• Посилання скопійовано

Що нового

Найменування відокремленого підрозділу іноземної юрособи

!  Юрособам

Мін’юст затвердив зміни до:

Вимог щодо написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки, які затверджено наказом Мінʼюсту від 05.03.2012 №368/5. Зокрема, передбачено визначення вимог щодо написання найменування відокремленого підрозділу юрособи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави. Так, найменування відокремленого підрозділу юридичної особи, у тому числі утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, має містити посилання на його вид (філія, представництво, відділення чи інший вид) та вказувати на належність до юридичної особи, яка створила зазначений відокремлений підрозділ;

Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, який затверджено наказом Мін’юсту від 09.02.2016 №359/5. Зокрема, в частині визначення процедури проведення державної реєстрації відокремлених підрозділів юрособи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави.

Наказ Мін’юсту від 16.05.2024 №1460/5
набирає чинності з 03.09.2024,
але не раніше дня його офіційного опублікування


Зміни щодо оприлюднення банками фінзвітності під час воєнного стану

!  Банкам

НБУ уточнив, що банки України в період дії воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення чи скасування за можливості подають до Нацбанку та оприлюднюють на власному вебсайті річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з відповідними аудиторськими звітами, звіт про управління, консолідований звіт про управління, а також проміжну фінансову звітність, проміжну консолідовану фінансову звітність та подають фінансову звітність, складену на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі, до центру збору фінансової звітності, операційне управління яким здійснює НКЦПФР.

Банки подають до Нацбанку фінансову звітність у паперовій формі в таких випадках:

неможливості її подання засобами системи електронної пошти Нацбанку;

на окремий запит Нацбанку.

Постанова НБУ від 17.05.2024 №58
чинна з 21 травня 2024 року


Оновлено Методрекомендації з перевірки порівнянності показників фінзвітності

!  Всім підприємствам, які ведуть облік за НП(С)БО

Мінфін затвердив зміни до Методичних рекомендацій з перевірки порівнянності показників фінансової звітності, затверджених наказом Мінфіну від 11.04.2013 №476. Їх привели у відповідність до НП(С)БО. А саме:

1. У розділі «Форма №1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)»:

графу 3 пункту 5 після цифр «1035» доповнено цифрою «1036»;

графу 3 пункту 15 після цифр «1400» доповнено цифрою «1401».

2. Розділ «Форма №1-м «Баланс»» та розділ «Форма №2-м «Звіт про фінансові результати» викладено у новій редакції.

3. Доповнено новим розділом «Форма №1-мс «Баланс».

4. Доповнено новим розділом «Форма №2-мс «Звіт про фінансові результати».

Наказ Міністерства фінансів України
від 17.05.2024 №250 чинний з 17.05.2024


Опубліковано Закон про регулювання праці домашніх працівників

!  Працедавцям

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 24.05.2024 Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників набере чинності з 24 серпня 2024 року.

Законом передбачено доповнення КЗпП новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників», що складається з шести нових статей, якими визначаються поняття домашньої праці та домашніх працівників, закріплюється правовий статус домашніх працівників та особливості його правового регулювання, визначаються обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками.

Враховуючи особливості виконання трудових обов’язків, що зазвичай здійснюються безпосередньо на території житла роботодавця, Законом передбачено надання додаткових прав та гарантій для домашніх працівників, які проживають у домашньому господарстві, передбачається можливість закріплення в трудовому договорі з домашнім працівником надання йому житла, запроваджується гарантія щодо заборони роботодавцю самостійно проводити відрахування із заробітної плати в рахунок плати за користування таким житлом.

Окремо передбачено законодавчу гарантію домашньому працівникові щодо необхідності забезпечення поваги до його честі, гідності та недоторканності особистого життя. При цьому роботодавцю надано гарантію щодо заборони для домашнього працівника розголошувати конфіденційну інформацію, яка стала відома домашньому працівнику, і зв’язку з виконанням ним своїх трудових обов’язків та проживанням у домашньому господарстві.

Крім цього, Законом передбачено звільнити роботодавців домашніх працівників від сплати ЄСВ та передбачити добровільну участь домашніх працівників у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Закон від 25.04.2024 №3680-IX
набирає чинності з 24.08.2024


Аграрії отримають компенсацію за розмінування сільгоспземель

!  Аграріям

Уряд вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення, який затверджено постановою КМУ від 12.03.2024 №284.

Зокрема, уточнено, що бюджетні кошти спрямовуються на:

компенсацію сільськогосподарським товаровиробникам за гуманітарне розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення;

компенсацію сільськогосподарським товаровиробникам за гуманітарне розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що були розміновані у період з 24 лютого 2022 р. до 15 квітня 2024 р.

Компенсація надається сільськогосподарським товаровиробникам за гуманітарне розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані:

поза межами територій, які включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції 22.12.2022 №309;

на територіях, які включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Наказом Мінреінтеграції 22.12.2022 №309.

Постанова Кабінету Міністрів України
від 17.05.2024 №580 чинна з 23.05.2024


Зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці

!  Банкам

Нацбанк вніс зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, які затверджено постановою НБУ від 14.07.2006 №267.

Зокрема, уточнено, що банк на запит державних органів та осіб, визначених Законом «Про банки і банківську діяльність», розкриває інформацію, що становить банківську таємницю, в обсягах, визначених Законом для відповідних державного органу та особи.

Раніше відповідним положенням передбачалося, що банк на запит державних органів, визначених ст. 62 Закону «Про банки і банківську діяльність», розкриває інформацію, що становить банківську таємницю, в обсягах, визначених Законом для відповідного державного органу.

Постанова НБУ від 21.05.2024 №60
чинна з 23 травня 2024 року


Уточнені порядки ведення ЄРПН та ЄРАН

!  Платникам ПДВ та акцизного податку

КМУ вніс зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, який затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 №1246, та Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних, який затверджено постановою КМУ від 24.02.2016 №114.

Порядки приводять у відповідність до законів:

№2801-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації»;

№2918-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг».

Зокрема, у порядках замінено поняття:

«кваліфікований електронний підпис» поняттям «кваліфікований електронний підпис або удосконалений електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису»;

«кваліфікована електронна печатка» на «кваліфікована електронна печатка або удосконалена електронна печатка»;

«телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем» поняттям «електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем».

Постанова Кабінету Міністрів України
від 17.05.2024 №569 чинна з 21.05.2024


Оновлено Порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку

!  Платникам податків при використанні єдиного рахунку

Мінфін вніс зміни до Порядку ведення обліку податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесених на єдиний рахунок, який затверджено наказом Мінфіну від 23.03.2021 №166.

Зокрема, у Порядку уточнено, що якщо платник своєчасно не уточнив реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції, то після настання зазначеного терміну таке уточнення неможливе. У такому разі інформація з платіжної інструкції вважається інформацією без визначення належності платежу відповідному отримувачу, і суми такого платежу включаються ДПС до реєстру платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунку з урахуванням черговості сплати, визначеної пунктами 35-1.6, 89.7 та 131.2 ПКУ.

Виключено норму, згідно з якою платник у приватній частині Електронного кабінету мав можливість перегляду уточнень ІКС ДПС реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції.

Наказ Мінфіну від 06.05.2024 №226
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 29.05.2024 офіційно не опублікований


Змінено Порядок розслідування та обліку нещасних випадків

!  Працедавцям

Уряд вніс зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 №337.

Зокрема, змінено підхід до збору та передачі інформації про випадки гострих та хронічних професійних захворювань (отруєнь) для автоматизованої системи обліку та аналізу гострих та хронічних професійних захворювань (отруєнь), з метою надання можливості територіальними органами Держпраці безпосередньо вносити відповідну інформацію до електронної інтегрованої системи спостережень за захворюваннями, в тому числі гострими та хронічними професійними захворюваннями (отруєннями), що використовується для ведення автоматизованої системи обліку та аналізу гострих та хронічних професійних захворювань (отруєнь).

Це сталося завдяки тому, що з Порядку вилучається пункт 126 щодо подання Держпраці карток за формою П-5 МОЗ щороку до 1 лютого та 1 серпня. Всі інші правила залишаються незмінними.

Постанова КМУ від 24.05.2024 №599
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 29.05.2024 офіційно не опублікована


Уряд вирішив долю списків щодо бронювання, наданих до Генштабу до 10 травня

!  Працедавцям

КМУ окремою своєю постановою вніс зміни до постанови від 08.05.2024 №520.

Змінами установлено, що бронювання військовозобов’язаних за списками, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, які надійшли на погодження до Генерального штабу Збройних Сил до 10 травня 2024 р., здійснюється за зазначеними списками, погодженими Генеральним штабом Збройних Сил.

Постанова Кабінету Міністрів України
від 24.05.2024 №592 чинна з 25.05.2024


Уряд доручив Мінфіну та ДПС аудит СМКОР та процедур й критеріїв розблокування ПН

!  Платникам ПДВ

КМУ відповідно до пп. «б» п. 2 Рішення РНБО від 23.01.2024 «Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану», введеного в дію Указом Президента України від 23.01.2024 №21, доручив Міністерству фінансів разом з Державною аудиторською службою та Державною податковою службою згідно з Порядком проведення перевірки робочими групами центральних органів виконавчої влади провести протягом шести місяців аудит системи моніторингу ризиків і критеріїв для блокування податкових накладних та процедур і критеріїв їх розблокування.

Цей аудит відбуватиметься шляхом проведення перевірки ДПС стосовно виконання функцій з реалізації механізму зупинення реєстрації ПН та РК в ЄРПН, діяльності комісій з питань зупинення реєстрації ПН та РК в ЄРПН, визначених порядками, затвердженими постановою КМУ від 11.12.2019 №1165, за 2021 — 2023 роки.

Розпорядження КМУ від 24.05.2024 №464-р
чинне з 24.05.2024


Змінено облік сумнівних боргів для державних підприємств

!  Державним підприємствам

КМУ затвердив постанову, яка покращує методи обліку сумнівних боргів підприємствами державного сектору.

Нові правила передбачають, що Мінфін контролюватиме, як підприємства державного сектору, які є природними монополіями або мають чистий прибуток понад 50 мільйонів гривень, визначають суму резерву для покриття можливих збитків від непогашених боргів.

Зокрема, це стосується:

методів розрахунку величини резерву сумнівних боргів;

способу визначення коефіцієнта сумнівності, який показує, наскільки ймовірним є неповернення боргів.

Крім того, були відкориговані підходи до оцінки ймовірності неповернення боргів, враховуючи міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ 9).

Постанова КМУ від 24.05.2024 №604
чинна з 28.05.2024


Затверджено Гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків

!  СГ, які здійснюють діяльність на агропродовольчих ринках

Мінагрополітики своїм наказом затвердило Гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків.

Ці вимоги:

поширюються на агропродовольчі ринки, оптові ринки сільськогосподарської продукції та ринкові комплекси всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності (далі — агропродовольчі ринки);

встановлюють гігієнічні вимоги до території, приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентарю, утримання агропродовольчих ринків, харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів, що на них реалізовуються;

є обов’язковими для суб’єктів господарювання, що створюють належні умови для реалізації (оптової реалізації) сільськогосподарської продукції, в тому числі харчових продуктів, на агропродовольчих ринках.

Наказ від 19.04.2024 №1279
набирає чинності через 6 місяців з дня його офіційного опублікування,
станом на 29.05.2024 офіційно не опублікований


Уряд спростив процедуру виготовлення та постачання боєприпасів

!  Виробникам боєприпасів

Уряд підтримав зміни до постанови КМУ від 21.07.2023 №763. Цими змінами передбачається ряд спрощень у процесі виготовлення та постачання боєприпасів для українських виробників.

Зокрема, допускається рівень прибутковості для боєприпасів у розмірі до 25% від їх собівартості.

Щодо процесу постачання — тепер не потрібен наказ про допуск до експлуатації, але тільки щодо боєприпасів до БпЛА.

Також запроваджується спрощена процедура включення до електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів (договорів) виробників стартових двигунів для безпілотних систем та ракет. Наявність виробників у цьому реєстрі є обов’язковою умовою для укладення державного контракту (договору).

Постанова Кабінету Міністрів України
від 24.05.2024 №594 чинна з 28.05.2024

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру