• Посилання скопійовано

Як індексувати зарплату, якщо працівник працює у режимі неповного робочого часу?

Якщо особа працює/служить неповний робочий/службовий час, суму індексації визначають з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачують пропорційно до відпрацьованого/службового часу (п. 4 Порядку №1078).

Що означає ця норма?

Мінсоцполітики у листі від 26.06.2014 №122/10/136-14 зазначила: якщо особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно до відпрацьованого часу.

Суму індексації нараховують на частину зарплати, яка не перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Наприклад, якщо працівник працює на 0,5 ставки на одній посаді та 0,5 ставки на іншій посаді, суму індексації визначають за кожною посадою окремо виходячи з прожиткового мінімуму для працездатної особи і виплачують пропорційно до відпрацьованого часу.

Якщо працівник працює на 0,7 ставки та має педагогічне навантаження, суму індексації, визначену з розрахунку за місяць, виплачують також пропорційно до відпрацьованого часу.

І Держпраці наполягає, що це правило треба поширювати й на випадки, коли працівникові не встановлено неповного робочого часу, але він з будь-яких причин не відпрацював місячної норми праці. Про це ми зазначили тут.

Аналогічної позиції раніше дотримувалося й Мінсоцполітики, на чому ми наголосили тут.

Мінсоцполітики у листі від 25.02.2016 №75/10/136-16 зазначило, що відповідно до п. 4 Порядку №1078, особа працює неповний робочий час, якщо  сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно до відпрацьованого часу. І це положення стосується працівників, які перебували у відпустці, на лікарняному, у відрядженні або працюють на умовах неповного робочого часу тощо.

Наприклад, якщо працівникові в січні 2016 року встановлено неповний робочий час (4 години на тиждень) і цього місяця він перебував на лікарняному та відпрацював 56 годин, то суму індексації визначають за повний робочий час, а виплачують пропорційно до відпрацьованого часу.

Спочатку визначають суму індексації за повний робочий час у січні 2016 року, яка становить 252,17 грн (1378 х 18,3 : 100). За фактично відпрацьовані години у січні 2016 року сума індексації становить 93,52 грн (252,17 : 151 х 56).

На жаль, фахівці Міністерства у цьому листі не уточнили, який місяць є базовим для нарахування індексації. Але судячи з наведеного розрахунку, коефіцієнт для індексації 18,3%. Відповідно базовим місяцем був березень 2015 року.

Тобто потрібно пам’ятати:

— якщо особа працює неповний робочий час, суму індексації її заробітної плати визначають з розрахунку повного робочого часу, а виплачують пропорційно до відпрацьованого часу;

— якщо працівник відпрацював неповний робочий місяць, наприклад перебував у відпустці або на лікарняному, суму індексації у такому випадку виплачують пропорційно до відпрацьованих днів або годин;

— якщо працівник не відпрацював жодного дня у місяці, заробітну плату за цей місяць не індексують.

До змісту номеру