• Посилання скопійовано

Зміна форми оплати праці: що з індексацією?

Якщо у працівника змінюється форма оплати праці, то індекс споживчих цін для індексації обчислюють з місяця, наступного за місяцем, в якому підвищено тарифну ставку.

Тобто так званий базовий місяць при зміні форми оплати праці визначатиметься за тією формою оплати праці, на яку працівника переведено, та змінюватиметься після підвищення ставки.

Водночас Порядок №1078 не передбачає збереження сум індексації у разі, коли працівника переведено з однієї форми оплати праці на іншу. На цьому наголошується у листі Мінсоцполітики від 28.02.2018 р. №13/0/66-18.

Погоджуватися з цим чи ні, — кожен фахівець вирішує самостійно. Але у жодному з пунктів Порядку №1078 взагалі не йдеться про «форму оплати праці» та зміни форм оплати праці.

Утім, Мінсоцполітики намагається посприяти працівникам і перекладає тягар ухвалення рішення на плечі роботодавців.

У листі від 28.02.2018 р. №13/0/66-18 є посилання на п. 5 Порядку №1078, де зазначається: «Працівникам підприємств i організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв'язку зі зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» та положень цього Порядку».

На підставі цього Мінсоцполітики рекомендує передбачати у колдоговорах положення щодо проведення індексації працівникам, яких переведено з однієї форми оплати праці на іншу. Розробити такі положення треба буде самому роботодавцю і погодити їх із трудовим колективом та профспілкою (за наявності).

Нагадуємо, що за відсутність колективного договору наразі не карають. Хоча його наявність є корисною як для підприємства, так і для працівників. Адже в ньому можна передбачити не лише порядок індексації, зокрема і такий, що не визначений у Порядку №1078, а й низку інших питань щодо оплати праці.

До змісту номеру