• Посилання скопійовано

Чи можна індексувати зарплату у 2023 році добровільно?

Бюджетним організаціям категорично не можна ухвалювати таке рішення самостійно. Адже їхні витрати обмежені й контролюються певним бюджетом. Навіть якщо ви встигли затвердити й отримати фінансування, яке врахували з індексацією, не радимо виплачувати її без погодження з вищим керівним органом.

А от госпрозрахункові організації можуть сміливо вирішувати самі, скільки витрачати на оплату праці працівників. Адже підприємства, установи, організації у межах своїх повноважень і за власні кошти можуть установлювати додаткові порівняно зі законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників (стаття 9-1 КЗпП). Проте це рішення треба врегулювати розпорядчим документом або колективним/трудовим договором на підприємстві.

Але, якщо порядок індексації зарплати було складено на підприємстві раніше, з посиланням на Закон про індексацію та Порядок №1078, для добровільного нарахування індексації у 2023 році він не передбачений. Треба оформляти новий наказ або ж вносити зміни (окремий пункт) до попереднього документа. 

До змісту номеру