• Посилання скопійовано

Вартість корисної копалини: чи з адмінвитратами?

Обчислюючи вартість видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю, чи потрібно включати до витрат адміністративні витрати? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню. І що є роз’яснення ДПС, але ми його не знайшли.

Розрахункову вартість товарної продукції гірничого підприємства визначають за сумою витрат, обчислених згідно з п. 252.11 — 252.15 ПКУ, та коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства, що визначений у протоколах Державної комісії України по запасах корисних копалин (п. 252.16 ПКУ).

Наприклад, згідно з п. 252.11 ПКУ до таких витрат включають:

— матеріальні витрати;

— витрати з оплати праці, крім витрат з оплати праці працівників, які не зайняті в господарській діяльності з видобування відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини);

— витрати з ремонту основних засобів, крім витрат на ремонт основних засобів, не пов’язаних технічно та технологічно з господарською діяльністю з видобування відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини);

— інші витрати, що належать до складу витрат, серед яких на сплату штрафів та/або неустойки чи пені за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду.

Але ПКУ не встановлює правила бухобліку таких витрат; їх доведеться обліковувати згідно зі стандартами бухобліку та іншими нормативними документами. Наприклад, штрафи обліковують у складі інших операційних витрат на субрахунку 948.

У п. 252.12 ПКУ наведено суми амортизації ОЗ, НМА, крім тих, що не пов’язані технічно та технологічно з господарською діяльністю з видобування відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини).

Наведено суми амортизації витрат, пов’язаних із господарською діяльністю з видобування відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини).

У п. 252.14 ПКУ зазначено, що суму витрат, понесених на провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, щодо яких у податковому (звітному) періоді завершено комплекс технологічних операцій (процесів) з видобування, повністю включають до розрахункової вартості видобутих корисних копалин за відповідний податковий (звітний) період.

Господарська діяльність гірничого підприємства з видобування корисних копалин для цілей розділу IX цього Кодексу — це діяльність гірничого підприємства, яка охоплює процеси добування та первинної переробки корисних копалин (пп. 14.1.37 ПКУ).

Тобто фактично йдеться лише про виробничі витрати, які створюють виробничу собівартість продукції. За винятком штрафів, пені, про яку ми сказали вище.

Таким є й офіційний погляд податківців, викладений у ЗІР, підкатегорія 122.04, у відповідь на запитання: «Які витрати враховуються при обчислені розрахункової вартості одиниці відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини)?». Натомість про наявність роз’яснення ДПС, в якому сказано про включення адміністративних витрат, нам нічого не відомо. Але для уникнення непорозумінь може бути доречно отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру