• Посилання скопійовано

Суть справи

Відсотки за кредитом до вартості ОЗ?
Для створення необоротного активу чи виробництва продукції підприємство отримало кредит (позику). За загальним правилом, відсотки за таким кредитом включають до фінансових витрат. Але не цього разу!

Дисконтування заборгованості: правила гри
З 2019 року в нашу практику бухобліку увійшло дисконтування довгострокової заборгованості. Нагадаємо, що це таке і яких юросіб воно стосується.

Роздача повісток: поради юриста
З 18 травня повістки почали видавати і на місцях роботи. Як змінився порядок дій керівників юросіб та яка відповідальність їх очікує?

Придбання авіаквитка у нерезидента
Підприємство-резидент України оплатило з корпоративної картки на сайті нерезидента авіаквиток Мадрид — Дюссельдорф, вартість якого включає, зокрема, преміальну гарантію продавця. Чи нараховувати ПДВ, податок на доходи нерезидента?

Працівниця за кордоном під час війни
Особа, яка покинула територію України під час воєнного стану, не працює та не оформила відпустку без збереження зарплати, може бути звільнена за прогул.

Нарахування лікарняних після декретних
Працівниця працює у компанії з 2017 року, в 2021 році пішла у відпустку по вагітності та пологах, відтак у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. 12.03.2024 вийшла на роботу. З 09.04 до 12.04 була на лікарняному. Загальний страховий стаж — 19 років. Як розраховується середньоденна зарплата для нарахування лікарняних: за фактично відпрацьований час 12.03 — 08.04.2024 чи з розрахунку МЗП — 8 000/30,44?

Штрафи за помилки у бухобліку
Підприємство виявило, що за останні два роки не було проведено інвентаризацію активів, зобов’язань та немає даних щодо нарахування резервів. Яка відповідальність за ці порушення?

Як формувати касові чеки на передплату?
Чи можна писати у назві товару в касовому чеку слова «передплата», «аванс»? Як видавати чеки, якщо покупець вніс аванс за один товар, а згодом хоче забрати інший?

Зведені податкові накладні
Платник ПДВ подекуди може складати зведені податкові накладні. Розгляньмо ці випадки і чому зведену податкову накладну складати в них зручніше.

Підрахунок працівників резидента «Дія Сіті»
Як розрахувати середньооблікову кількість працівників резидентові «Дія Сіті»? Який алгоритм, якщо в компанії є штатні працівники (ті, що у ЗСУ й у відпустці для догляду за дитиною) та гіг-спеціалісти, а сумісників і виконавців за цивільно-правовими договорами немає?

Податкова відпустка ФОПів І та ІІ груп
Хто з ФОПів-«єдинників» має право на податкову відпустку? На який термін надається відпустка і які податки можна не сплачувати?

Пільговий період з ЄСВ закінчився: що з боргом?
ВС вважає, що борг (недоїмку) зі сплати ЄСВ, який утворився у періоді дії пільги через АТО з 14.04.2014 до 12.02.2020 (включно), ДПС має право стягувати після скасування пільги у загальному порядку.

Скасування реєстрації РРО: коли та як?
Коли проводиться скасування реєстрації РРО? Які документи потрібно подати для цього? Скільки часу триває скасування реєстрації РРО у ДПС?

До змісту номеру