• Посилання скопійовано

Донараховуємо індексацію звільненому працівникові: що з ЄСВ?

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону №108 (п. 1 частини 1 ст. 7 Закону №2464).

Визначення видів виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ також передбачено Інструкцією №5.

Суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати, входять до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати (пп. 2.2.7 п. 2.2 розділу 2 Iнструкції №5) та є об’єктом для нарахування ЄСВ.

Водночас для осіб, які, зокрема, отримують заробітну плату (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, ЄСВ нараховують на суму, що визначається діленням заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована (ч. 2 ст. 7 Закону №2464).

Зазначений порядок нарахування ЄСВ поширюється і на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час.

А якщо заробітну плату нараховують за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, то суми нарахованої заробітної плати включають до заробітної плати того місяця, в якому були здійснені такі нарахування (п. 3 розділу IV Інструкції №449).

Отже, базу нараховування ЄСВ на суму доходу у вигляді індексації заробітної плати, нарахованого звільненому працівнику за минулі періоди, визначають діленням такого доходу на кількість місяців, за які він нарахований, та включення до заробітної плати місяця, в якому були здійснені такі нарахування. Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, то суму ЄСВ розраховують як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

До змісту номеру