• Посилання скопійовано

Банківські гарантії: що в обліку?

Підприємство оформило банківські гарантії на термін від пів року до двох років. Який буде бухоблік таких гарантій?

Банківська гарантія є специфічним засобом забезпечення виконання господарських зобов’язань (ст. 200 ГКУ). Вона є письмовим підтвердженням (гарантійний лист) банку, іншої кредитної установи, страхової організації про задоволення вимог управненої сторони в розмірі повної грошової суми, зазначеної в такому підтвердженні, якщо третя особа (зобов’язана сторона) не виконає зазначеного у ньому певного зобов’язання або настануть інші умови, передбачені у відповідному підтвердженні.

Гарантії та забезпечення надані обліковують на однойменному рахунку 05. А гарантії та забезпечення отримані — на позабалансовому рахунку 06 відповідно. Якщо банк резервує кошти клієнта для того, щоб можна було погасити ними надану гарантію, то це схоже на надання коштів у заставу. Вартість заставного майна боржник теж відображає на рахунку 05 як надане забезпечення.

Водночас на балансі резервування коштів під видану банком гарантію можна відобразити так: Д-т 313 К-т 311, щоб відокремити зарезервовані кошти від тих, якими принципал може розпоряджатися без обмежень. При поверненні зарезервованих коштів роблять зворотний запис: Д-т 311 К-т 313.

За домовленістю клієнта з банком може бути передбачено оплату послуг банку-гаранта, яка належить до оплати послуг банку, а не до фінансових витрат. Плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків належать до адміністративних витрат, які обліковують на однойменному рахунку 92 (п. 18 П(С)БО 16).

З огляду на те що банківська гарантія надається на певний строк, витрати на оплату послуг банку доцільно розподілити на відповідні майбутні звітні періоди із застосуванням рахунку 39, якщо вартість цих послуг є істотною.

Отже, якщо вартість послуг банку буде істотна, її доцільно розподілити через рахунок 39 на всі майбутні звітні періоди, протягом яких діє надана гарантія, а якщо вона буде визнана неістотною, її одразу можна списати до складу адміністративних витрат.

Для цієї ситуації ПКУ не передбачає коригувань фінрезультату з метою оподаткування.

Приклад Підприємство перерахувало кошти банку для надання декількох гарантій у сумі 200 тис. грн. Банк видав гарантії, плата за надання гарантії становить 2 000 грн (1% від суми гарантії) та стягується з підприємства у момент надання гарантії. Якщо підприємство виконає всі умови, на яких надавалися гарантії, то після закінчення строку дії гарантії зарезервовані кошти будуть повернуті підприємству. Підприємство вважає суму витрат на оплату послуг банку неістотною і списує її до адміністративних витрат у періоді понесення цих витрат (див. таблицю).

Таблиця

Бухгалтерський облік банківської гарантії у принципала

Зміст господарської операції Д-т К-т Сума, грн
Перераховано зарезервовані кошти банку для надання гарантії* 313 311 200 000,00
Відображено перераховані кошти на позабалансовому рахунку як надане забезпечення* 05 200 000,00
Банк списав плату за надану гарантію** 685 311 2 000,00
Банк повернув гроші, раніше перераховані йому для надання гарантії* 311 313 200 000,00
Списано надане забезпечення з позабалансового рахунку* 05 200 000,00
Відображено витрати на оплату послуг банку (складено акт)** 92 685 2 000,00
* Якщо кошти не резервуються, то цього запису не буде.
** Є альтернативний варіант обліку цієї суми — її можна списати безпосередньо з рахунку 311 на рахунок 92 так само, як і витрати на розрахунково-касове обслуговування: Д-т 92 К-т 311.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру