• Посилання скопійовано

Нарахування лікарняних після декретних

Працівниця працює у компанії з 2017 року, в 2021 році пішла у відпустку по вагітності та пологах, відтак у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. 12.03.2024 вийшла на роботу. З 09.04 до 12.04 була на лікарняному. Загальний страховий стаж — 19 років. Як розраховується середньоденна зарплата для нарахування лікарняних: за фактично відпрацьований час 12.03 — 08.04.2024 чи з розрахунку МЗП — 8 000/30,44?

Підставою для призначення лікарняних є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності у випадках, зазначених у пунктах 1 і 7 ч. 1 цієї статті (зокрема, це тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, а також тимчасова непрацездатність на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві), виплачується уповноваженим органом управління застрахованим особам з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи у період втрати працездатності, у порядку та розмірах, установлених законодавством. Обчислюють середню заробітну плату для оплати днів тимчасової непрацездатності відповідно до Порядку №1266.

З огляду на п. 25 — 27 Порядку №1266 розрахунковим періодом, за який обчислюють середню заробітну плату, за основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок, є:

— 12 календарних місяців перебування у трудових відносинах (з першого до першого числа);

— менше ніж 12 календарних місяців — фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа);

— менше ніж календарний місяць — фактично відпрацьований час (календарні дні).

Позаяк, як зазначено у запитанні, працівниця, яка захворіла у квітні 2024 року, працює на підприємстві з 2019 року, тобто понад рік (бо на час відпустки по вагітності та пологах та відпустки для догляду за дитиною до 3 років трудові відносини з роботодавцем не перериваються), то розрахунковим періодом для обчислення лікарняних у цьому випадку буде квітень 2023 — березень 2024 рр.

Водночас потрібно зважати на календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин, передбачених п. 3 Порядку №1266, які слід вилучити з розрахункового періоду під час обчислення лікарняного у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Серед таких поважних причин, зокрема, — відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком.

У наведеному в запитанні випадку для обчислення середньої зарплати потрібно дохід працівниці за період з квітня 2023 року до березня 2024 року поділити на кількість календарних днів у розрахунковому періоді (366 календарних днів) за мінусом календарних днів відпустки для догляду за дитиною (346 календарних днів). Отриманий результат помножити на кількість днів тимчасової непрацездатності (4 к. д) — це і буде сума лікарняного.

Нормативна база

  • Закон №1105 — Закон України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Порядок №1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 №1266.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру