• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Чи повинен громадянин України, але резидент Німеччини, повідомляти про КІК?
Громадянин України є податковим резидентом Німеччини і перебуває поза межами України протягом більше ніж 183 днів у податковому році, працює в Німеччині, сплачує податки в цій країні, має житло та центр життєвих інтересів у Німеччині. Чи зобов’язаний він повідомляти українську податкову службу про створення КІК у Великій Британії та подавати звітність щодо КІК в Україні?

Чи можна скасувати подане Повідомлення КІК?
Фізособа помилково подала Повідомлення КІК. Чи потрібно і чи можливо скасувати вже подане Повідомлення?

Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує у госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора.

Врахування річної премії в оплаті лікарняних
Підприємство рахує лікарняні за січень 2024 року. Зарплата працівника з січня до листопада 2023 р. не перевищувала максимальної бази оподаткування ЄСВ (100 500 грн). У грудні 2023 року працівник отримав річну премію — 300 000 грн. ПФУ вимагає до розрахунку грудня 2023 року включити лише суму 100 500 грн, бо саме з цієї суми сплачено ЄСВ. Але ж середня зарплата за день виходить 2 500 грн (враховуючи повну суму річної премії у розрахунку). Як діяти?

Виплата компенсації відпустки, якщо працівник був відсутній з нез’ясованих причин
Працівник не працював з березня 2022 р., весь цей час перебуває за кордоном, не писав заяв на відпустку без збереження зарплати, тому в табелі зазначали «НЗ». Зараз він передав заяву на звільнення. Як нараховувати компенсацію при звільненні і чи потрібно її нараховувати взагалі?

Безоплатна передача обленерго трансформаторної підстанції: облік та ПДВ
Підприємство (платник податку на прибуток та ПДВ) будує житловий будинок для продажу. Згідно з проєктною документацією збудовано трансформаторну підстанцію, яку буде безкоштовно передано обленерго. Чи можна віднести вартість підстанції до собівартості житлового будинку, чи відносити до інших витрат періоду? Чи буде пільга з ПДВ при передачі трансформаторної підстанції?

До змісту номеру