• Посилання скопійовано

Як індексувати зарплату сумісників?

Пункт 7 Порядку №1078 каже таке.

Особі, яка працює за сумісництвом, видається на її вимогу довідка з основного місця роботи про розмір доходу, що підлягає індексації, та проіндексованого доходу.

На підставі цієї довідки провадять індексацію доходів від роботи за сумісництвом у межах суми, що не перевищує прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, з урахуванням отриманої заробітної плати за основним місцем роботи.

Тобто з метою проведення індексації загальний дохід працівника, отриманий за основним місцем роботи і за сумісництвом, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (Лист Мінсоцполітики від 18.11.2013 №232/10/137-13).

А в разі надання сумісником довідки з основного місця роботи, згідно з якою доходу за основним місцем роботи немає, заробітну плату сумісника треба проіндексувати у межах усього прожиткового мінімуму для працездатної особи. Таке роз’яснення Держпраці ми навели тут. Звісно, внутрішньо переміщених осіб, основне місце роботи яких залишилося на окупованій території або знищене, і вони не мають змоги наразі отримати потрібну довідку, таке роз’яснення не порадує. Але, на жаль, для них спеціальних норм до Порядку №1078 не внесли.

Приклад. Працівник працює на підприємстві А за основним місцем роботи і на підприємстві Б як зовнішній сумісник. Нагадаємо, що прожитковий мінімум для працездатних осіб у серпні 2024 року становить 3028 грн.

Розглянемо два варіанти:

Варіант 1: нарахована у серпні 2024 року зарплата працівника на підприємстві А становить 2500 грн., на підприємстві Б 5000 грн.

У такому разі на підприємстві А індексують усю зарплату працівника (2500 грн), адже вона менша за прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Після цього працівник отримує з підприємства А довідку про нараховані доходи, в якій має бути чітко зазначено розмір нарахованої зарплати за складовими, зокрема і її індексації. Типової форми такої довідки для проведення індексації немає, тож вона може бути довільна, але має бути оформлена за правилами офіційного діловодства.

Далі на підприємстві Б на підставі наданої працівником довідки індексують його зарплату в межах прожиткового мінімуму, зменшеного на розмір нарахованої зарплати, яка вже була проіндексована на підприємстві А (3028 - 2500 = 528 грн).

Варіант 2: нарахована у серпні 2024 року зарплата працівника на підприємстві А становить 5000 грн, на підприємстві Б 2500 грн.

У цьому разі індексують лише зарплату працівника на підприємстві А і в межах прожиткового мінімуму (3028 грн). На підприємстві Б індексацію зарплати такого сумісника у серпні 2024 року не провадять.

А якщо сумісник не зовнішній, а внутрішній? Тобто один і той самий роботодавець для нього є і основним місцем роботи, і сумісництвом?

Тоді, на нашу думку, все значно простіше. Оформлювати довідку про індексацію зарплати за основною посадою не обов’язково (хоча можна її додати до обчислення зарплати за посадою сумісництва). А решта принципів залишаються ті самі — головне, що під індексацію за обома посадами підпадає дохід у вигляді зарплати в сумі не більше ніж прожитковий мінімум для працездатних осіб.

До змісту номеру