• Посилання скопійовано

Невиконання приписів ТЦК: відповідальність керівників

Останнім часом керівники підприємств почали доволі активно оскаржувати постанови про притягнення їх ТЦК до адмінвідповідальності за невиконання розпоряджень. Такі справи заслуговують на увагу, бо розкривають помилки як керівників, так і ТЦК.

Коротко нагадаємо про мобілізаційну підготовку та виконання керівниками своїх обов’язків щодо мобілізації працівників під час воєнного стану.

Так, згідно з абзацом 7 ч. 1 ст. 21 Закону про мобілізацію підприємства, установи й організації зобов’язані забезпечувати своєчасне прибуття працівників, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, у порядку, визначеному ч. 3 — 5 ст. 22 цього Закону, на збірні пункти та до військових частин.

Згідно з п. 47 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 №1487, у разі отримання розпоряджень районних (міських) ТЦК та СП (додаток 13, для призовників — додаток 17 до Положення №352) щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до районних (міських) ТЦК та СП, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій зобов’язані:

видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, довести його до відома таких осіб під особистий підпис у частині, що стосується їх прибуття до відповідного районного (міського) ТЦК та СП, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки у визначені ним строки, та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного районного (міського) ТЦК та СП, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки;

вручити призовникам, військовозобов’язаним та резервістам повістки про явку за викликом до районного (міського) ТЦК та СП, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки (за наявністю);

письмово повідомити з наданням витягів із наказів (розпоряджень) відповідні районні (міські) ТЦК та СП, органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки про осіб із числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;

забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям призовників, військовозобов’язаних та резервістів до відповідного районного (міського) ТЦК та СП, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки.

Розглянемо окремі ситуації, як керівники підприємств, органи місцевого самоврядування виконували наведені у п. 47 Порядку №1487 вимоги та яких помилок при цьому припустилися.

Ситуація 1. Керівник не забезпечив прибуття працівників до військкомату.

У справі №279/5853/23 районний ТЦК та СП видав розпорядження директорові ТОВ щодо видачі наказу про оповіщення військовозобов’язаних у кількості 5-ти осіб про їх виклик до ТЦК та СП на 09:00 четвертого серпня 2023 року для уточнення облікових даних, за потреби — проходження медичної комісії з подальшим відбором кандидатів для проходження військової служби у складі ЗСУ, забезпечення здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям військовозобов’язаних до районного ТЦК та СП. За неможливості забезпечити своєчасне прибуття військовозобов’язаних з поважних причин слід надати підтвердні документи. Результати виконання розпорядження, копію наказу та списків оповіщених працівників з їхніми підписами, поясненнями працівників у разі їх відмови, неявки без поважних причин надати до ТЦК та СП.

Директор ТОВ виконав розпорядження ТЦ та СП:

1) видав наказ №01/08 «Про оповіщення військовозобов’язаних працівників щодо прибуття за викликом до ___ »;

2) наказ було доведено до відома військовозобов’язаних працівників ТОВ під особистий підпис;

3) листом повідомив районний ТЦК та СП щодо виконання його розпорядження, де зазначив, що працівників оповіщено, але троє осіб перебувають на маршрутах із перевезення пасажирів (додав копії підтвердних дорожніх листів).

Фактично з оповіщених п’яти працівників ТОВ до РТЦК та СП прибуло тільки двоє.

Порушення: на думку ТЦК та СП, директор ТОВ не виконав розпорядження у частині забезпечення прибуття військовозобов’язаних (працівників) підприємства, тобто не видав (або не надав до РТЦК та СП) наказ про увільнення працівників від роботи на дату прибуття до ТЦК. Тож винесено постанову за ч. 2 ст. 210-1 КУпАП про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу в сумі 5 100,00 грн.

Позиція суду1: директор ТОВ не виконав вимоги розпорядження ТЦК у повному обсязі. Проте фізично забезпечити прибуття працівників до військкомату роботодавець не зобов’язаний. Жодним нормативно-правовим актом з питань мобілізації та мобілізаційної підготовки не врегульовано механізм та спосіб забезпечення керівниками своєчасного прибуття працівників до ТЦК. Тому наведене формулювання у постанові про адмінправопорушення є надуманим та незаконним.

Ситуація 2. Не подано письмового повідомлення про виконання розпорядження ТЦК.

У справі №242/2060/23 йдеться про розпорядження районного ТЦК та СП відокремленому підрозділу ДП оповістити працівників, які перебувають на військовому обліку підприємства, про необхідність уточнення військово-облікових даних та проходження медичного огляду. Наказом ВП ДП працівників, зазначених у розпорядженні, відсторонено від виконання трудових обов’язків на дату, наведену в розпорядженні; інспектору з кадрів наказано оповістити цих працівників.

Порушення: ВП ДП не подав до ТЦК та СП відомості щодо письмового повідомлення про виконання отриманого розпорядження. Водночас гендиректор надав до ТЦК та СП листа щодо бронювання працівників.

Позиція суду2: подання листа про бронювання працівників не свідчить про виконання саме ВП ДП отриманого розпорядження, про що має бути окреме повідомлення до ТЦК. Адмінштраф є правомірним.

1 Рішення Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 10.01.2024 у справі №279/5853/23.

2 Рішення Селидівського міського суду Донецької області від 17.01.2024 у справі №242/2060/23.

Ситуація 3. Повноважень старости щодо ведення військового обліку немає.

У постанові про адмінправопорушення (справа №717/46/24) зазначено, що згідно з рішенням сільського голови від 28.01.2021 на старосту старостинського округу сільської ради покладено обов’язок ведення військового обліку на території старостинського округу.

Порушення: староста оповіщала громадян згідно зі списком, доданим до розпорядження РТЦК та СП, без вручення під особистий підпис повісток та не забезпечила контроль за прибуттям військовозобов’язаних, тобто вчинила адмінправопорушення за ч. 1 ст. 210-1 КУпАП.

Позиція суду1: суд вважає, що розпорядження сільського голови від 28.01.2021 про покладання обов’язків ведення військового обліку на території старостинського округу на старосту не є рішенням виконавчого органу сільської ради, яким її уповноважено на виконання п. 32 Порядку №1487 з ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. ТК та СП не уточнило, кому саме з громадян зі списку ТЦК не було вручено повістки. Адмінштраф скасували, адмінсправу спрямували до ТЦК на новий розгляд.

Ситуація 4. Наказ про оповіщення працівників не доведено до відома під підпис.

У справі №159/7485/23 керівник ПП видав наказ «Про оповіщення працівників щодо виклику до військового комісаріату».

Порушення: наказ не було доведено до відома одного з працівників під підпис. На працівника складено постанову та притягнено його до адмінвідповідальності за ч. 2 ст. 210‑1 КУпАП.

Позиція суду2: працівник зазначив, що позаяк він не отримував повідомлень про виклик до Ковельського РТЦК та СП, то вважається таким, що не був повідомлений належним чином про дату та час прибуття до цього органу, а тому не з’явився на визначену дату. Суд підтримав таку позицію та наголосив, що працівник не прибув у визначені дату та час з поважних причин. Адмінштраф скасував.

1 Рішення Кельменецького районного суду Чернівецької області від 18.01.2024 у справі №717/46/24.

2 Рішення Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 29.01.2024 у справі №159/7485/23.

Що має знати особа, яка притягується до адмінвідповідальності?

В одній із наведених вище ситуацій (справа №279/5853/23) керівник ТОВ зауважив, що представники ТЦК та СП, завітавши на підприємство, повідомили про необхідність з’явитися до ТЦК 18.08.2023 на розгляд справи про адмінправопорушення.

Цього самого дня він прибув до ТЦК з проханням перенести розгляд справи про адмінправопорушення на іншу дату, бо юрист підприємства перебував у відпустці, а керівник хотів скористатися своїм правом на правову допомогу.

Проте, ігноруючи його право, працівник ТЦК одразу запропонував отримати копію оскаржуваної постанови. При цьому не було досліджено протокол про адмінправопорушення, не відбиралися будь-які пояснення та керівникові не роз’яснювався зміст самої постанови.

Що був зобов’язаний зробити працівник ТЦК

Суд наголосив, що, враховуючи приписи ст. 268 КУпАП, провадження у справі про адмінправопорушення:

— розпочинається зі складення у присутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, протоколу про адміністративне правопорушення, і їй вручається копія такого протоколу;

— про дату, час та місце розгляду справи про адміністративне правопорушення особа повідомляється не пізніше ніж за три доби до дати розгляду справи;

— у процесі розгляду справи особа, яка притягується до адміністративної відповідальності, має право користуватися правами, передбаченими ст. 268 КУпАП.

Обов’язок доказування зазначених обставин несе уповноважена посадова особа.

Натомість у протоколі про адмінправопорушення є відмітка про те, що від отримання копії протоколу керівник ТОВ відмовився. Надалі ні копія протоколу, ні повідомлення про дату та час розгляду справи не надсилалися.

Клопотання керівника ТОВ про перенесення розгляду не було взято до уваги. Те, що керівник подав зазначене клопотання до ТЦК після розгляду справи, не підтверджено достовірними доказами, незважаючи на те що приміщення ТЦК є об’єктом із пропускним режимом (до речі, мають фіксуватися дата та час прибуття особи на розгляд адмінсправи. — Ред.).

За таких обставин суд вважає, що посадові особи районного ТЦК та СП не дотримали процедури притягнення керівника ТОВ до адмінвідповідальності, внаслідок чого останній був позбавлений прав бути присутнім під час розгляду справи, надавати пояснення, докази, заявляти клопотання, користуватися правовою допомогою, що є істотним порушенням.

Недотримання процедурних приписів КУпАП є підставою для скасування постанови у справі про адмінправопорушення.

Нормативна база

  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 №8073-X.
  • Закон про мобілізацію — Закон України від 21.10.1993 №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».
  • Положення №352 — Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою КМУ від 21.03.2002 №352.
  • Порядок №1487 — Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 №1487.

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру