• Посилання скопійовано

Чи треба було видавати наказ про призупинення індексації на 2023 рік?

Про нові або зміну чинних умов оплати праці у бік погіршення роботодавець повинен повідомити працівника не пізніше як до запровадження таких умов — в умовах воєнного стану (ст. 103 КЗпП). А частина третя ст. 32 КЗпП дозволяє зміну істотних умов праці (у тому числі й розміру оплати праці) у разі змін в організації виробництва та праці з обов’язковим попередженням працівника не пізніше як до запровадження таких умов — в умовах воєнного стану. 

Суми виплат, пов'язаних з індексацією заробітної плати, є складовою витрат на оплату праці (пп. 2.2.7 Інструкції №5).

Але проведення індексації гарантовано ст. 33 Закону про оплату праці. У ст. 33 Закону про оплату праці й у ст. 95 КЗпП зазначено, що заробітна плата підлягає індексації згідно з чинним законодавством.

Та на 2023 рік Закон, який врегульовує питання індексації, призупинено, тож призупинення нарахування індексації відбувається не через зміни в організації виробництва і праці працівника, а через пряму норму закону.

Отже, ця ситуація не стосується ні нових чи зміни чинних умов оплати праці у бік погіршення, ні зміни істотних умов праці. З огляду на це у роботодавця підстав для видання окремого розпорядчого документа немає.

Та все ж непогано було попередити про це працівників у будь-який спосіб, зручний для сторін трудових відносин, задля уникнення непорозумінь.

До змісту номеру