• Посилання скопійовано

Не індексували зарплату за роки до 2023-го: чи виправляти це порушення?

Таких запитань нині дуже багато. Комусь видається, що можна взагалі забути про всю заборговану індексацію. Але ще раз наголошуємо: обов’язку виплатити індексацію, який виник до 2023 року, не скасовано! 

Так, поточної індексації не виникатиме весь 2023 рік починаючи з січня.

А от заборгованість з індексації за попередні періоди, включно до грудня 2022 року, потрібно закрити. 

Врахуйте і норми абзацу 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП: за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці накладається штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. А індексація і була однією з державних мінімальних гарантій в оплаті праці!

Також не забувайте перевіряти інформацію про проведення індексації за попередні періоди (до грудня 2022 включно), особливо у працівників, які звільнятимуться. Позаяк за приписами ст. 116 КЗпП під час звільнення працівника виплата всіх сум, що належаться йому від підприємства, установи, організації, провадять у день звільнення. 

А в разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, визначені статтею 116 КЗпП, стаття 117 КЗпП застерігає, що роботодавець повинен виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку, але не більше ніж за шість місяців.

Також передбачено адміністративну відповідальність посадових осіб за ненарахування індексації зарплати. Втім, про відповідальність поговоримо ще раз, окремо.

Фіксована індексація — нараховувати чи ні?

Знову нагадаємо, що такого поняття у нормах законодавства, як «фіксована індексація», немає. Це формулювання запозичили з уже нечинних норм законодавства щодо індексації. Тому що термін скасували, а сам процес нарахування різниці між збільшенням зарплати та сумою індексації, яка мала б бути нарахована у місяці збільшення (якщо індексація більша), діяв. 

Коли дія Закону №1282 була призупинена, можна було зробити висновок, що й фіксовану індексацію можна не платити. Проте Мінекономіки погодився із Мінсоцполітики. Адже ця індексація виникла тоді, коли ще Закон про індексацію не було призупинено, внаслідок того, що оклад було підвищено на менший розмір ніж сума індексація, яка виникала у 2022 році.

Приклад. У січні 2022 року за різними посадами підвищили оклад і він становив по 7000,00 грн (за посадою А і за посадою Б). У вересні 2022 року з урахуванням базового місяця індексація для посади А і посади Б становить 416 грн. Роботодавець має бажання змінити базовий місяць і підвищити оклад. Водночас, аби уникнути поточної індексації:

Варіант 1. Роботодавець підвищив оклад за посадою А у жовтні на 416 грн (на суму індексації). Внаслідок цього працівник із жовтня отримує 7416 грн. Базовий місяць змінено, поточної індексації також немає до кінця 2022 року. З січня 2023 року оклад не змінився, тож працівник і в 2023 році отримає 7416 грн без індексації.

Варіант 2. Роботодавець підвищив оклад за посадою Б у жовтні на 200 грн (на суму меншу, ніж поточна індексація). Внаслідок цього працівник з жовтня отримує 7200 грн + 216 грн різниці (так звану фіксовану індексацію). Базовий місяць змінено, поточної індексації також немає до кінця 2022 року, але є різниця, яку роботодавець виплачував і надалі. 

Що ж у 2023 році? Якщо брати до уваги припинення нарахування індексації у 2023 році, то працівник за посадою Б з січня 2023 отримуватиме 7200, тобто менше ніж колега, який працює за посадою А, хоча початкові дані були однакові. 

До речі, на відсутності обов’язку нарахування будь-якої індексації за 2023 рік наполягає Мінфін. Тобто індексація будь-яких виплат за бюджетні кошти у 2023 році не здійснювалася.

А от Мінекономіки (лист від 21.02.2023 №4707-05/7400-07) несподівано став на бік Мінсоцполітики.

Фахівці міністерства підтвердили, що у 2023 році не нараховують суми індексації, визначені Порядком №1078.

Водночас вони зауважили, що станом на грудень 2022 року різні категорії працівників отримували певні суми індексації, зокрема заробітної плати й грошового забезпечення, які склалися внаслідок рівня інфляції за 2022 рік та попередні роки. Але ж за статтею 58 Конституції України встановлено, що закони й інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Так от висновок на підставі цього такий: протягом 2023 року за працівником зберігається сума індексації заробітної плати та грошового забезпечення, яка виникла за період до січня 2023 року (до зупинення дії Закону №1282).

Тобто, на думку Мінекономіки, індексація, розрахована станом на грудень 2022 року, має виплачуватися навіть у 2023 році. На нашу думку, йдеться саме про «фіксовану» суму індексації, якою вона була станом на грудень 2022 року. Тобто за Варіантом 2 працівникові треба було нараховувати фіксовану індексацію 216 грн і в 2023 році.

Кого слухати, Мінфін чи Мінекономіки, кожен приватний роботодавець вирішує самостійно (бюджетники просто не мали вибору). Проте, якщо ви вирішили фіксовану індексацію за 2023 рік все ж таки проводити, то врахуйте таке.

Якщо у 2023 році місячний оклад (тарифна ставка) працівника були збільшені, то ці 216 грн треба порівняти зі сумою зростання окладу (ставки).

Якщо зростання було більше (наприклад, на 500 грн), то індексації зарплати у такого працівника у 2023 році починаючи з місяця зростання окладу (ставки) не буде.

Якщо зростання було менше (наприклад, на 200 грн), то у 2023 році починаючи з місяця зростання окладу (ставки) фіксована індексація працівника становитиме 250 - 200 = 50 грн.

До змісту номеру