинених їх блокуванням. Тож будьте уважні, укладаючи договір із санкціями про порушення строків реєстрації ПН/РК.

Прощавайте, пільги. Здрастуй, кредите МВФ?
Мінфін оприлюднив ухвалені конкретні кроки, необхідні для успішного проходження переглядів та отримання наступних траншів від МВФ. Що згідно з ними чекає на бізнес у податковій політиці?

Валютний нагляд: як уникнути перевірки
ДПС наголошує, що неподання банкам документів для валютного контролю за експортом/імпортом є підставою для позапланової перевірки суб’єкта господарювання. Про які саме документи йдеться та як НБУ інформує ДПС про порушників, поговоримо далі.

Як оформити 16-річного працівника
Як правильно оформити на 3 місяці працівника, якому 16 років? Чи є можливим трудовий договір із неповнолітнім працівником на 3 місяці? Укласти з ним ЦПД на виконання робіт чи трудовий договір із зазначенням строку закінчення трудового договору?

Строк звернення до суду за відшкодуванням ПДВ
Велика Палата Верховного Суду вкотре змінила свою позицію та наголосила, що платник ПДВ може звернутися до суду з вимогами щодо погашення заборгованості з відшкодування ПДВ та/або пені протягом шести місяців. Але від якої дати їх рахувати?

Витрати на транспорт у благодійного фонду
Благодійник (резидент) за заявою БФ закупив за кордоном обладнання, перевезення якого оплатив БФ за рахунок отриманої від інших благодійників допомоги. Куди віднести витрати на транспортні послуги: потрібно їх додати до вартості обладнання чи списати окремо на благодійну діяльність та відобразити у звіті про використання доходів неприбуткової організації?

Як називається керівний орган АТ
Верховний Суд наголосив: якщо спостережна рада існувала в акціонерному товаристві до внесення змін до закону і мала такі самі функції, як передбачено законом для наглядової, то перейменовувати таку спостережну раду в наглядову не потрібно.

Працівник не мав доходу. Що з відпустковими?
Працівник за останні 12 місяців не мав доходу (призупинення ТД, відпустка без збереження зарплати). Для розрахунку середньоденної зарплати для виплати відпусткових за дні щорічної відпустки для працівника, який працює на повній зайнятості, оклад множать на 12 місяців і ділять на 365 днів, а для працівника на неповній зайнятості — розраховують пропорційно до окладу?

Готівкові обмеження: що слід знати
В яких випадках діють обмеження в розрахунках готівкою? Як застосовувати обмеження при розрахунках зі звичайними та самозайнятими фізособами? Чи є обмеження на виплату зарплати або коштів для відрядження?

Перевищення добових і представницькі витрати
Працівник поїхав у відрядження з корпоративною карткою, оформив звіт, де витрати на харчування перевищують добові, чеки є. Чи буде це перевищення додатковим благом? Чи можна віднести на витрати всю суму? Якщо зустріч із партнерами відбувається в ресторані, як відобразити у бухобліку представницькі витрати та яке оподаткування? Якщо чек оформлено на ФОПа, чи відображати його в додатку 4ДФ?

Цільове фінансування неприбутківця у валюті
Як обліковуються курсові різниці при отриманні цільового валютного фінансування неприбутковою організацією? Як обліковується від’ємна та додатна курсова різниця при закритті звітного періоду? Чи впливають суми курсових різниць на рахунок обліку цільового фінансування, якщо так, то як це відображається у бухобліку? У якій сумі визнається дохід?

Допомога ЗСУ та ТрО від ГО
ГО з початку війни отримує внески від членів із призначенням платежу «для допомоги ЗСУ» та витрачає ці кошти на придбання медикаментів, одягу для військових, технічних пристроїв тощо. Чи може ГО використовувати частину цих коштів на оплату власних потреб: оренду приміщення, оплату комунальних послуг, зарплату працівникам? Якщо так, то в якому розмірі? Як правильно передавати медикаменти, одяг тощо військовим, якщо це не військова частина, а наприклад, ТрО? Чи показувати їх в об’єднаній звітності?

Освітня субвенція у приватній школі
Приватний навчальний заклад отримує освітню субвенцію на зарплату вчителів. Сума щомісяця може різнитися. Як правильно нараховувати субвенцію? Якщо це премія, то як правильно прописати її в наказі? Як відображати отримані кошти субвенції в бухгалтерському обліку?

Імпорт товару на умовах FCA
Підприємство імпортує товар від нерезидента. У контракті є пункт, що до моменту повної оплати вартості товар залишається власністю продавця. Умови доставки: постачання на умовах FCA. Дата відвантаження зі складу постачальника — 31.03.2023, розмитнення відбулося 04.04.2023. Перевізник склав акт датою фактичної доставки на склад покупця — 06.04.2023. Який курс потрібно взяти для оприбуткування товару і визнання цього товару активом?

До змісту номеру