• Посилання скопійовано

Якими нормативними документами регулюється проведення індексації зарплати?

Насамперед це Закон №1282. Він установлює правила індексації не лише зарплати, а й решти постійних доходів населення, таких як пенсія, стипендія тощо.

Механізм індексації саме зарплати встановлює Порядок №1078. У додатках до нього наводяться навіть приклади розрахунку відсотка індексації.

Але зверніть увагу: до обох цих нормативних документів неодноразово вносилися зміни. Зокрема, змінювався поріг проведення індексації. А у 2023 році дія Закону №1282 взагалі була призупинена (як наслідок, не діяв і Порядок №1078, який був створений на виконання цього Закону).

Саме тому до нормативних документів, які впливають на нарахування індексації, належать і закони України «Про Державний бюджет України на… рік», якими визначається прожитковий рівень різних груп населення на різні роки. А подекуди — і правила проведення індексації у певному році. Чи взагалі непроведення індексації зарплати. 

Тож індексації зарплати за останні 20 років нараховували не однаково, і якщо вам потрібно буде перевірити, чи правильно була нарахована індексація того чи іншого року, або відновити її нарахування, вам доведеться згадувати історію таких змін і те, як саме розраховували індексацію певного року.

Найзручніший інструмент для нарахування індексації — це калькулятор на нашому сайті. Його ви можете знайти за посиланням.

До змісту номеру