• Посилання скопійовано

«Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їхнього життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?

На жаль, усі перелічені в запитанні види доходів не є пільгованими з метою оподаткування ПДФО та ВЗ. Не оподатковуються оплата проїзду та медстрахування тільки під час відрядження, та й то, якщо медстрахування не уникнути (наприклад, воно входить до вартості квитків на проїзд або є вимогою для виїзду (перебування) у певній країні).

В інших випадках, якщо в наказі про надання таких видів доходів (або компенсації витрат на них) будуть зазначені саме ті види доходів, що й у запитанні, і буде визначено перелік працівників, які цей дохід отримають, і буде відома сума (вартість) таких доходів, то оподаткування не уникнути.

Також наголосимо, що й об’єкт, і база для нарахування у ПДФО, ВЗ та ЄСВ у згаданих випадках будуть різні, тож їх слід розглядати окремо.

Добровільне медичне страхування працівників

Про оподаткування цього виду доходів ми докладно розповіли в «ДК» №45/2021. ПДФО і ВЗ у цьому разі будуть, а ось ЄСВ — ні.

Консультують податківці

<...> Розділом 3 Інструкції №5 встановлені інші виплати, що не належать до фонду оплати праці, зокрема внески підприємств згідно з договорами пенсійного страхування працівників і членів їхніх сімей (п. 3.5 Інструкції №5).

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року №1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, відповідно до п. 2 розділу II якого платіж згідно з договорами добровільного медичного та пенсійного страхування працівників і членів їхніх сімей не є базою нарахування єдиного внеску.

Отже, сума страхових внесків, сплачених роботодавцем за договорами довгострокового страхування життя за найманих працівників, які є складовою заробітної плати, є базою нарахування єдиного внеску.

Водночас внески, сплачені роботодавцем на користь працівника за договором недержавного пенсійного забезпечення, не є базою нарахування єдиного внеску. <...>

Лист ДФСУ від 12.05.2016 №10396/6/99-99-13-02-03-14

Добровільне страхування життя працівників

У цьому разі будуть ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

Сума страхових внесків за договорами страхування життя працівників, нарахована та сплачена його роботодавцем за власні кошти чи на користь таких працівників, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку відповідно до пп. 164.2.16 ПКУ.

Отже, з доходу працівника у вигляді перерахованих страхованих внесків (або їх частини) слід утримати 18% ПДФО. Тобто сплата роботодавцем частини страхових внесків за працівника для останнього є додатковим благом.

Крім того, позаяк дохід (частина) надається працівникові в негрошовій формі, то для визначення бази оподаткування слід застосувати «натуральний» коефіцієнт за п. 164.5 ПКУ, який у 2024 році для ПДФО становить 1,219512. А для ВЗ? Докладніше про це — нижче.

Харчування працівників

Докладно про цей вид доходу ми розповіли в «ДК» №16/2023. У цьому разі будуть ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Хоча роботодавці можуть спробувати уникнути оподаткування шляхом деперсоніфікації — наприклад, коли застосовується спосіб харчування працівників під умовною назвою «шведський стіл», коли невідомо, хто з працівників і скільки з’їв або випив із наданих роботодавцями продуктів. Але навіть такий спосіб часто спричинює претензії з боку податківців.

Оплата проїзду працівників до роботи

Про цей вид доходу ми докладно розповіли в «ДК» №41-42/2018. У цьому разі можна спробувати уникнути сплати ПДФО та ВЗ шляхом деперсоніфікації — наприклад, перевозити працівників службовими автобусами, коли не складаються списки тих, хто і в який день скористався цим видом службового транспорту. Хоча податківцям, знову ж таки, це не подобається, і цілком можливо, що ненарахування цих податків доведеться захищати під час перевірки. Ймовірні претензії можуть бути щодо того, що підприємство має можливість запровадити персоніфікацію таких доходів — наприклад, видавати працівникам квитки і надавати послугу перевезення тільки за наявності квитка. ЄСВ на такий дохід не нараховується.

Оплата фітнес-послуг для працівників

Податківці оприявнили свою позицію щодо цього виду доходу в ІПК ДФСУ від 17.02.2020 №643/ІПК/28-10-30-02-10.  У цьому разі будуть і ПДФО, і ВЗ, і ЄСВ. Єдиний спосіб цього уникнути — знову ж таки, деперсоніфікація. Наприклад, якщо на підприємстві є спортзал або басейн для працівників, проводяться спортивні тренування, але не ведеться облік, хто саме і скільки їх відвідує, то визначити суму отриманого доходу і перелік осіб, які ним скористалися, неможливо. Якщо ж відбувається оплата абонементів у сторонньому спортивному закладі і вони надаються працівникам персоніфіковано, пільг немає й уникнути оподаткування неможливо.

Консультують податківці

<...>

Згідно з пп. 2.3.4 п. 2.3 розділу 2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 №5, до складу інших заохочувальних та компенсаційних виплат фонду оплати праці, зокрема до виплат соціального характеру у грошовій і натуральній формі належать оплата квартири або найманого житла, гуртожитків, товарів, продуктових замовлень, абонементів у групи здоров’я, передплати на газети та журнали, протезування, суми компенсації вартості виданого працівникам палива у випадках, не передбачених чинним законодавством).

Водночас частиною сьомою статті 7 Закону 2464 передбачено, що перелік видів виплат, на які не нараховується єдиний внесок, затверджується Кабінетом Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року №1170).

<...>

Виплата абонементом зараховується до фонду оплати праці. Відповідно, єдиний внесок нараховується на таку виплату в установленому порядку.

Тобто базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є вартість придбаного підприємством абонемента, з урахуванням сплаченого ПДВ. <...>

ІПК ДФСУ від 17.02.2020 від №643/ІПК/28-10-30-02-10

До зазначеного вище треба зробити два зауваження:

По-перше, нещодавно правила обчислення ВЗ змінилися. У наведених вище матеріалах повторюється, що ПДФО нараховується на вартість негрошового доходу, збільшену на коефіцієнт, а для ВЗ коефіцієнт застосовувати не треба. Нині щодо ВЗ не все так однозначно.

Про це (а також про обчислення ПДФО та ВЗ з негрошового доходу) ми дуже докладно розповіли в «ДК» №9/2024. Але річ у тім, що остаточно податківці з цією проблемою щодо військового збору не визначилися. Вони надіслали запит на роз’яснення до Мінфіну, а згадана в цій статті консультація в ЗІР наразі вже значиться у нечинних, тимчасом як ІПК ДПСУ від 02.11.2023 №3900/ІПК/99-00-24-03-03-06 (див. «ДК» №9/2024), що наробила стільки галасу, — не скасована. Тому нашу позицію ви зі статті дізнаєтесь, а ось остаточна позиція ДПС наразі невідома.

По-друге, ми поговорили вище про випадок, коли всі розглянуті нами види доходу надаватимуться працівникам саме під своєю назвою і на регулярній основі. Якщо ж ні, наприклад, якщо вони надаватимуться у вигляді подарунка (абонемент до фітнес-клубу) або як нецільова благодійна допомога, то правила оподаткування будуть інші. Про вартість неоподаткованих подарунків та нецільової благодійної допомоги у 2024 році ми розповіли в «ДК» №12/2024.

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру