• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Чи можливо нарахувати ЄСВ за ставкою 8,41% без копії довідки МСЕК?
Інспектор Держаудитслужби провів звіряння з ПФУ та встановив, що декілька працівників підприємства мають інвалідність. Він пропонує зробити перерахунок ЄСВ за минулі роки. Документів з МСЕК працівники не надали. Чи можна робити перерахунок ЄСВ?

Бухгалтер тимчасово працює головбухом і звільняється: з якої посади його звільняти?
На підприємстві є бухгалтерка, яка згодом за наказом та її згодою була тимчасово переведена на посаду головбуха (на час відпустки головбуха для догляду за дитиною). Тепер вона звільняється за ст. 38 КЗпП. З якої посади її звільняти?

Розрахунок оплати додаткової відпустки за шкідливі умови праці
Працівник має право на додаткову відпустку за шкідливі роботи (7 к. д.). Чи є якась відмінність в її оплаті від звичайної відпустки; якщо так, то які правила і вимоги до нарахувань та виплати відпусткових у цьому разі? Чи треба ці дві відпустки розділяти за днями?

Безоплатно отримали необоротний актив: що з часткою інвестора?
За підсумками кварталу дочірнє підприємство має чистий прибуток, а також отримало безоплатно необоротні активи, збільшивши додатковий капітал. Чи враховують такий додатковий капітал при визначенні частки інвестора?

Розподіл річної премії для розрахунку відпусткових
У розрахунковому періоді є премія 20 000 грн за рік, норма робочих днів — 260, була щорічна відпустка 10 днів. Чи потрібно у розрахунку середньоденної премії, яка розподіляється на місяці, суму премії розподіляти на робочі дні, за винятком днів щорічної відпустки?

Відшкодування експедитору витрат за розмитнення товарів: що з ПДВ?
Експедитор організовує доставку клієнтові товару з-за кордону. Ним оформлено банківську митну гарантію (гарантія державі, що товар буде розмитнено і будуть сплачені ПДВ та митні збори клієнтом). Сума витрат за гарантією перевиставляється на клієнта. Як відобразити цю операцію обліку? Чи є відшкодування гарантії об’єктом оподаткування ПДВ?

Облік та оподаткування при ліквідації ОЗ резидентом Дія Сіті
ТОВ є резидентом Дія Сіті. Має на балансі об’єкт ОЗ (аудіокімната в орендованому офісі, віднесена до групи 3 ОЗ, як будинки і споруди, зі строком 10 років), який планується ліквідувати (розібрати аудіокімнату) й оприбуткувати отримані матеріали. Як це показати в обліку?

Анулювання реєстрації платника ПДВ при переході на спрощену систему: що з ПДВ на залишки ТМЦ та ОЗ?
ТОВ планує перейти на єдиний податок 5% без ПДВ. Чи нараховувати ПЗ на залишки запасів та основні засоби, якщо ПЗ раніше вже нараховано згідно з п. 198.5 ПКУ?

До змісту номеру