• Посилання скопійовано

Що нового

Набрав чинності Закон про онлайн-комунікацію з платниками податків

!  Платникам податків

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 15.03.2024 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства».

Ми детально розглянули нововведення цього закону в «ДК» №11/2024: про зміни до чотирьох основних податків, до акцизного податку, податку на нерухомість і плати за землю, зміни в адмініструванні податків, зміни до Закону про аудит фінзвітності, текст самого Закону.

Для деяких положень Закону встановлено окремі дати набрання чинності.

Закон України від 23.02.2024 №3603-IX
чинний з 16.03.2024


Прийнято Закон про лобіювання

!  Суб’єктам лобіювання і бенефіціарам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 13.03.2024 наступного дня набрав чинності Закон «Про лобіювання».

Закон визначає правові засади лобіювання в Україні, його дія поширюється на відносини, що виникають під час лобіювання.

Лобіювання — це діяльність, що здійснюється з метою впливу (спроби впливу) на об’єкт лобіювання в комерційних інтересах бенефіціара (за винагороду, що отримується прямо або опосередковано, та/або з оплатою фактичних витрат, необхідних для її здійснення) або у власних комерційних інтересах особи та стосується предмета лобіювання.

Не є лобіюванням відповідно до цього Закону діяльність, що не містить всіх ознак лобіювання.

Лобіювання здійснюється на основі принципів законності, прозорості, підзвітності, відповідальності, професійності та етичності лобіювання.

Принцип прозорості передбачає, що інформація про здійснення лобіювання є відкритою і підлягає оприлюдненню у межах, строки і порядку, визначених цим Законом та іншими законами, а лобіювання здійснюється виключно особою, яка отримала статус суб’єкта лобіювання та відомості про яку внесено до Реєстру прозорості в порядку, встановленому цим Законом. Порядок доступу до інформації про лобіювання визначається цим Законом, Законом про доступ до публічної інформації, а також іншими законами України.

Реєстр прозорості — це інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення та надання інформації про суб’єктів лобіювання та їх звітність.

Закон вводиться в дію через 2 місяці з дня початку функціонування Реєстру прозорості, але не пізніше 01.01.2025.

Закон України від 23.02.2024 №3606-IX
чинний з 14.03.2024


Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%

!  Усім

Правління Нацбанку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 15% до 14,5% із 15 березня 2024 року. Як повідомив НБУ, подальше сповільнення інфляції, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, а також позитивні зрушення у питаннях отримання зовнішньої допомоги дають підстави раніше відновити цикл пом’якшення процентної політики.

Пом’якшення процентної політики підтримає відновлення економіки, не створюючи загроз для макрофінансової стійкості. Новий рівень ставок за операціями НБУ є достатнім для підтримання привабливості гривневих активів, курсової стійкості та збереження помірної інфляції.

Рішення НБУ від 14.03.2024 №83-рш
чинне з 14.03.2024


Знижено ставки за деякими інструментами Нацбанку

!  Фінустановам

Нацбанк знизив ставку за тримісячними депозитними сертифікатами на 1,5 в. п. — до 17,5% (облікова ставка НБУ + 3 в. п., тоді як раніше було — облікова ставка НБУ + 4 в. п.).

Крім того, НБУ зменшив ставку за кредитами рефінансування на 1,5 в. п.  — до 19,5% (облікова ставка НБУ + 5 в. п., тоді як раніше було — облікова ставка НБУ + 6 в. п.).

Ставка за депозитними сертифікатами овернайт і надалі відповідатиме рівню облікової ставки.

Рішення НБУ від 14.03.2024 №84-рш і №85-рш
чинні з 15.03.2024


Як поскаржитися на вебсайт: є порядок

!  Власникам вебсайтів і прав інтелектуальної власності

Міністерство економіки України затвердило Порядок формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності.

Цей Порядок визначає процедуру подання та розгляду звернень суб’єктів авторського права та/або суб’єктів суміжних прав про включення вебсайту до національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності (далі — національний перелік), ухвалення висновків про наявність підстав для включення вебсайту до національного переліку, унесення відомостей про вебсайт до національного переліку, ведення національного переліку, а також виключення відомостей про вебсайт з національного переліку.

Звернення подається до УКРНОІВІ (державна організація «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій») стосовно одного вебсайту від імені заявника його представником — адвокатом або представником у справах інтелектуальної власності (патентним повіреним).

На підставі висновку УКРНОІВІ про наявність підстав для включення вебсайту до національного переліку Мінекономіки протягом 30 к. д. з дати отримання від УКРНОІВІ копії висновку вносить відомості про відповідний вебсайт до переліку та оприлюднює їх на офіційному вебсайті Мінекономіки, а також розміщує відомості з переліку на ресурсі (платформі) Всесвітньої організації інтелектуальної власності «WIPO ALERT».

Власник вебсайту, який включено до переліку, має право подати до УКРНОІВІ заяву про виключення вебсайту з переліку, разом з документами та матеріалами, які засвідчують:

усунення на дату подання заяви власником вебсайту порушень, які стали причиною для включення вебсайту до переліку;

недостовірність відомостей, документів та матеріалів, поданих у зверненні;

наявність у власника вебсайту майнових прав інтелектуальної власності на відповідний спосіб використання об’єкта авторського права та/або об’єктів суміжних прав на дату подання звернення.

Наказ Мінекономіки від 01.02.2024 №2945
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.03.2024 офіційно не опублікований


Взаємодію з Держфінмоніторингом удосконалено

!  Суб’єктам первинного фінмоніторингу

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку інформаційної взаємодії суб’єктів первинного фінансового моніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України, затвердженого наказом Мінфіну від 04.06.2021 №322.

Зокрема, скорочено перелік повідомлень, які використовуються для інформаційної взаємодії між Держфінмоніторингом та суб’єктами первинного фінансового моніторингу. Із зазначеного переліку виключено повідомлення про розбіжності відомостей про кінцевих бенефіціарних власників.

Крім цього, збільшено максимальний обсяг одного файлу-повідомлення з 10 до 50 мегабайтів й оновлено правила формування найменувань файлів-повідомлень.

Зміни внесено і до Порядку створення особистого кабінету суб’єкта первинного фінансового моніторингу та доступу до е-кабінету системи фінансового моніторингу, також затвердженого Наказом №322.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Мінфіну від 26.02.2024 №95.

Наказ Мінфіну від 01.02.2024 №45
набере чинності у перший понеділок четвертого місяця
після припинення чи скасування воєнного стану


Оновлено умови бронювання працівників для сільгосппідприємств

!  Сільгосппідприємствам

Міністерство аграрної політики та продовольства внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період, затверджених наказом Мінагрополітики від 21.02.2023 №223.

Тепер підприємства, установи та організації, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період, визначають за такими критеріями:

здійснює оброблення угідь сільгосппризначення на площі не менше 500 га для провадження сільгоспдіяльності, що підтверджується відомостями Державного аграрного реєстру, або

має середню кількість застрахованих осіб — працівників не менш ніж 20 осіб, що підтверджується засвідченою копією Податкового розрахунку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 №4, за останній звітний період, із підтвердженням ДПС про його приймання, або

є постачальником насіння овочевих та/або польових культур і представляє та діє в інтересах суб’єкта прав інтелектуальної власності на сорт рослин (далі — суб’єкт прав) щодо більш ніж 100 сортів рослин у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, та постачає насіння овочевих та/або польових культур та має обсяги ввезення такого насіння в Україну за річний період з 01.01.2023 по 31.12.2023 на більш ніж 30 млн грн, що підтверджується довіреністю або договором доручення із суб’єктом прав та довідкою про ввезення за підписом керівника підприємства, у якій зазначаються найменування продукції (насіння), код УКТ ЗЕД, митна вартість, дата та номер МД.

Пункт 2 Критеріїв з переліком КВЕДів виключено.

Наказ Мінагрополітики від 07.02.2024 №289
чинний з 15.03.2024


Розширено напрями держпідтримки аграріїв

!  Аграріям

Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції, затвердженого постановою КМУ від 16.08.2022 №918.

Зокрема, бюджетні кошти надаватимуться за такими напрямками та у такому розмірі:

бюджетна субсидія на 1 га аграріям, які обробляють до 120 га земель сільськогосподарського призначення. Виплату збільшено з 3 100 грн до 4 000 грн на 1 га;

окрема бюджетна субсидія на 1 га для аграріїв з деокупованих територій та тих територій, на яких завершені бойові дії. Розмір підтримки — 8 000 грн на 1 га;

спеціальна бюджетна дотація для утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямків продуктивності. Фермери, що утримують від 3 до 100 корів, зможуть отримати 7 000 грн на одну голову;

спеціальна бюджетна дотація для утримання маточного поголів’я кіз та/або овець. Розмір підтримки — 2 000 грн на одну голову для тих, хто утримує від 5 до 500 голів кіз та овець.

Заявки на отримання бюджетної допомоги подаються до Державного аграрного реєстру після оприлюднення оголошення про початок приймання: з 1 травня по 30 червня 2024 року.

Постанова КМУ від 15.03.2024 №300
чинна з 20.03.2024


Вітчизняна сільгосптехніка: зміни в порядку компенсації

!  Підприємствам сільгоспмашинобудування

Кабмін виклав у новій редакції Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, затверджений постановою КМУ від 01.03.2017 №130.

Замість Мінагрополітики головним розпорядником бюджетних коштів стало Мінекономіки. Саме воно тепер формує і затверджує Перелік техніки та обладнання, вартість яких частково компенсується за рахунок бюджетних коштів, відповідно, воно й приймає від виробників заявки на внесення до переліку або на щорічне підтвердження.

Крім цього, внесено зміни до Порядку визначення ступеня локалізації виробництва підприємствами вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу вітчизняної техніки і обладнання для агропромислового комплексу, затвердженого постановою КМУ від 27.05.2013 №369:

скасовано перелік технологічних операцій, необхідних для виробництва техніки і обладнання для агропромислового комплексу, що здійснюються на території України підприємствами вітчизняного машинобудування;

викладено в новій редакції показники ступеня локалізації виробництва підприємствами вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу тракторів та інших самохідних енергетичних засобів сільськогосподарського призначення, спеціальних автомобілів сільськогосподарського призначення, самохідних та причіпних комбайнів.

Постанова КМУ від 08.03.2024 №275
чинна з 14.03.2024


Починається впровадження Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи

!  Учасникам судових процесів

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 15.03.2024 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи».

Із переліку суб’єктів, які реєструють офіційні електронні адреси в ЄСІКС та/або її окремих підсистемах (модулях) в обов’язковому порядку, виключено суб’єктів господарювання державного та комунального секторів економіки.

КПКУ доповнено положеннями, відповідно до яких створення та забезпечення функціонування ЄСІКС здійснюються поетапно.

Окремі підсистеми (модулі) ЄСІКС починають функціонувати через 30 днів з дня опублікування Вищою радою правосуддя у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади відповідного оголошення про створення та забезпечення функціонування зазначеної в оголошенні підсистеми (модуля) ЄСІКС.

Перелік підсистем і модулів ЄСІКС, які починають функціонувати за кожним етапом їх створення та забезпечення функціонування, визначається Положенням про ЄСІКС.

Закон України від 23.02.2024 №3604-IX
чинний з 16.03.2024


Уточнено повноваження нотаріусів щодо заборони відчуження нерухомості

!  Нотаріусам, власникам нерухомості

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 15.03.2024 через місяць з цієї дати набере чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із забороною відчуження об’єктів нерухомого майна, придбаних (у тому числі проінвестованих/профінансованих) з використанням житлового сертифіката на придбання об’єкта житлової нерухомості».

Так, згідно зі змінами до Закону про нотаріат нотаріус накладає заборону відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно), об’єктів незавершеного будівництва, майбутніх об’єктів нерухомості, права на які підлягають державній реєстрації, частки у праві власності на таке майно:

при посвідченні договору довічного утримання (догляду), спадкового договору;

за зверненням органу опіки та піклування з метою захисту особистих і майнових прав та інтересів дитини, яка має право власності або проживає у житловому будинку, квартирі, іншому приміщенні, на відчуження якого накладається заборона;

при видачі свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно спадкоємцям фізичної особи, оголошеної померлою;

у разі смерті одного з подружжя, яке склало спільний заповіт подружжя;

при посвідченні договору про придбання об’єкта житлової нерухомості (у тому числі інвестування/фінансування його будівництва), земельної ділянки, на якій розташовано такий об’єкт, частки у праві власності на таке майно з використанням житлового сертифіката відповідно до ч. 17 ст. 8 Закону №2923-IX;

в інших випадках, встановлених законодавством.

Нотаріус знімає зазначену заборону у зв’язку із:

повідомленням кредитора (позикодавця) про погашення позики (кредиту);

припиненням, розірванням іпотечного договору, договору застави, ренти, довічного утримання (догляду), спадкового договору, іншого договору, на підставі якого було накладено заборону відчуження;

смертю відчужувача за договором довічного утримання (догляду), спадковим договором або смертю другого з подружжя, що уклали спадковий договір;

смертю другого з подружжя, яке склало спільний заповіт подружжя;

відчуженням майна, переданого під виплату ренти;

закінченням строку, на який накладено заборону відчуження;

рішенням суду;

судовим рішенням про скасування рішення суду про оголошення фізособи померлою, про скасування рішення суду про позбавлення батьків дитини батьківських прав або відібрання дитини без позбавлення батьківських прав;

зверненням органів опіки та піклування про усунення обставин, що обумовили накладення заборони відчуження майна дитини;

в інших випадках, встановлених законодавством.

Закон України від 22.02.2024 №3588-IX
набирає чинності 15.04.2024

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру