• Посилання скопійовано

Податкові зміни за Законом №3603

Розглянемо зміни щодо чотирьох найпоширеніших податків: податку на прибуток, ПДВ, ПДФО та ЄП, запроваджені свіжоприйнятим Законом №3603 (див. «ДК» №11/2024). Про зміни щодо аудиту фінзвітності читайте у «ДК» №11/2024, а про зміни в адмініструванні податків — «ДК» №11/2024.

Нагадаємо: Закон №3603 був прийнятий ВРУ 23 лютого і на момент підписання цього номера до друку (06.03.2024) ще не підписаний Президентом — лише Головою Верховної Ради. Як передбачено Перехідними положеннями цього Закону, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування (крім окремих положень). Тож з якої дати ці зміни запрацюють, ми вас обов’язково повідомимо.

Податок на прибуток

Зміни до розділу ІІІ ПКУ вносяться Законом №3603 лише щодо реєстрації неприбуткових організацій. Так, у підпункті 133.4.1 ПКУ абзац сьомий буде викладено в новій редакції.

З дня набрання чинності Законом зареєстровані установи та організації (новостворені), які подали в установленому порядку документи для внесення до Реєстру неприбуткових під час або протягом 10 днів з дня державної реєстрації створення юрособи та які за результатами розгляду цих документів внесені до Реєстру неприбуткових, для потреб оподаткування податком на прибуток вважаються неприбутковими організаціями з дня державної реєстрації створення юрособи. Якщо уважно вчитатися, то правила залишилися незмінними. Тільки наголошено, що статус буде надано з дня державної реєстрації створення юрособи.

Окреме правило запроваджується для випадків отримання статусу через деякий час після створення. Так, установи та організації, які під час або протягом 10 днів з дня державної реєстрації змін до відомостей про юрособу подали документи про внесення до Реєстру неприбуткових та які за результатами розгляду цих документів внесені до Реєстру неприбуткових, для потреб оподаткування податком на прибуток вважаються неприбутковими організаціями з дня державної реєстрації змін до відомостей про юрособу.

Податок на доходи фізосіб

За новим пп. 165.1.54 ПКУ, не оподатковується сума (вартість) благодійної допомоги військовослужбовців (резервістів), які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, під час безпосередньої участі у відсічі збройної агресії та забезпеченні національної безпеки, усуненні загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності у період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні, у разі якщо такі особи безпосередньо перебували в районах здійснення зазначених заходів, або на користь членів сімей таких військовослужбовців (резервістів), які загинули, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва.

Відповідно змінили перелік членів сімей учасників бойових дій, працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, військовослужбовців (резервістів) та/або учасників масових акцій громадського протесту в Україні.

Також зміниться норма пп. 165.1.67 ПКУ. Тепер не буде доходом вартість незареєстрованих лікарських засобів, безоплатно наданих (переданих) на користь пацієнтів, які беруть участь у клінічних випробуваннях, програмах розширеного доступу пацієнтів до незареєстрованих лікарських засобів та/або програмах доступу суб’єктів дослідження (пацієнтів) до досліджуваного лікарського засобу після завершення клінічного випробування, за переліком та в обсягах, визначених МОЗ. Але ця норма почне діяти з першого числа місяця за місяцем опублікування Закону №3603.

Надано право фізособам — власникам сільгоспземель звертатися до ДПС без обмеження у строках щодо узгодження даних з ППР на загальне МПЗ.

Викладено в новій редакції п. 179.11 ПКУ щодо подання держслужбовцями декларацій про майновий стан. Але, судячи зі змісту, це лише уточнення, і для цієї категорії осіб глобально не зміниться нічого.

Податок на додану вартість

Зміни у реєстрації

За новим абз. 3 п. 183.3 ПКУ суб’єкти господарювання (у тому числі новостворені) зможуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник податку під час державної реєстрації створення юрособи або державної реєстрації ФОПа. Відповідну заяву або відомості передаватимуть до ДПС держреєстратори. І тепер щодо таких заяв або відомостей перебіг триденного строку їх розгляду контролюючими органами розпочинається з дня, наступного за днем їх надходження до ДПС.

Ставки ПДВ

У ставках ПДВ для майже всіх платників ПДВ усе залишиться без змін.

Але ставка 7% поширюватиметься на ввезення на митну територію України незареєстрованих лікарських засобів у межах програм розширеного доступу пацієнтів до незареєстрованих лікарських засобів та/або програм доступу суб’єктів дослідження (пацієнтів) до досліджуваного лікарського засобу після завершення клінічного випробування за переліком та в обсягах, визначених МОЗ, а також подальшого безоплатного постачання ввезених на підставі цього абзацу лікарських засобів на митній території України на користь надавачів медичних послуг, залучених до проведення програм доступу, та пацієнтів, які беруть участь у програмах доступу, в межах і обсягах зазначених програм доступу. Ця норма почне діяти з першого числа місяця за місяцем опублікування Закону №3603.

Право на бюджетне відшкодування

Абзац другий пункту 200.10 ПКУ буде викладено у новій редакції. Зокрема, запроваджено чіткі строки камеральної перевірки щодо бюджетного відшкодування.

Так, платники податку, які мають право на бюджетне відшкодування та подали заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, отримуватимуть таке бюджетне відшкодування в разі узгодження ДПС заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки, що проводиться протягом 20 к. д. після граничного строку подання декларації або уточнюючого розрахунку (у разі подання). Якщо такі документи були подані пізніше, то протягом 20 к. д. після дня їх фактичного подання.

Строк для проведення документальної перевірки при наданні бюджетного відшкодування буде зменшено до 40 к. д. після граничного строку подання декларації, а якщо таку декларацію подано після закінчення граничного строку, — за днем її фактичного подання.

Нові правила перевірок почнуть діяти з першого числа четвертого місяця, наступного за місяцем, у якому опубліковано цей Закон.

Єдиний податок

Ставка для ЄП 4-ї групи

Законом №3603 пп. 293.9.7 ПКУ буде вилучено. Тож не буде встановлено окремої ставки у розмірі 50% для сільськогосподарських угідь, на яких розташовані будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до підкласу «Будівлі для птахівництва» (код 1271.2) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, або для сільськогосподарських угідь, які використовуються для обслуговування таких будівель, споруд, з урахуванням даних Державного земельного кадастру.

Обрання спрощеної системи оподаткування

У підпункті 298.1.1 ПКУ оновили правила обрання ЄП під час реєстрації в ЄДР. Але щодо змісту все залишиться без змін.

Так, буде уточнено, що суб’єкт господарювання може заявити про обрання спрощеної системи оподаткування під час державної реєстрації створення юрособи або державної реєстрації фізособи-підприємця, державної реєстрації змін до відомостей про юрособу або про ФОПа, що містяться в ЄДР. Вносяться косметичні правки до п. 299.4 щодо правил отримання ДПС відповідної заяви або відомостей від держреєстратора.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон №3603 — Закон України від 23.02.2024 №3603-XI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру