• Посилання скопійовано

Що нового

На час війни скасовано справляння військового збору з захисників України

!  Податковим агентам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 09.07.2022 р. з того самого дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях в умовах воєнного стану».

Відповідно до Закону тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення військовослужбовців та працівників ЗСУ, НГУ, працівників правоохоронних органів, СБУ, СЗР, Держприкордонслужби, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресій Російської Федерації.

Закон не поширюється на оподаткування середнього заробітку мобілізованих.

Закон України від 19.06.2022 р. №2308-IX чинний з 09.07.2022 р.


Опубліковано Закон про управління відходами

!  СГ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 09.07.2022 р. через 12 місяців з цієї дати набере чинності Закон «Про управління відходами».

Цей Закон визначає правові, організаційні, економічні засади діяльності щодо запобігання утворенню, зменшення обсягів утворення відходів, зниження негативних наслідків від діяльності з управління відходами, сприяння підготовці відходів до повторного використання, рециклінгу і відновленню з метою запобігання їх негативному впливу на здоров’я людей та навколишнє природне середовище.

Цей Закон регулює відносини, пов’язані із запобіганням утворенню та з управлінням відходами, що утворюються в Україні, а також з управлінням відходами, що перевозяться територією України, вивозяться за її межі та ввозяться в Україну з метою відновлення, у тому числі рециклінгу.

Дія Закону не поширюється на:

газоподібні речовини, у тому числі невловлювані, що викидаються безпосередньо в атмосферне повітря;

радіоактивні відходи;

вибухові речовини військового та цивільного призначення, виведені з експлуатації;

незабруднений ґрунт та інші природні матеріали, видобуті під час проведення будівельних робіт, за умови що такі матеріали використані у будівництві у своєму природному (первісному) стані на місцевості, в якій їх було добуто;

побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною, обіг яких регулюється Законом «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною», крім тих, до яких застосовуються операції спалювання, захоронення або які використовуються для біогазу та компосту;

речовини, призначені для використання як кормові матеріали відповідно до Закону «Про безпечність та гігієну кормів», які не є побічними продуктами тваринного походження, не призначені для споживання людиною;

стічні та дренажні води.

Положення Закону про розширену відповідальність виробника за приймання та/або збирання на всій території України відходів, що утворилися внаслідок використання продукції, а також подальше управління цими відходами та фінансову відповідальність за таку діяльність набирає чинності через 7 років після встановлення законом розширеної відповідальності виробника щодо відходів, які утворилися внаслідок споживання/використання певної продукції.

Стаття 40 «Загальні вимоги до захоронення відходів» Закону набирає чинності в частині фінансової гарантії одночасно з набранням чинності законом щодо фінансової гарантії.

Закон України від 20.06.2022 р. №2320-IX набирає чинності з 09.07.2023 р.


Земельні ділянки можна визнати самозалісеними

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 09.07.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів».

Законом визначено, що ведення лісового господарства дозволяється на землях усіх категорій з дотриманням вимог щодо використання земельної ділянки за цільовим призначенням. На підприємства, установи, організації всіх форм власності, які мають у користуванні чи власності ліси на землях усіх категорій, поширюються права та обов’язки постійних лісокористувачів та власників лісів відповідно до Лісового кодексу.

Громадяни та юрособи у встановленому законом порядку можуть набувати у власність для лісорозведення земельні ділянки, а також можуть мати у власності ліси, створені шляхом лісорозведення на набутих у власність у встановленому законом порядку земельних ділянках, а також самозалісені ділянки на набутих у власність у встановленому законом порядку земельних ділянках.

Фізичні та юридичні особи мають право на віднесення до земель лісогосподарського призначення земельних ділянок (у тому числі самозалісених), що перебувають у їх власності і належать до всіх категорій земель (крім земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення), а також на ведення на них лісового господарства.

Самозалісена ділянка — це земельна ділянка будь-якої категорії земель (крім земель лісогосподарського призначення, природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення) площею понад 0,5 гектара, вкрита частково чи повністю лісовою рослинністю, залісення якої відбулося природним шляхом.

Закон України від 20.06.2022 р. №2321-IX чинний з 10.07.2022 р.


Українським книгарням дадуть субсидії

!  Видавництвам і книготорговцям

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 09.07.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження».

Законом, зокрема, визначено, що підтримка розповсюджувачів видавничої продукції (книжкової продукції) здійснюється Українським інститутом книги шляхом надання державної субсидії на відшкодування витрат на оренду або суборенду нерухомого майна, що використовується як спеціалізований магазин для торгівлі книгами.

Субсидія надається у розмірі орендної плати та платежів за договором про відшкодування витрат на утримання об’єкта оренди та надання комунальних послуг, а також інших платежів, безпосередньо пов’язаних з обслуговуванням прибудинкової території об’єкта оренди, якщо таке відшкодування передбачено договором оренди, за квартал, що передує місяцю звернення із заявою про надання держсубсидії, але при цьому розмір субсидії не може перевищувати:

20% загальної вартості книговидавничої продукції, реалізованої розповсюджувачем книговидавничої продукції через спеціалізований магазин для торгівлі книгами, що розміщений в об’єкті оренди, протягом кварталу, що передує місяцю звернення із заявою про отримання державної субсидії, без урахування реалізації такої продукції через мережу Інтернет;

граничний розмір відшкодування витрат на кожний метр квадратний площі об’єкта оренди на календарний місяць у межах граничної площі об’єкта оренди, на яку надається відшкодування.

Зазначений граничний розмір відшкодування і гранична площа не можуть перевищувати:

у Києві, а також на території міжнародних аеропортів — 0,35 розміру прожиткового мінімуму, 150 м2;

у територіальних громадах з кількістю постійного населення більше 500 тисяч осіб — 0,25 ПМ, 150 м2;

у територіальних громадах з кількістю постійного населення від 100 тисяч до 500 тисяч осіб — 0,2 ПМ, 100 м2;

у територіальних громадах з кількістю постійного населення від 30 тисяч до 100 тисяч осіб — 0,12 ПМ, 70 м2;

у територіальних громадах з кількістю постійного населення до 30 тисяч осіб — 0,08 ПМ, 50 м2.

Положення Закону щодо торгівлі (реалізації) книжковою продукцією, виданою шрифтом Брайля, збільшеними шрифтами, спрощеною мовою для осіб з особливими потребами, набирають чинності з 01.01.2024 р.

Закон України від 19.06.2022 р. №2313-IX чинний з 10.07.2022 р.


Застосування декларативного методу ведення госпдіяльності скорочено

!  СГ

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 18.03.2022 р. №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану». Зокрема, Перелік видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації в умовах воєнного стану (додаток 2 до Постанови №314), доповнено такими видами діяльності:

імпорт лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), оптова та роздрібна торгівля лікарськими засобами;

діяльність з медичної практики;

діяльність у сфері електроенергетики, на ринку природного газу, з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, з виробництва теплової енергії, транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільними) тепловими мережами, постачання теплової енергії та інша діяльність, ліцензування якої здійснює НКРЕКП, відповідно до закону;

діяльність, пов’язана з розробленням, виготовленням, постачанням спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв’язку та інших технічних засобів негласного отримання інформації;

професійна діяльність на ринках капіталу та організованих товарних ринках;

діяльність у зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення;

ввезення в Україну і вивезення за її межі об’єктів тваринного (рослинного) світу;

імпорт та експорт зразків видів дикої фауни і флори, пересувні виставки, реекспорт та інтродукція з моря зазначених зразків, які є об’єктами регулювання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення, в частині осетрових риб і виробленої з них продукції.

Подані до дня набрання чинності Постановою №778 декларації на види госпдіяльності, включені цією постановою до Переліку, є дійсними протягом 6 місяців з дня набрання чинності цією постановою, тож до кінця цього строку слід отримати відповідні дозвільні документи.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.07.2022 р. №778 чинна з 13.07.2022 р.


Кабмін скасував перелік товарів критичного імпорту

!  Імпортерам

Кабмін вніс зміни до своєї постанови від 24.02.2022 р. №153, якою було затверджено Перелік товарів критичного імпорту, замінивши його на Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів.

Також визнано таким, що втратив чинність, пункт 1 постанови КМУ від 16.03.2022 р. №289, який встановлював критерії визначення товарів критичного імпорту в умовах воєнного стану.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.07.2022 р. №761 чинна з 09.07.2022 р.


«Ні» — шансону в таксі і автобусах

!  Організаціям мовлення, пасажирським перевізникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 07.07.2022 р. через 3 місяці з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора».

Законом забороняється на території України публічне виконання, публічний показ, публічна демонстрація, публічне сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів, які: містять зафіксоване виконання музичного недраматичного твору з текстом, здійснене співаком (співачкою), який є або був у будь-який період після 1991 року громадянином держави, визнаної ВРУ державою-агресором, за винятком колишніх громадян держави-агресора, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають (не мали на момент смерті) громадянства держави-агресора, та/або вироблені фізособою та/або юрособою, яка на момент їх оприлюднення була, відповідно, громадянином або зареєстрована в державі, яку в будь-який час визнано державою-агресором.

Також Закон встановлює низку очевидних винятків з цього правила. Крім того, така заборона не застосовується до фонограм, відеограм, музичних кліпів, які містять зафіксоване виконання, здійснене співаком (співачкою), якого (яку) включено до Переліку музичних виконавців (співаків) держави-агресора, які засуджують агресію проти України.

Також збільшено до 40% частку пісень та до 75% добовий обсяг ведення новинно-аналітичних та розважальних передач державною мовою при здійсненні радіомовлення.

Законом також визначено, що водію автобуса забороняється відтворювати в салоні автобуса музику, звуки фільмів чи інші звукові сигнали, крім інформації про поїздку (передача звуку може здійснюватися на індивідуальні навушники пасажирів, а на салон — лише під час нерегулярних перевезень за згодою всіх пасажирів).

Водію таксі забороняється відтворювати в салоні музику чи інші звукові сигнали без згоди всіх пасажирів.

Закон України від 19.06.2022 р. №2310-IX набирає чинності з 07.10.2022 р.


Граничні строки розрахунків за ЗЕД-операціями збільшено до 180 днів

!  Суб’єктам ЗЕД

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Зокрема, встановлено, що клієнт-резидент зобов’язаний куплену з 11.07.2022 р. у встановленому порядку через банк інвалюту використати не пізніше ніж за 2 р. д. після дня її зарахування на його поточний рахунок на потреби, зазначені в заяві про купівлю валюти.

Зазначені вимоги не поширюються на валюту, куплену:

резидентами для проведення мобілізаційних та інших заходів (потреб), визначених законами України, що регулюють відносини у сферах забезпечення національної безпеки та оборони;

державними органами, уповноваженими згідно із законодавством України здійснювати оперативно-розшукову, контррозвідувальну, розвідувальну діяльність або досудове розслідування;

Державною казначейською службою;

на підставі окремих дозволів (рішень) Нацбанку, що приймаються на підставі звернень КМУ, міністерств, РНБО, СБУ.

Крім цього, збільшено граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів — зі 120 до 180 календарних днів. Ці строки застосовуються до операцій, здійснених з 05.04.2022 р. Для операцій, що проводилися до відповідної дати, граничні строки розрахунків, як і раніше, становлять 365 днів.

Постанова Національного банку України від 07.07.2022 р. №142 чинна з 09.07.2022 р.


Експорт пшениці — без ліцензій

!  Експортерам

Кабмін вніс зміни у додатки 1 і 5 до своєї Постанови від 29.12.2021 р. №1424 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2022 рік», а саме:

скасовано ліцензування експорту пшениці і суміші пшениці та жита (меслину);

скасовано заборону експорту вівса з одночасним запровадженням ліцензування таких операцій;

відновлено заборону експорту азотних добрив.

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.07.2022 р. №759 чинна з 08.07.2022 р.


В Україні визнають європейські КЕП

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк постановив, що банки України, філії іноземних банків, учасники платіжних систем визнають КЕП, створені з дотриманням вимог Регламенту ЄС №910/2014 від 23.07.2014 р. про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій на внутрішньому ринку та про скасування Директиви 1999/93/ЄС, такими, що відповідають Закону «Про електронні довірчі послуги».

Іноземні засоби КЕП повинні мати документ про сертифікацію, виданий органом, акредитованим Національним органом з акредитації, який входить до складу Європейської кооперації з акредитації.

Постанова Національного банку України від 07.07.2022 р. №140 чинна з 12.07.2022 р.


Нова форма структурного обстеження підприємства

!  Підприємствам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 15.09.2021 р. №233, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 10.06.2022 р. №180 чинний з 10.06.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру