• Посилання скопійовано

За які кошти проводять індексацію заробітної плати в Україні?

Виплачують суми індексації грошових доходів за рахунок джерел, з яких провадять відповідні грошові виплати населенню (п. 6 Порядку №1078):

1) підприємства, установи й організації підвищують розміри оплати праці у зв’язку з індексацією за власні кошти;

2) підприємства, установи й організації, що фінансуються чи дотуються з державного бюджету, підвищують розміри оплати праці (грошового забезпечення) у зв’язку з індексацією за власні кошти і кошти держбюджету;

3) об’єднання громадян підвищують розміри оплати праці за власні кошти;

4) індексацію допомоги по безробіттю, що надається відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, провадять за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття;

5) індексацію стипендій особам, які навчаються, провадять за рахунок джерел, з яких вони сплачуються;

6) індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, провадять за кошти платника аліментів;

7) індексацію сум відшкодування шкоди, заподіяної фізособі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також сум, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, крім щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (з урахуванням виплат на необхідний догляд за потерпілим) та членам їхніх сімей, провадять за рахунок джерел, з яких вони сплачуються.

Індексують розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підприємства, установи, організації, фізособи-підприємці, які провадять відповідні відрахування аліментів із доходу платника.

Якщо грошовий дохід формується з різних джерел і цим Порядком не встановлено черговості його індексації, сума додаткового доходу від індексації виплачується за рахунок кожного джерела пропорційно до його частини у загальному доході.

Індексують грошові доходи населення у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на відповідний рік.

До змісту номеру