• Посилання скопійовано

Суть справи

Як користуватися єдиним рахунком
Як у 2021 році можна буде користуватися єдиним рахунком для сплати податків та ЄСВ? Які кошти вважатимуться помилково сплаченими та як вони повертатимуться платникові? Дізнаємося зі свіжого Порядку №321, затвердженого КМУ.

Коригування ПДВ на медичні товари
Чи є звільнення від ПДВ, якщо код товару збігається, а його назва — не зовсім? Чи потрібно робити коригування ПДВ за цей період? Коли ПДВ не коригується? Ці та інші запитання розглянемо у статті.

Виробнича практика під час карантину
Про практикантів на підприємствах ми писали не раз. Але карантин вносить свої корективи й у відносини між навчальними закладами, підприємствами — базами практики та практикантами.

Розблокування ПН/РК: що може вимагати ДПС?
Верховний Суд наголосив, що при розгляді спорів щодо реєстрації ПН/РК суд не досліджуватиме зміст господарських відносин. Тому ДПС має чітко визначати перелік документів у квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК.

Експорт обладнання задешево
Усе тече, все змінюється — і напрями діяльності підприємств не є винятком. Тож іноді доводиться продавати своє обладнання, та ще й за ціною нижчою за залишкову вартість. Розгляньмо наслідки такого продажу на експорт, зокрема під кутом ПДВ.

Допомога по частковому безробіттю в обліку
У тих, хто зможе пройти непростий квест з отримання від Фонду безробіття коштів на виплату допомоги по частковому безробіттю для своїх працівників, одразу ж виникне запитання. Як цю допомогу відобразити у бухгалтерському обліку та оподаткувати?

Кошти за Порядком №306 оподатковуються — ДПСУ
У новій консультації в ЗIР податківці несподівано вирішили, що допомога по частковому безробіттю, яка призначається у зв'язку зі скороченням/зупиненням діяльності роботодавця через карантин, оподатковується!

Як правильно звільнити за прогул
Працівник відпросився на медогляд, але був відсутній три дні замість очікуваного одного дня. Які дії роботодавця напрошуються? Звісно, звільняти за прогул. Яким би кумедним не видався наведений приклад, спір у цій справі був неабиякий.

Заміна запчастин на верстаті
Підприємство щомісяця замінює деталі на виробничому верстаті. Яким є облік списання запчастин? Такі заміни є поточним ремонтом чи поліпшенням? Як їх слід відображати в обліку?

Задавнена заборгованість ФОПа
Підприємство надало ФОПу послугу на суму 7 тис. грн, за яку він не розрахувався. Позовна давність минула. На момент закінчення позовної давності ФОП знявся з реєстрації як підприємець. Що з ПДФО при списанні боргу, якщо врахувати, що боржник припинив бути ФОПом? Як відобразити в формі №1ДФ?

Пільга з ПДВ на засоби дезінфекції
Розгляньмо, які критерії та вимоги до антисептиків, дезінфекційних засобів та їх компонентів мають бути дотримані, щоб мати право на звільнення від оподаткування ПДВ, встановлене п. 71 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Ремонт орендованого приміщення
Підприємство уклало договір на оренду офісного приміщення. Ремонт та поліпшення за договором виконуються орендарем за власні кошти. Як відображають у бухобліку витрати на поліпшення та ремонт орендованого приміщення? Які податкові наслідки?

МАФи: дозвільні документи та демонтаж
Суд визнає МАФи об'єктами рухомого майна. Але набуття права власності на такі тимчасові споруди їх власниками (ФОП та ЮО) не врятує їх від перенесення, якщо це порушує права мешканців навколишніх будинків/споруд.

Зміни в Iнструкції №59
Мінфін вніс зміни до Iнструкції №59. Але торкнуться вони переважно підприємств, які фінансуються з держбюджету, бо приватні підприємства у своїй діяльності користуються власно розробленим Положенням про відрядження.

Допомога на дітей «єдинникам» I та II групи
Які документи та кому слід подати, аби отримати допомогу? Хто з «єдинників» I та II групи має право на допомогу? Скільки часу виплачуватиметься допомога? Дізнаємося з нещодавно опублікованого Порядку №329.

Норма робочого часу при підсумованому обліку
Як правильно оплачувати робочий час за підсумованим обліком: за окладом за місяць чи за годинною ставкою? Чим відрізняються ці види розрахунку? Як визначається норма робочого часу за підсумованим обліком, у разі якщо обліковий період — місяць?

До змісту номеру