• Посилання скопійовано

Суть справи

Єдина «зарплатна» звітність за II квартал
За II квартал 2022 року суб’єкт господарювання має подати так звану об’єднану звітність з ПДФО, ВЗ і ЄСВ щодо доходів, які нараховувалися, виплачувалися фізособам (далі — Розрахунок). Нагадаємо основні особливості складання і подання цього звіту.

Строк відпустки за воєнного стану
У червні 2022 р. працівникові було надано основну відпустку на 24 дні за період роботи 2021 — 2022 роки. У липні 2022 р. він планує взяти 10 днів основної відпустки та 7 днів додаткової відпустки за період роботи 2020 — 2021 роки. Чи можна надати відпустки більше ніж 24 к. д. згідно з Законом №2136?

Працевлаштування ВПО: зміни за Постановою №735
Постановою №735, яка набрала чинності з 02.07.2022 р., внесено зміни до правил компенсації роботодавцям за працевлаштованих працівників-переселенців. Розгляньмо, що змінилося.

Компенсація при звільненні та відпустка за свій кошт
Чи вилучається період відпустки без збереження зарплати із розрахунку кількості днів відпустки для нарахування компенсації під час звільнення? Скільки днів належиться до компенсації працівникові за нижчезазначеною умовою?

Трудові відносини знову оптимізували
Зміни до трудового законодавства останнім часом вносяться досить швидко. Деякі з них тимчасові, деякі косметичні. А що законотворці мають на увазі під оптимізацією?

Закон №2352: зміни воєнно-трудових норм
Під час війни деякі норми трудового законодавства не діють, а решта — діють за іншими правилами. Це передбачив Закон №2136. І ось до цього закону вирішили внести зміни Законом №2352.

РРО на ремонті: як оприбуткувати готівку?
Протягом робочого дня 01.07.2022 р. вийшов з ладу основний РРО. Операцію «службова видача» та Z-звіт можливості зробити немає. РРО передано на ремонт до сервісного центру. РК до цього зламаного РРО не зареєстровано. Що робити з виручкою поточного дня, яка залишилася в скриньці РРО? Чи можна її оприбуткувати в касі підприємства 01.07.2022 р.?

Оприбуткування виручки й оформлення ПКО
ТОВ має ресторан (за місцем реєстрації ТОВ) і кафе (за іншою адресою). Касова книга в кафе не ведеться. Бухгалтерія ТОВ працює до 19:00, а ресторан і кафе — до 22:00. Офіціанти в обох закладах виконують функцію касира. У ресторані касир знімає Z-звіт й одразу створює ПКО. У кафе касир знімає свій Z-звіт, привозить одразу виручку і Z-звіт до ресторану, здає все касиру ресторану. Касир ресторану також створює ПКО на суму виручки, прийнятої від касира кафе. Як правильно заповнити реквізити ПКО в обох випадках, зокрема рядок «Прийнято від», хто має підписувати за головного бухгалтера в ПКО та касовій книзі?

Облік МШП від придбання до списання
Що таке МШП та як їх визначити? Як вести їх бухгалтерський облік? Які первинні документи з обліку МШП складати? Чи виникають податкові різниці за операціями з МШП?

Послуги переказу коштів за агентською угодою
ТОВ у межах агентського договору з банком надає послугу переказу коштів кінцевому споживачеві. Чи потрібно готівкове надходження таких коштів фіскалізувати? Чи є такі кошти базою оподаткування ПДВ? Чи треба відображати їх у декларації з ПДВ? Що з податком на прибуток?

Оплата підприємством житла працівникові
Компанія оплачує проживання працівника у місці локації підприємства. Як правильно нарахувати дохід у вигляді такого додаткового блага? Коли потрібно сплатити ПДФО та військовий збір?

Податкова амортизація ОЗ, які не використовуються
Підприємство (облік за МСФЗ) провадить діяльність в орендованих магазинах, ремонт яких обліковує на субрахунку 117, в яких розташовані ОЗ (субрах. 104, 105, 106), НМА (127). Унаслідок збройної агресії РФ частина магазинів зруйнована, пошкоджена, до них немає доступу. Частина зачинена. Що з податковою амортизацією?

Перерахування зарплати на картку іншої особи
Чи може працівник написати заяву, щоб заробітну плату перераховувати на картку іншої фізособи?

Компенсувальне ПЗ з ПДВ на брухт з відходів
У процесі виробництва виробів з металу на підприємстві утворюється металобрухт (Д-т 209 К-т 23), який реалізується спеціалізованим підприємствам. Чи потрібно нараховувати компенсувальне ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ на вартість такого металобрухту?

Перехідні ЗЕД-операції у «спецєдинника»
З 05.04.2022 р. підприємство перейшло із загальної системи на ЄП за ставкою 2%. У березні придбало товар у нерезидента і продало іншому нерезидентові за ціною нижче від ціни придбання без завезення в Україну. Чи коригувати фінрезультат? Оплата надійшла в червні. Чи оподатковувати ЄП курсову різницю?

Призупинення діяльності і звільнення працівників
Підприємство з 01.06.2022 р. призупинило госпдіяльність. Усіх працівників, крім директора, звільнили. Директор також є ФОПом. Чи можна не виплачувати директору зарплату? Чи доцільніше покласти обов’язки керівника на засновника? Як заповнювати об’єднану звітність?

До змісту номеру