• Посилання скопійовано

Ремонт орендованого приміщення

Підприємство уклало договір на оренду офісного приміщення. Ремонт та поліпшення за договором виконуються орендарем за власні кошти. Як відображають у бухобліку витрати на поліпшення та ремонт орендованого приміщення? Які податкові наслідки?

Ремонт чи поліпшення?

Насамперед підприємство повинно визначитися з характером проведених щодо приміщення робіт: поліпшення або капітальний чи поточний ремонт. Таке рішення приймається керівником організації з урахуванням результатів виконаних робіт, зокрема зважаючи на таке: поліпшення об'єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо) треба приводити до збільшення майбутніх економічних вигід, які первісно очікувалися від його використання, незалежно від того, передбачено їхнє відшкодування договором оренди, чи ні. Ці економічні вигоди можуть полягати у збільшенні виробничої потужності об'єкта (зокрема, через збільшення його площі), у додаткових видах діяльності, які можна буде здійснювати після поліпшення, у збільшенні строку корисного використання, у збільшенні справедливої вартості поліпшеного об'єкта тощо.

Поточний ремонт об'єкта ОЗ не приводить до вищезазначених наслідків, тобто всі виробничі параметри об'єкта (площа, потужність, строк корисного використання тощо) залишаються незмінними. Поточний ремонт спрямований на підтримання об'єкта ОЗ у робочому стані. Якщо ремонт даху не спричинюється до збільшення строку корисного використання приміщення, його можна вважати поточним ремонтом орендованого приміщення. Проте слід бути уважним із витратами на капітальний ремонт. Такі витрати можуть бути визнані капітальними інвестиціями.

Облік та податкові наслідки ремонту

Витрати, що їх підприємство несе для підтримання орендованого об'єкта в робочому стані, зокрема на ремонт, з метою одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигід від його використання, слід включати до поточних витрат підприємства (п. 15 П(С)БО 7 та п. 32 Методрекомендацій №5611).

1 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. №561.

Таким чином, витрати на поточний ремонт, як витрати на підтримання об'єкта орендованих ОЗ у робочому стані, списують до витрат у звітному періоді понесення (капіталізацію витрат не здійснюють). А рахунок обліку таких витрат залежить від характеру використання такого приміщення (наприклад, поточний ремонт офісного приміщення доцільно відображати на рахунку 92 «Адміністративні витрати»).

Облік та податкові наслідки поліпшення

Приклади поліпшень наведено в п. 31 Методрекомендацій №561. Вартість поліпшень накопичують на субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів», а при введенні об'єкта (назвемо його «Поліпшення орендованого ОЗ») в експлуатацію відображають на субрахунку 117 «Iнші необоротні матеріальні активи» й амортизують за правилами п. 27 П(С)БО 7. Тобто орендар може обрати для таких об'єктів прямолінійний або виробничий метод амортизації.

Такі витрати зараховують до складу ОЗ як новий ОЗ підгрупи 2.7 класифікації ОЗ, наведеної в п. 7 Методрекомендацій №561.

У податковому обліку для розрахунку амортизації витрати на поліпшення (ремонт) орендованих ОЗ зараховуються як окремий об'єкт групи 9 «Iнші основні засоби» з мінімально допустимим строком корисного використання — 12 років. Зрозуміло, за відповідності критеріям ОЗ у податковому обліку. Тобто до витрат вартість поліпшення потрапить у вигляді нарахування амортизації на таку вартість.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру