• Посилання скопійовано

Газове пальне у балонах: чи потрібна ліцензія?

Підприємство є платником акцизу, має акцизні склади, де зберігає газ (пропан-бутан) для своїх виробничих потреб (має ліцензію на зберігання палива). Підприємству потрібно для просушування вагонів використовувати пальники на газі з балонів. Ці балони планують заправляти на АЗС. Чи показувати по акцизу використання цього газу, якщо не буде прихідної акцизної накладної? Чи потрібно мати ліцензію на зберігання, якщо ці балони (2-3 штуки) лежатимуть заправлені на складі десь 1-2 дні, поки їх не використають, — але на цей склад немає ліцензії на зберігання?

Акцизна накладна

Кам’янське управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області інформує1, що у разі придбання пального суб’єктом господарювання, який зареєстрований платником акцизного податку, через АЗС чи АГЗС за готівку через свого представника особа, яка реалізує пальне, зобов’язана в установлені терміни скласти акцизну накладну на такого суб’єкта господарювання та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних. Для придбання пального представник суб’єкта господарювання повинен надати документ, який підтверджує його повноваження.

1 Роз’яснення Кам’янського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області від 11.09.2019.

Таку акцизну накладну постачальник складає в одному примірнику, у верхній лівій частині її зазначає:

— у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» — цифру «7»: реалізація пального платнику, при якій обсяг пального, на який такий платник може скласти акцизну накладну / розрахунок коригування акцизної накладної, не збільшується;

— у полі «Умови оподаткування» — ознаку щодо умов оподаткування пального «0»;

— у полі «Напрям використання» — напрям 4: реалізація пального у паливний бак транспортного засобу або тару споживача з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним.

По-перше, балони, в які заправляють пальне через ПРК на АЗС, є тарою споживача і тому не можуть бути акцизними складами, а по-друге, пальне з балонів можна використати тільки за призначенням. Тому залишок пального в СЕА РП в отримувача не має збільшуватися, про що й свідчить код 7 для складання АН в одному примірнику.

Відповідно, покупець пального у балонах не отримує цей залишок пального в СЕА РП і тому не складатиме акцизну накладну на витрати цього пального для власних потреб.

Ліцензія на зберігання

Суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) отримують ліцензії на зберігання пального на кожне місце зберігання пального (ст. 15 Закону №481).

Місце зберігання пального — місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

— підприємствами, установами й організаціями, які повністю утримуються за кошти державного або місцевого бюджету;

— підприємствами, установами й організаціями системи державного резерву;

— суб’єктами господарювання для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- і газодобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Також ліцензія не потрібна на зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів або баку авто1. Газовий балон є ємністю для зберігання пального, і якщо балони для газових пальників мають ємність більше ніж 5 л, то ліцензію отримувати потрібно.

1 ЗІР, підкатегорія 113.04, відповідь на запитання: «Чи необхідно придбавати ліцензію на право зберігання пального, якщо таке пальне зберігається в баку автомобіля, каністрі тощо, та наявність яких ємностей передбачає обов’язковість отримання ліцензії на зберігання пального?».

Звичайно, можна апелювати до того, що немає чіткої прив’язки до місця зберігання і ці балони є складовою обладнання, зокрема пальників. Але тут ситуація неоднозначна, тому що це необхідно буде технічно довести. Адже декілька балонів фактично перебувають в одному місці, на оптимальній відстані, що економічно обґрунтована, для просушування вагонів. Відповідальна особа переміщуватиме їх за певний час — 1-2 дні.

З огляду на зазначене потрібно додати необхідні склади до наявної ліцензії на зберігання пального або ж зберігати балони за можливості на тому складі, на який уже отримано ліцензію на зберігання.

Штраф за зберігання пального без ліцензії становить 500,00 тис. грн відповідно до ст. 17 Закону №481.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон №481 — Закон України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».
  • НП(С)БО 9 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Мінфіну від 20.10.1999 №246.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру