• Посилання скопійовано

Хто зобов’язаний здійснювати індексацію?

З 17 травня 2006 р. індексацію грошових доходів працівників проводять усі роботодавці без винятку. Адже саме тоді набрали чинності зміни до п. 1 Порядку №1078 постановою КМУ №690.

Цей пункт каже, що Порядок №1078 визначає правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації грошових доходів населення і поширюється на підприємства, установи й організації незалежно від форми власності і господарювання, державних та приватних виконавців, а також на фізосіб, які використовують працю найманих працівників.

Щоправда, при цьому роботодавці звертають увагу на умови, за яких індексацію зарплати не провадять. Це може бути і відсутність нарахованої зарплати у певному місяці (наприклад, коли працівник перебуває у відпустці без збереження зарплати), або якщо у певному місяці працівникові нараховано лише виплати, обчислені зі середньої зарплати (відпусткові, лікарняні тощо). Або якщо йдеться про зовнішнього сумісника, який не надав документів про те, як проводилася індексація за основним місцем роботи. Докладніше про такі винятки — далі.

До змісту номеру