• Посилання скопійовано

Підрахунок працівників резидента «Дія Сіті»

Як розрахувати середньооблікову кількість працівників резидентові «Дія Сіті»? Який алгоритм, якщо в компанії є штатні працівники (ті, що у ЗСУ й у відпустці для догляду за дитиною) та гіг-спеціалісти, а сумісників і виконавців за цивільно-правовими договорами немає?

Серед вимог до резидентів «Дія Сіті», визначених ст. 5 Закону №1667, зокрема пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667 встановлено, що середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юрособи (у разі залучення) за підсумками кожного календарного місяця починаючи з наступного за календарним місяцем, в якому юрособа набула статусу резидента «Дія Сіті», становить не менше ніж 9 осіб.

Тобто цією нормою не передбачено поділу працівників резидента «Дія Сіті» на штатних та за сумісництвом.

Крім того, Мінцифри у листі від 20.02.2023 №1/11-5-У-385-23-258-2023 (див. «ДК» №11/2023) зазначило, що розрахунок показника середньооблікової кількості працівників та гіг-спеціалістів здійснюється відповідно до пп. 3.1 Інструкції №286, де середня кількість працівників підприємства за період (місяць, квартал, з початку року, рік) визначається як сума таких показників:

— середньооблікової кількості штатних працівників;

— середньої кількості зовнішніх сумісників;

— середньої кількості працівників за цивільно-правовими договорами.

Отже, розуміємо, що, крім штатних працівників та гіг-спеціалістів, при розрахунку середньооблікової кількості працівників враховуються:

1) працівники, які працюють за сумісництвом (у вільний час від основної роботи у іншого роботодавця);

2) працівники, які поряд зі своєю основною роботою у резидента «Дія Сіті» виконують роботу за суміщенням професій (посад);

3) працівники, мобілізовані до ЗСУ (позаяк є такими, що виконують державний обов’язок).

А ось працівниці, які перебувають у відпустках для догляду за дитиною, до розрахунку не включаються.

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків у роз’ясненні від 30.03.2023 зазначає: якщо гіг-спеціалісти перебувають у штаті резидента «Дія Сіті» і таким спеціалістам нараховують дохід у вигляді заробітної плати, то при заповненні головної частини єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ резидент «Дія Сіті» зазначає цих спеціалістів у рядках 101 «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період»; 104 «Облікова кількість штатних працівників»; 105 «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)».

Розраховують середньооблікову кількість штатних працівників за конкретний період (місяць, квартал, рік). Це, як зазначено вище, випливає з пп. 3.1 Інструкції №286. Тож показник визначають:

— за місяць — діленням загальної кількості штатних працівників облікового складу за кожен календарний день повного звітного місяця, тобто з 1 до 30 (28, (30), 31), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, на кількість календарних днів звітного місяця;

за квартал (рік) — діленням суми середньооблікової кількості штатних працівників за місяці, що увійшли до кварталу року, на кількість місяців, що увійшли до обчислюваного періоду.

Нормативна база

  • Закон №1667 — Закон України від 15.07.2021 №1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».
  • Інструкція №286 — Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 №286.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру