• Посилання скопійовано

Суть справи

Бронювання працівників — дата має значення
Судова практика за останні два роки має чіткі висновки щодо порядку бронювання, отримання документів про бронь і повідомлення ТЦК про такі обставини, що звільняють від призову, та щодо оскарження дій ТЦК.

Зміни щодо акцизу: аналіз Закону №3603
Держава посилює нагляд за виробництвом підакцизних товарів. Зокрема, у ПКУ запроваджуються норми щодо обліку втрат сировини, яка використовується під час виробництва не лише алкогольних напоїв, а й тютюнових виробів, рідин для е-сигарет тощо.

Податкові зміни за Законом №3603
Розглянемо зміни щодо чотирьох найпоширеніших податків: податку на прибуток, ПДВ, ПДФО та ЄП, запроваджені свіжоприйнятим Законом №3603 (див. «ДК» №11/2024). Про зміни щодо аудиту фінзвітності читайте у «ДК» №11/2024, а про зміни в адмініструванні податків — «ДК» №11/2024.

«Нерухомі» податки: новації Закону №3603
Які пільги щодо сплати податку на нерухомість і плати за землю (земельного податку й орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) вносить новий Закон №3603? Дізнайтеся про це далі.

Адміністрування податків: зміни за Законом №3603
Законом №3603 (див. «ДК» №11/2024) вносяться уточнення і щодо адміністрування податків. Зокрема, щодо ухвалення рішень про податкові пільги місцевими органами та військовими адміністраціями і щодо порядку розгляду скарг та подання заяв на спрощену систему оподаткування тощо.

Отримання гумдопомоги з 1 квітня 2024 року
Якщо гуманітарну допомогу буде отримано після 31.03.2024, чи підлягає вона звільненню від оподаткування ПДВ? Чи зможемо передати гуманітарне обладнання у межах договору без ПДВ?

Зміни до Закону про аудит: що нового?
Закон №3603 вніс зміни до Закону про аудит фінзвітності. Ці зміни стосуються як аудиторів, так і суб’єктів аудиторської діяльності.

Витрати на укриття: облік та податки
Підприємство, розташоване за межами населеного пункту, встановило власну сирену для оповіщення та облаштувало укриття на території. Чи можна вважати госпдіяльністю витрати, пов’язані з їх утриманням? Які наслідки щодо ПДВ і податку на прибуток?

Повірений — не постійне представництво
Факт видачі нерезидентом довіреності фізособі є звичайним вибором представника, а не призначенням повіреного або провадженням діяльності постійного представництва — так постановив суд.

Працівник простив борг за підзвітом
Підприємство має заборгованість перед працівником за підзвітними сумами на госппотреби. Працівник простив цю заборгованість, і є письмове підтвердження цього. Чи відображати прощену суму в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ і нараховувати ПДФО та ВЗ?

Фінансування нерезидентом постійного представництва
За кошти на рахунку в банку на території України підприємство-нерезидент придбало комп’ютери, мобільні телефони, які планується використовувати у діяльності постійного представництва, що не провадить діяльності з 2020 року. Нерезидент зареєстрований платником податку на прибуток. Як відобразити цю операцію в обліку нерезидента, постійного представництва? Як відобразити у балансі, декларації з прибутку? А якщо нерезидент фінансуватиме зарплату адмінперсоналу представництва?

Газове пальне у балонах: чи потрібна ліцензія?
Підприємство є платником акцизу, має акцизні склади, де зберігає газ (пропан-бутан) для своїх виробничих потреб (має ліцензію на зберігання палива). Підприємству потрібно для просушування вагонів використовувати пальники на газі з балонів. Ці балони планують заправляти на АЗС. Чи показувати по акцизу використання цього газу, якщо не буде прихідної акцизної накладної? Чи потрібно мати ліцензію на зберігання, якщо ці балони (2-3 штуки) лежатимуть заправлені на складі десь 1-2 дні, поки їх не використають, — але на цей склад немає ліцензії на зберігання?

Навчальна відпустка працівникові-деннику
Яку відпустку можна оформити працівникові на підприємстві, якщо той навчається на денній формі? Строк навчання — 4 місяці.

Як виправити помилку в обліку й фінзвітності?
У 2022 році у бухобліку підприємства помилково відобразили отримання товару та його реалізацію. Як виправити це в поточному році?

Як порахувати зароблену відпустку
Ажіотаж навколо змінених правил розрахунку компенсації за невикористані відпустки порушив і ще одне одвічне питання. А як порахувати кількість днів невикористаних відпусток?

До змісту номеру