• Посилання скопійовано

Індексація новоприйнятих працівників

02.08.2024 звільнився працівник. 03.08.2024 на його посаду прийнято іншого. Як індексуватиметься зарплата новоприйнятого працівника?

Про загальні правила індексації зарплати працівників ми докладно розповіли в статті «Базовий місяць для індексації» в «ДК» №32/2024. А зараз розглянемо один із випадків визначення базового місяця — яким він буде для нового працівника, який приймається на посаду, що була задовго до того й оклад за якою встановлено до прийняття на роботу нового працівника.

Правила, що регулюють процес індексації, визначені Порядком №1078, ось із його допомогою і визначимо, який місяць є базовим для цієї ситуації.

Для новоприйнятих працівників ІСЦ для індексації обчислюють з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку обіймає працівник (п. 10-2 Порядку №1078).

Отже, в описаному випадку працівника прийнято не на новостворену посаду, тому базовим місяцем буде місяць останнього підвищення окладу за цією посадою.

А якщо оклад став меншим?

Зменшення посадових окладів у зв’язку зі зміною істотних умов праці жодним чином не впливає на зміну базового місяця для проведення індексації.

Нагадаємо, що ст. 39 Закону про Держбюджет-2024 визначено: індекс споживчих цін для індексації грошових доходів населення, через призупинення індексації на 2023 рік пунктом 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-2023, обчислюють наростаючим підсумком починаючи з 1 січня 2024 року. Тобто базовим місяцем нарахування індексації зарплати став грудень 2023 року, бо нарахування індексації відновили з 1 січня 2024 року.

У п. 5 Порядку №1078 зазначено, що у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів) значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, береться за 1, або 100 відсотків. Тобто Порядок №1078 передбачає зміну базового місяця лише у разі підвищення окладів. Отже, місяць, у якому підвищують посадові оклади, стає базовим для індексації.

У статті «Індексуємо зарплату з серпня!» (див. «ДК» №30/2024) ми повідомили, що тим, хто не піднімав окладів за посадами працівників з грудня 2023 р., а також тим, хто зробив це у січні — лютому 2024 р., у серпні 2024 р. треба буде нарахувати індексацію за зарплатою працівників, які обіймають такі посади.

Таким чином, прийняття нових працівників на наявну посаду з посадовим окладом, який у 2024 році не переглядався, не звільняє роботодавця від нарахування їм індексації.

І в серпні 2024 р., незважаючи на прийняття їх на роботу в липні 2024 р., їм доведеться нарахувати індексацію, адже базовий місяць для цих працівників — грудень 2023 року.

Чи можна уникнути нарахування індексації?

Суму індексації у місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховують, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу. Таким чином, у разі підвищення посадових окладів у місяці, в якому право на індексацію ще не виникло, такий місяць буде базовим, хай би на скільки було підвищено цей оклад. І при цьому не виникне так звана фіксована індексація.

В описаній ситуації підвищувати оклад треба було в липні 2024 р., коли індексацію ще не нараховували. У серпні 2024 р. робити це трохи запізно. Хоча й тут позбутись індексації можна. Для цього треба підняти оклад на суму більшу, ніж сума індексації цього місяця (або хоча б на суму такої індексації). Наприклад, якщо сума індексації дорівнює 130,20 грн (це максимальна сума індексації у серпні 2024 р.), то можна у серпні підняти оклад працівника на 131 грн, аби не нараховувати індексацію у серпні (він стає новим базовим місяцем).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру