• Посилання скопійовано

Придбання авіаквитка у нерезидента

Підприємство-резидент України оплатило з корпоративної картки на сайті нерезидента авіаквиток Мадрид — Дюссельдорф, вартість якого включає, зокрема, преміальну гарантію продавця. Чи нараховувати ПДВ, податок на доходи нерезидента?

Очевидно, що в описаній ситуації підприємство придбаває послуги авіаперевезення та послуги посередника.

ПДВ

Перевізником є нерезидент, що не має постійного представництва на митній території України, тому операції з постачання таких послуг не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ (незалежно від того, замовникові-резидентові чи замовникові-нерезидентові надаються такі послуги).

Отже, на послуги авіаперевезення, на наш погляд, ПДВ не нараховується.

Щодо послуг посередника, то, на наш погляд, їх можна розглядати як електронні послуги.

Електронні послуги — це послуги, які постачаються через Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, зокрема шляхом встановлення спеціального застосунку на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях (пп. 14.1.56-5 ПКУ). Для таких послуг місцем постачання є місце перебування отримувача послуг (п. 186.3‑1 ПКУ).

В описаній ситуації отримувач є резидентом України, тож місцем постачання послуг є митна територія України. Отже, такі послуги є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. «б» п. 185.1 ПКУ).

Якщо суб’єкт господарювання, як платник ПДВ, так і неплатник, отримав від нерезидента послуги і місце постачання послуг розташоване на митній території України, то він повинен нарахувати ПДВ, скласти податкову накладну, якщо є платником ПДВ, відобразити таку операцію у звітності з ПДВ та сплатити до бюджету ПДВ за наслідками декларування.

Щодо ст. 208-1 ПКУ, то цією статтею встановлюються особливості оподаткування електронних послуг, що постачаються нерезидентами фізособам, зокрема ФОПам — неплатникам ПДВ. Тобто в ситуації, коли послуги придбає підприємство (як у нашому випадку), ця стаття не застосовується.

Датою виникнення податкових зобов’язань за операціями з постачання нерезидентами таких послуг є дата списання коштів з банківського рахунку платника податку на оплату послуг або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом, залежно від того, яка з подій відбулася раніше (п. 187.8 ПКУ). Тобто податкове зобов’язання з ПДВ виникає за правилом першої події.

Базою оподаткування буде договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, що включаються до ціни постачання (п. 190.2 ПКУ). Визначену вартість перераховують у національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань.

Податок на доходи нерезидентів

Доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, які оподатковуються податком на доходи нерезидентів, наведені в пп. 141.4.1 ПКУ.

Послуг авіаперевезення пасажирів, послуг бронювання в цьому переліку пп. 141.4.1 ПКУ немає.

Разом з тим в пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ зазначено, що оподатковуються податком на доходи нерезидентів інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення.

Таким чином, на наш погляд, зазначені послуги не оподатковуються податком на доходи нерезидентів.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру