• Посилання скопійовано

Чи змінюється базовий місяць у разі збільшення доходу без зміни окладу?

У разі зростання грошового доходу за рахунок інших його складових без підвищення тарифних ставок (посадових окладів) сума індексації не зменшується на розмір підвищення грошового доходу.

Але якщо підвищується тарифна ставка (посадовий оклад), у місяці підвищення враховують усі складові грошового доходу, які не мають разового характеру.

Отже, контролювати треба зростання не просто окладів, а саме посадових окладів. А коли йдеться про загальний місячний показник, зростання якого є сигналом для роботодавця, то вже говоритимемо не про загальну суму заробітної плати, а про загальну суму грошового доходу за місяць.

Але орієнтуємося на ті показники доходу, які не є одноразовими. Отже, поява разових виплат на розрахунок індексації зарплати працівника ніяк не вплине.

Також звернімо увагу на окреме роз'яснення Мінекономіки від 09.04.2021 №2144/0/290-21/51 щодо нарахування індексації у разі зростання складових зарплати.

У ньому йдеться про алгоритм дій.

Етап перший. Зростає розмір інших (постійних) складових зарплати, але оклад (тарифна ставка) — не змінюються.

Наприклад, працівникові, крім окладу, роблять постійну доплату. Вона нова (тобто призначена починаючи з певного місяця) або її розмір збільшується. І тоді для індексації не відбувається абсолютно нічого. Позаяк у разі зростання заробітної плати за рахунок інших її складових, без підвищення тарифних ставок (посадових окладів), сума індексації не зменшується на розмір підвищення заробітної плати.

Етап другий. Зростає оклад (тарифна ставка).

Якщо підвищують тарифні ставки (посадові оклади), у місяці підвищення враховують усі складові заробітної плати, які не мають разового характеру.

Порівнюють суму підвищення заробітної плати зі сумою індексації в умовах місяця, в якому відбулося таке підвищення.

Але тут виникає запитання: як саме враховують ці інші складові?

Наприклад, якщо доплату працівникові призначили у лютому, а оклад збільшили у квітні, то чи враховувати в травні лютневе підвищення зарплати працівника (на суму такої доплати)?

Мінекономіки відповідає: визначення суми підвищення доходу для його порівняння зі сумою індексації, яка склалася на квітень, має відбуватися з урахуванням посадового окладу до (станом на березень) та після його підвищення й усіх складових заробітної плати, які були встановлені на квітень.

Тобто жодних перенесень минулих підвищень інших складових не буде. Порівняння відбуватиметься між доходами місяця підвищення окладу (тарифної ставки) і попереднього місяця. Розгляньмо на прикладах.

Якщо інші складові збільшують раніше, ніж оклад. Працівникові призначили постійну доплату (1000 грн) у лютому 2024 року. Оклад тоді становив 7000 грн. У серпні 2024 року підвищили оклад, і він становить 10000 грн.

Визначимо, чи перевищує сума підвищення окладу індексацію, яка виникла у працівника:

1) щоб визначити розмір індексації, користуйтеся нашим калькулятором.

Якщо базовий місяць, розмір індексації станом на серпень 2024 року становить 130,20 грн;

2) порівнюємо оклад (з урахуванням інших постійних складових) до та після підвищення (10000,00 + 1000) - (7000,00 + 1000) = 3000,00 грн. Очевидно, що сума підвищення окладу більша за суму індексації, тож ані нової, ані фіксованої індексації у місяці підвищення окладу не буде.

До змісту номеру