• Посилання скопійовано

Нерезидент повернув товар на доробляння

ТОВ — платник ПДВ та ПнП здійснило експорт власної продукції (100% передплата). Але покупець не прийняв продукцію, адже виявив недоліки й планує повернути її на доробляння.

Оподаткування

Повернення товару покупцем-нерезидентом виробнику-резиденту може відбуватися у двох митних режимах: імпорту та реімпорту.

У митний режим реімпорту можуть бути поміщені товари, які були поміщені у митний режим експорту (остаточного вивезення) і повертаються особі, яка їх експортувала, у зв’язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов зовнішньоекономічного договору, згідно з якими ці товари поміщувалися у митний режим експорту, або з інших обставин, що перешкоджають виконанню цього договору, якщо ці товари (п. 3 частини 2 ст. 78 Митного кодексу):

1) повертаються на митну територію України у строк, що не перевищує шести місяців з дати вивезення їх за межі цієї території у митному режимі експорту;

2) перебувають у такому самому стані, в якому вони оформлені у митний режим експорту, крім природних змін їхніх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування, зберігання та використання (експлуатації), внаслідок якого були виявлені недоліки, що спричинили реімпорт товарів.

Якщо нерезидент повернув товар до закінчення 6 місяців, то він може бути поміщений у митний режим реімпорту. І тоді відповідно до п. 206.3 ПКУ операції з ввезення товарів у митному режимі реімпорту звільняються від оподаткування ПДВ, крім операцій із ввезення відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 78 Митного кодексу, що оподатковуються ПДВ за ставкою 20% або 7% (пп. 194.1.1 ПКУ).

Податковий кредит за такою операцією визначають на загальних підставах, а саме:

пп. «ґ» п. 198.1 ПКУ визначено, що до ПК належать суми ПДВ, сплачені у разі ввезення товарів на митну територію України;

— згідно з п. 198.2 ПКУ датою віднесення сум ПДВ до ПК є дата сплати ПДВ на митниці за податковими зобов’язаннями, що виникли на дату подання митної декларації для митного оформлення згідно з п. 187.8 ПКУ;

— сума ПДВ, сплачена на митниці, має бути підтверджена митною декларацією (п. 198.6 ПКУ).

З правом на податковий кредит при реімпорті товарів погоджуються і податківці у листі від 06.01.2016 №13/6/06-30-15-01-19.

Тим часом імпорт здійснюється за загальними правилами, тобто якраз навпаки: більшість видів імпортованих товарів оподатковується ПДВ (і здебільшого за ставкою 20%). І лише окремі визначені законом товари оподатковуються за меншою ставкою або взагалі звільнені від оподаткування. Тобто усе залежить від виду товару.

Бухгалтерський облік

Податок на прибуток визначають за правилами бухгалтерського обліку.

У разі повернення товару/продукції нерезидентом із подальшим його дороблянням та повторним постачанням проводять вирахування з доходу записом Д-т 704 «Вирахування з доходу» К-т 362 «Розрахунки з іноземними покупцями». Одночасно з цим товар оприбутковують назад на склад за первісною вартістю (тобто тією самою вартістю, за якою був реалізований) записом Д-т 902 «Собівартість реалізованих товарів» 281 «Товари на складі»/26 «Готова продукція» методом «червоне сторно» (тобто зі знаком мінус).

Позаяк нерезидент уже оплатив товар/готову продукцію і надалі резидент буде зобов’язаний постачити товар/готову продукцію після доробляння, курсові різниці не розраховують, бо така заборгованість є немонетарною (погашатиметься товаром).

Подальше повернення товару/готової продукції покупцю проводять у режимі експорту, в загальному порядку (тобто за нульовою ставкою ПДВ).

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру