• Посилання скопійовано

Суть справи

Лікарняні та декретні з квітня 2024 року
Як рахувати лікарняні та декретні з квітня 2024 року, враховуючи новий розмір мінімальної зарплати? Про що треба пам’ятати бухгалтеру?

«Інвалідний» норматив у судовій практиці
Хоча з 2023 року і скасовано обов’язок реєстрації у Фонді осіб з інвалідністю та подання звітності, штраф тепер обчислює сам Фонд. І з’явилася можливість оскаржити сам розрахунок штрафу.

Чи бензовоз є місцем зберігання?
В ІПК від 06.02.2024 №609/ІПК/99-00-09-04-03 (див. «ДК» №13/2024) податківці стверджують, що так, якщо пальне у бензовозі зберігається «певний час у певному місці». Подискутуємо.

«Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їхнього життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?

Невиконання приписів ТЦК: відповідальність керівників
Останнім часом керівники підприємств почали доволі активно оскаржувати постанови про притягнення їх ТЦК до адмінвідповідальності за невиконання розпоряджень. Такі справи заслуговують на увагу, бо розкривають помилки як керівників, так і ТЦК.

Вартість корисної копалини: чи з адмінвитратами?
Обчислюючи вартість видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю, чи потрібно включати до витрат адміністративні витрати? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню. І що є роз’яснення ДПС, але ми його не знайшли.

Правила роботи з ПРРО від ДПС
Розповімо про застосування ПРРО при продажу товарів у разі надсилання поштою і за умови оплати товару з відстроченням платежу, проведення операції «післяплата» тощо. Також зазначимо, які функції у ПРРО від ДПС досі не реалізовано.

Якщо до війни торгували з рф
Чи треба брати сертифікат ТПП про форс-мажорні обставини щодо розрахунків з контрагентом рф, граничні строки за якими не настали до 24.02.2022, та чи можна не сплачувати пеню? Чи достатньо посилатися на постанову НБУ від 30.05.2023 №71? Спробуємо відповісти, посилаючись на практику ВС.

Переведення боргу: що з ПДВ?
Підприємство 1 передоплатило послуги підприємству 2 (ПН зареєстрована, але послуги не отримані). А ще підприємство 1 заборгувало підприємству 3 компенсацію за відновлення об’єкта оренди. За тристоронньою угодою про переведення боргу підприємство 1 повернуло оплату підприємству 3 у рахунок компенсації. Що з ПДВ у підприємств 2 і 3?

Анулювання ПДВ-реєстрації під час воєнного стану
Чи можуть податківці анулювати реєстрацію платника ПДВ через відсутність оподатковуваних операцій під час дії воєнного стану? Суди підтримали позицію ДПС — нині для анулювання реєстрації платником ПДВ діють спецнорми ПКУ для воєнного стану. Платникам надано право подати заяву про неможливість виконання ПЗ, що убезпечить на деякий час від втрати статусу платника ПДВ.

Відшкодування вартості втраченої посилки
Підприємство веде роздрібну поштову торгівлю. Посилки надсилаються поштою на умовах післяплати. Є частина посилок, які під час транспортування/зберігання на пошті втрачаються, і згідно з актом поштовий оператор відшкодовує вартість втраченої посилки на рахунок підприємства. Підприємство є платником ПДВ. Вартість посилки компенсується без ПДВ. Як відобразити ПДВ за операцією з відшкодування поштою втраченого товару?

До змісту номеру