• Посилання скопійовано

8,41% ЄСВ під час війни

На підприємстві працює особа з інвалідністю. Інвалідність підтверджена документально до 01.07.2024. Яку ставку ЄСВ застосовувати починаючи з липня?

У мирний час

Підтвердженням установлення працівникові інвалідності є засвідчена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності, яка є підставою для застосування ЄСВ до зарплати такого працівника у розмірі 8,41%.

А завершують застосування пільгової ставки ЄСВ датою скасування інвалідності на підставі рішення цієї комісії. При цьому до дати одержання засвідченої зазначеної копії довідки та після дати скасування інвалідності роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22% визначеної бази нарахування.

У проміжок часу між датою, до якої була встановлена інвалідність, і датою отримання зазначеної копії довідки МСЕК після переогляду роботодавець, у якого працює особа з інвалідністю, нараховує та сплачує ЄСВ за таку особу в розмірі 22% з нарахованої суми зарплати. Якщо такого проміжку не було, тобто друга дата настала раніше або одночасно з першою, то ЄСВ нараховують за ставкою 8,41%.

Що каже Інструкція №449?

Згідно з пп. 5 п. 2 розділу ІІІ Інструкції №449 нарахування юрособою-роботодавцем ЄСВ у розмірі 8,41% здійснюється з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання засвідченої копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі — МСЕК), та закінчується датою припинення інвалідності.

Отже, якщо працівник надав копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то вимога щодо нарахування ЄСВ виходячи з розміру мінімальної заробітної плати не застосовується.

Юрособа-роботодавець нараховує ЄСВ на фактично нарахований дохід:

— до дати одержання копії довідки МСЕК — у розмірі 22%;

— з дати одержання копії довідки МСЕК — у розмірі 8,41%.

Проте наразі в Україні діє воєнний стан

Строк проходження повторного огляду, який припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк не пізніше 6 місяців після його припинення/скасування за умови неможливості скерування, зокрема, осіб з інвалідністю та осіб, яким установлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу (Постанова №225, до якої внесено зміни Постановою №390).

При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжуються до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо повторний огляд раніше не буде проведено.

МОЗ у роз’ясненні з цього питання зазначає, що всі виплати й пільги зберігаються за особою до закінчення строку проходження повторного огляду.

З огляду на вищезазначене вважаємо, що роботодавець має право застосовувати ставку 8,41% ЄСВ до доходу працівника особи з інвалідністю до відновлення можливості скерування на МСЕК, адже нарахування ЄСВ у розмірах, визначених абз. 2-3 пп. 5 п. 2 розділу ІІІ Інструкції №449, здійснюється з дати встановлення групи інвалідності (але не раніше одержання засвідченої копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії) та закінчується датою припинення інвалідності, а не датою закінчення дії довідки.

Водночас з питання подовження строку дії довідки МСЕК, термін дії якої закінчився в період воєнного стану на території України, можна звернутися за індивідуальною консультацією, крім ДПС, ще й до Мінсоцполітики та Міністерства охорони здоров’я України.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру