• Посилання скопійовано

Що нового

Положення щодо організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються, удосконалено

!  Банкам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уніс зміни до Положення щодо організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються. Ними передбачено уточнення визначення поняття «потенційний покупець».

Так, «потенційний покупець» — фізична або юридична особа, до якої не застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону «Про санкції» та яка має намір придбати актив (майно) банку і може набути такий актив (майно) у власність чи на підставі іншого речового права.

Крім цього, розширено перелік випадків, коли виконавча дирекція Фонду має право скасувати результати відкритих торгів (аукціону) до моменту підписання договору купівлі-продажу активу (майна). Так, Положення доповнено нормою, відповідно до якої виконавча дирекція Фонду має право скасувати результати відкритих торгів (аукціону) до моменту підписання договору купівлі-продажу активу (майна) у разі застосування до переможця відкритих торгів (аукціону) персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до Закону «Про санкції».

Рішення Фонду від 18.07.2024 №777
станом на 21.08.2024 не опубліковане


Перелік видів діяльності для правового режиму Дія Сіті зазнав змін

!  Резидентам Дія Сіті

Кабмін уніс зміни до переліку видів діяльності, здійснення яких стимулюється шляхом створення правового режиму Дія Сіті, затвердженого Постановою КМУ від 19.04.2022 №467 «Про визначення видів діяльності, здійснення яких стимулюється шляхом створення правового режиму Дія Сіті».

Зокрема, перелік доповнено новим видом діяльності, здійснення якої стимулюється шляхом створення правового режиму Дія Сіті, а саме: біонічне протезування, тобто розробка (проєктування/ конструювання), виробництво, реалізація біонічних протезів (протезів із зовнішнім джерелом енергії, протезів підвищеної функціональності та конструкцій протезів кінцівок та ортезів, що дають змогу комп’ютерного управління виробом та програмування його параметрів), а також надання послуг з обслуговування і ремонту зазначеної продукції.

Постанова КМУ від 09.08.2024 №910
чинна з 13.08.2024


Нерезидентів залучатимуть до будівництва  за спрощеною процедурою

!  Будівельникам

Кабмін уніс зміни до Постанови КМУ від 18.03.2022 №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану».

Змінами надається можливість нерезидентам (іноземним компаніям, організаціям), які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва (нерезиденти), у період воєнного стану набувати право на провадження господарської діяльності з будівництва обʼєктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до обʼєктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, шляхом безоплатного подання до органу ліцензування декларації про провадження господарської діяльності, без необхідності отримання ліцензії на будівництво відповідних обʼєктів.

При цьому декларація про провадження господарської діяльності може подаватися нерезидентами засобами Порталу Дія або через центр надання адміністративних послуг.

Також постанову доповнено:

— положенням щодо надання можливості Мінцифри формувати запит на відомості про представництва іноземних субʼєктів господарювання (у разі бажання такого представництва подати декларацію) із подальшим надсиланням такого запиту Держстату та ДПС, за результатами формування якого Мінцифри будуть надані необхідні відомості;

— додатком 1-1, яким визначається перелік відомостей, які вноситимуться до декларації про провадження господарської діяльності нерезидентами;

— додатком 3, який визначає перелік відомостей про представництво іноземного субʼєкта господарської діяльності, що надаються Держстатом до ДПС, тощо.

Постанова КМУ від 09.08.2024 №925
чинна з 16.08.2024


Порядок ведення Державного земельного кадастру зазнав змін

!  Власникам та орендарям землі

Кабмін уніс зміни до Порядку ведення Державного земельного кадастру.

Зокрема, передбачено, що відомості про функціональні зони, визначені до 1 січня 2025 р. у затверджених детальних планах територій, вносяться до Державного земельного кадастру на підставі детальних планів територій.

Також визначено, що у разі відсутності внесених до Державного земельного кадастру відомостей про функціональні зони зміна цільового призначення земельних ділянок здійснюється на підставі витягу з містобудівної документації (із зазначенням відомостей про функціональну зону та всіх обмежень у використанні земель (у тому числі у сфері забудови), зазначених у містобудівній документації).

У разі коли до заяви власника (розпорядника, у визначених законом випадках — користувача) земельної ділянки про зміну її цільового призначення не додано витяг з містобудівної документації, Державний кадастровий реєстратор, який розглядає таку заяву, не пізніше наступного робочого дня після її надходження самостійно надсилає до відповідного органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, до повноважень якого належить затвердження відповідної містобудівної документації, запит про надання витягу з містобудівної документації. Орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування протягом двох робочих днів з дня надходження запиту зобов’язаний надати Державному кадастровому реєстратору відповідний витяг з містобудівної документації. У разі коли протягом зазначеного строку Державний кадастровий реєстратор не отримав відповідного витягу з містобудівної документації, він приймає рішення про відмову у внесенні відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру згідно з п. 73 Порядку.

Витяг з містобудівної документації може бути отриманий заявником самостійно в органі виконавчої влади, органі місцевого самоврядування, до повноважень якого належить затвердження відповідної містобудівної документації, згідно із Законом «Про доступ до публічної інформації». У такому разі витяг з містобудівної документації додається до заяви про внесення до Державного земельного кадастру відомостей про зміну цільового призначення земельної ділянки.

Внесено зміни і до Типового договору оренди землі в частині уточнення строків внесення орендної плати.

Постанова КМУ від 02.08.2024 №897
чинна з 10.08.2024


Затверджено Порядок маркування контрольованих речовин та товарів

!  Операторам озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів

Міндовкілля затвердило Порядок маркування контрольованих речовин, товарів та обладнання.

Порядок визначає вимоги до маркування озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів, переліки яких визначені додатками 1 та 2 до Закону «Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами», а також товарів та обладнання, що їх містять.

Дія Порядку поширюється на суб’єктів господарювання — операторів контрольованих речовин, які виконують операції щодо імпорту, експорту та розміщення на ринку озоноруйнівних речовин, фторованих парникових газів, товарів та обладнання, що їх містять.

Маркування товарів та обладнання, що містять або використовують контрольовані речовини, їх тари та упаковки повинно включати:

інформацію про те, що у товарі або обладнанні містяться або використовуються контрольовані речовини;

прийняте промислове найменування контрольованої речовини, яка міститься або використовується у товарі, її хімічну назву;

фактичну або розрахункову кількість контрольованих речовин у товарі, виражену в одиницях маси та еквіваленті озоноруйнівного потенціалу або потенціалу глобального потепління, потенціал глобального потепління.

Маркування повинно бути чітким, стійким до стирання і розміщуватися в одному з таких місць товарів та обладнання:

поблизу сервісних отворів, що використовуються для заправки або збирання контрольованих речовин;

на тій частині виробу або обладнання, в якій містяться контрольовані речовини.

Наказ Міндовкілля від 10.06.2024 №661
набирає чинності через 6 місяців з дня його опублікування


Удосконалено перелік окремих товарів,  які імпортуються без сплати ввізного мита

!  Субʼєктам ЗЕД

Кабмін уніс зміни до переліку окремих товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом здійснюється без надання митним органам забезпечення сплати митних платежів, затвердженого постановою КМУ від 27.09.2022 №1091.

Зокрема, перелік окремих товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом здійснюється без надання митним органам забезпечення сплати митних платежів, затверджений зазначеною постановою, доповнено новими пунктами, а саме:

товари, опис та коди згідно з УКТЗЕД яких визначено пунктом 9-36 розділу XXI Митного кодексу України;

товари, перелік яких із зазначенням кодів згідно з УКТЗЕД визначений Кабінетом Міністрів України відповідно до пункту 9-37 розділу XXI Митного кодексу України.

Саме ці товари будуть звільнятися від ввізного мита до 1 січня 2026 року.

Постанова КМУ від 09.08.2024 №899
чинна з 13.08.2024


Уряд запроваджує Містобудівний кадастр

!  Будівельникам

Своєю постановою КМУ затвердив:

Порядок реалізації експериментального проєкту щодо запровадження Містобудівного кадастру на державному рівні;

Порядок ведення Містобудівного кадастру на державному рівні під час реалізації експериментального проєкту щодо запровадження Містобудівного кадастру на державному рівні.

Містобудівний кадастр акумулює всю містобудівну інформацію, документи та процедури їх погодження в електронному вигляді.

Зокрема, його запровадження корисне для будівельників, держави та громадян:

— пришвидшує отримання інформації для видання дозвільних документів, проєктування та будівництва, відкриває геодані на електронній карті;

— прискорює процедури будівництва й зменшує конфлікти в галузі завдяки можливості швидко перевірити право будувати об’єкт у певній місцевості;

— унеможливлює втрати або підробки містобудівної інформації;

— відкриває громадянам доступ до містобудівної документації, процедури її розробки, погодження та обговорення.

На період воєнного стану доступ до низки геоданих кадастру буде обмежено, проте знайти та перевірити основну актуальну інформацію щодо містобудівництва стане легше.

До 1 січня 2025 р. унесення змін до містобудівної документації на місцевому рівні, яка затверджена до набрання чинності Законом України від 17.06.2020 №711-IX, допускається без урахування вимог зазначеного Закону в частині складу та змісту містобудівної документації на місцевому рівні.

Постанова від 09.08.2024 №909
чинна з 15.08.2024


Удосконалено Методику розрахунку ліцензійного збору у сфері медіа

!  Суб’єктам у сфері медіа

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення змінила Методику розрахунку ліцензійного збору та плати за внесення змін до Реєстру суб’єктів у сфері медіа.

Так, Методику доповнено новим пунктом, відповідно до якого ліцензійний збір та/або плата за внесення змін до Реєстру суб’єктів у сфері медіа сплачується у належний спосіб до Державного бюджету України упродовж 30 днів з дня оприлюднення на вебсайті Нацради рішення про визначення переможця конкурсу, рішення про продовження строку дії ліцензії або рішення про внесення змін до Реєстру.

Якщо граничний строк сплати ліцензійного збору та/або плати за внесення змін до Реєстру припадає на вихідний, святковий, або неробочий день, останнім днем сплати вважається операційний день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем.

Сплата ліцензійного збору та/або плати за внесення змін до Реєстру здійснюється безпосередньо з розрахункового рахунку суб’єкта у сфері медіа або його керівником (уповноваженою особою) у готівковій формі у разі відсутності можливості користування розрахунковим рахунком, про що на адресу Національної ради надсилається лист-пояснення із копією документа, що підтверджує сплату.

У разі якщо сплату здійснив не керівник суб’єкта у сфері медіа, до листа-пояснення додаються: копія наказу (витяг) про призначення на посаду особи, що здійснила сплату, або довіреність на здійснення сплати від імені ліцензіата, оформлена відповідно до чинного законодавства (завірені належним чином), та копія документа, що підтверджує сплату.

Рішення від 08.08.2024 №2490
чинне з 09.08.2024


Змінено Порядок оформлення і подання скарг платниками податків

!  Платникам податків

Мінфін уніс зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами. Його приведено у відповідність до Закону від 23.02.2024 №3603-ІХ, який вніс зміни до ПКУ щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків.

Уточнено, що особа, яка подала скаргу на рішення контролюючого органу, має право взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції з метою надання усних пояснень.

У скарзі платник податків має право заявити про своє бажання бути присутнім особисто або через свого представника при розгляді скарги, у тому числі у режимі відеоконференції, а контролюючий орган зобов’язаний повідомити такого платника податків про дату, час і місце/спосіб розгляду скарги не пізніше ніж за 5 календарних днів до дати розгляду такої скарги.

Інформація про розгляд контролюючим органом матеріалів скарги в режимі відеоконференції надсилається платнику податків в електронному вигляді в електронний кабінет.

Відсутність належних чином повідомлених про дату, час і місце/спосіб розгляду скарги осіб, визначених у п. 5 розділу I Порядку, не перешкоджає розгляду матеріалів скарг.

Уточнено особливості розгляду скарг осіб-нерезидентів. Так, у скарзі особа-нерезидент, зареєстрована як платник ПДВ, має право заявити про своє бажання бути присутньою особисто або через свого представника при розгляді скарги, у тому числі у режимі відеоконференції, а контролюючий орган зобов’язаний повідомити таку особу-нерезидента про дату, час і місце/спосіб розгляду скарги не пізніше ніж за 10 календарних днів до дати розгляду такої скарги шляхом надіслання відповідного документа в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, та на електронну адресу (адреси) особи-нерезидента.

У разі необхідності особа-нерезидент забезпечує присутність під час розгляду матеріалів скарги (у тому числі під час відеоконференції) перекладача.

Відсутність належних чином повідомленої про дату, час і місце/спосіб розгляду скарги особи-нерезидента не перешкоджає розгляду матеріалів скарги.

Наказ Мінфіну від 30.07.2024 №375
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 21.08.2024 не опублікований в офіційних джерелах


Оновлено Перелік ТОТ та територій бойових дій

!  Усім

Мінреінтеграції внесло чергові зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Зміни стосуються територіальних громад Донецької області.

Наказ від 02.08.2024 №221
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 21.08.2024 не опублікований в офіційних джерелах


Оновлено критерії визнання підприємств ОПК критично важливими для бронювання

!  Працедавцям

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України внесло зміни до свого наказу від 23.02.2023 №27.

Зокрема, у новій редакції викладено Критерії для визначення підприємств, установ та організацій у сфері оборонно-промислового комплексу, промисловості, авіабудівній галузі та у сфері космічної діяльності такими, що мають важливе значення для національної економіки.

Надалі підприємства, установи і організації, які виробляють товари, виконують роботи і надають послуги з розроблення, виготовлення, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів, їх складових частин для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також уповноважені суб’єкти управління об’єктами державної власності, які здійснюють регулювання, контроль та координацію діяльності таких підприємств, установ та організацій, визначаються такими, що мають важливе значення для національної економіки у сфері оборонно-промислового комплексу, у разі відповідності одному із трьох критеріїв, визначених у п. 2 Критеріїв.

Наказ Мінстратегії від 16.07.2024 №89
чинний з 16.08.2024

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру