• Посилання скопійовано

Яку частину заробітної плати індексують?

Індексують доходи працюючого населення за основним місцем роботи (ст. 10 Закону №1282). Доходи від роботи за сумісництвом, на умовах погодинної оплати поза основним місцем роботи індексують у розмірі, що з урахуванням оплати праці за основним місцем роботи не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Частина грошових доходів, яка перевищує такий прожитковий мінімум, індексації не підлягає.

Якщо йдеться про індексацію заробітної плати, то береться величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який установлено на місяць, за який здійснюється індексація. Тобто, якщо ми індексуємо заробітну плату наприклад, за серпень 2024 року, то й прожитковий мінімум беремо той, який установлений для серпня 2024 року.

Увага! У 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3028 грн.

Приклад 1. Працівникові за основним місцем роботи в серпні 2024 року нараховано заробітну плату в розмірі 2500 грн. Індексувати потрібно лише частину в межах прожиткового мінімуму 3028 грн. Отже, вся зарплата працівника підлягає індексації.

Приклад 2. Працівникові за основним місцем роботи у серпні 2024 року нараховано заробітну плату в розмірі 10000 грн. Індексують лише частину зарплати 3028 грн.

До змісту номеру