• Посилання скопійовано

Призупинення діяльності і звільнення працівників

Підприємство з 01.06.2022 р. призупинило госпдіяльність. Усіх працівників, крім директора, звільнили. Директор також є ФОПом. Чи можна не виплачувати директору зарплату? Чи доцільніше покласти обов’язки керівника на засновника? Як заповнювати об’єднану звітність?

Директор — найманий працівник

Якщо директор — найманий працівник, з яким оформлюють трудові відносини, на нього поширюються трудові гарантії, зокрема оплата праці, лікарняних, надання відпустки, зарахування трудового стажу тощо. Тож директору, який оформлений як найманий працівник, у разі виконання його трудових обов’язків потрібно нараховувати зарплату та сплачувати податки та збори до бюджету, нараховувати єдиний внесок.

Щоб директору за певний період не нараховувати та не виплачувати зарплату, можна оформити відпустку без збереження заробітної плати у зв’язку з карантином або на період дії воєнного стану. Про «карантинні» постанови, норму Закону №2136 та їх оформлення ми розповідаємо у статті «Директор за кордоном: хто за нього?» в «ДК» №27/2022.

У разі надання такої відпустки потрібно врахувати момент подання звітності, на складання та підписання якої потрібен час, і цей час керівникові слід оплатити, а з зарплати сплатити податки.

В об’єднаній звітності надання відпустки без збереження заробітної плати відображатимуть лише у додатку 1 у графах 13 та 14, а графи 16, 17 та 20 не заповнюватимуть: немає бази нарахування, то й не буде нарахованої суми ЄСВ.

Виконання управлінських функцій засновником

Для покладання управлінських функцій на засновника директору потрібно звільнитися або за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), або за угодою сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП).

Також у цій ситуації доцільно й актуально почитати про звільнення керівника під час воєнного стану в «ДК» №24/2022.

Право самостійно здійснювати управління підприємством надає засновникові ч. 2 ст. 65 ГКУ та ч. 4 ст. 128 ГКУ.

Укладати трудовий договір із директором-засновником не потрібно. Якщо такого договору немає, то нема й обов’язку нараховувати або виплачувати засновникові заробітну плату. Тим більше жодна законодавча норма не зобов’язує власника підприємства укладати угоди зі самим собою, в т. ч. і трудовий договір. Це підтвердив і КСУ, який визнав, що учасник може керувати підприємством без укладення з ним трудового договору та, відповідно, отримання заробітної плати.

Засновник не є працівником: КС

...положення частини третьої статті 99 [ЦКУ] «члени виконавчого органу можуть бути у будь-який час усунені від виконання своїх обов’язків» слід розуміти як право компетентного (уповноваженого) органу товариства у будь-який час і з будь-яких підстав усунути особу (осіб) від виконання обов’язків члена (членів) виконавчого органу за умови, якщо в установчих документах товариства не визначено таких підстав.

Усунення члена виконавчого органу товариства від виконання своїх обов’язків, яке передбачене частиною третьою статті 99 [ЦКУ], не є відстороненням працівника від роботи в розумінні статті 46 [КЗпП].

Рішення КСУ від 12.01.2010 р. №1-рп/2010

Тож час, який буде витрачено засновником на підписання звітів, не потрібно табелювати й оплачувати. А отже, не потрібно відображати в об’єднаній звітності.

Тож якщо директор — найманий працівник звільниться, то востаннє підприємство подасть об’єднаний звіт із відображенням інформації про звільнення директора (додаток 5) та виплати йому зарплати за місяць звільнення і компенсації за дні невикористаної щорічної основної відпустки (додатки 1 та 4ДФ). Надалі цей звіт подавати не треба, бо найманих працівників немає (якщо не буде виплат стороннім фізособам).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру