• Посилання скопійовано

Які специфічні терміни треба знати, щоб уміти порахувати індексацію зарплати?

Основні терміни, які треба знати для індексації заробітної плати.

Індекс споживчих цін (те саме, що й індекс інфляції) — показник, який характеризує зростання або падіння рівня цін на товари та послуги. 

Зверніть увагу: тут (і вже давно) є певна плутанина у назвах показників. Річ у тім, що індекс — термін математичний і означає число. Але індексацію рахують виходячи з відсотків.

Тому ви часто можете побачити, зокрема і в наших новинах, інформацію про «індекс інфляції» або «індекс споживчих цін», в яких цей показник наводиться саме у відсотках. Наприклад, ось тут, де ми говоримо, що індекс інфляції за червень 2024 становить 102,2%. Хоча насправді, щоб дізнатися про індекс, треба поділити цей показник на 100%. І тоді індекс становитиме 1,002 (вже без показника відсотків, як одиниць виміру, наприкінці). Це одне й те саме значення, просто подане у різних одиницях вимірювання. Ви ще побачите нижче у прикладах, як обидва види подання такого значення застосовують у розрахунку індексації.

І ще одне важливе зауваження: індекс споживчих цін (індекс інфляції) визначається у відсотках до попереднього місяця. Ну, тобто, коли ми говоримо, що такий індекс становить у червні 2024 1,022, або 102,2%, це означає, що за даними Держстату ціни зросли у червні порівняно з травнем на 2,2%.

Індекс споживчих цін обчислює спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі статистики (Державна служба статистики України). Не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним, він публікується в офіційних періодичних виданнях.

Але для розрахунку індексації індекс споживчих цін обчислюють наростаючим підсумком починаючи з місяця, в якому індекс споживчих цін перевищив поріг індексації.

Поріг індексації — це величина індексу споживчих цін наростаючим підсумком, яка надає право на індексацію заробітної плати. Нині він становить 103%. До 2016 року поріг індексації становив 101%.

Базовий місяць — це застарілий термін. До 2016 року він містився у Порядку №1078 й означав місяць, за який не розраховують індекс споживчих цін наростаючим підсумком. Розрахунок індексації починали з місяця, наступного за базовим.

Фіксована індексація — це теж застарілий термін із Порядку №1078. Він означав різницю між сумою індексації, яка мала бути нарахована у місяці підвищення окладу (тарифної ставки) працівника, і розміром підвищення доходу.

Якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищував суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, суму індексації у цьому місяці визначали з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховували як різницю між сумою індексації та розміром підвищення доходу.

Зверніть увагу: таких термінів, як «базовий місяць» та «фіксована індексація», у Порядку №1078 вже немає, а от визначення, щодо яких вони застосовувалися, є. Тому багато фахівців, в тому числі й у нашій редакції, застосовують ці терміни й надалі.

Коефіцієнт індексації — це показник, за допомогою якого розраховують суму індексації.

До змісту номеру